Pihenés és szórakozás a munka ünnepnapján

Szép, napsütéses, tavaszi időben várta látogatóit az idei Városi Majális. A Tisza-parti zöldövezetben, a Kikötő téren 2016. április 30.-án és május 1-jén színes programok, előadások és koncertek kínáltak kikapcsolódási lehetőséget. A gyerekeket, családokat népi fajátékok, játékos ügyességi versenyek, a felnőtt korosztályt rock koncertek, változatos előadások szórakoztatták. Hagyományosan, tábortűz és tűzijáték is a program része volt.30-án, szombaton délután a Szent István téren Kelet-Magyarország legerősebb emberei mérték össze erejüket és kitartásukat országos bajnoki válogató verseny keretében.

A Kikötő téren a Városi Szabadidős Kör tagjai hívták játékra a kicsiket, tudásukat és ügyességüket egyaránt próbára téve. A színpadot szombaton este a rock zenekarok vették birtokba: az Accident, az Idill Of Chaos, Orosz Győző és a Papa Blues Band valamint az est sztárja, az Alvin és a Mókusok zúztak ezen az estén. A tábortűz magasba csapó lángjainak fénye a koncert hallgatóinak hosszúra nyúlt árnyaival töltötte be a teret.

Vasárnap délelőtt, a Városi Szabadidős Kör szervezésében, a Városi Sportpályán a labdarúgást kedvelő martfűi fiatalok, baráti társaságok a Majális Kupa keretében mérkőztek meg egymással. Az idei kupát a Team csapat érdemelte ki. A második helyen a Mozaik, a harmadik helyen az Arany Fácán csapat végzett, negyedik lett a Deszán, ötödik a Jolly Joker, és az FFC a hatodik helyen landolt.

Eközben a Tisza-parton már javában zajlott a „Hagyományos Ételek Főzőversenye”, ahol családok, baráti társaságok, civil szervezetek, cégek közösségei ragadtak fakanalat ezen a napon. A versenybe nevező csapatok változatos és finomabbnál-finomabb hagyományos, magyaros bográcsos ételeket készítettek.

Az eredményhirdetésre a kora délutáni órákban került sor. A legjobbaknak járó elismerések odaítéléséről, a zsűri tagjaiként, Adam Drogo¶, Tuchów, Horváth Gergely, Martonos és dr. Papp Antal, Martfű polgármesterei valamint Feketéné Demecs Éva, az iskolakonyha vezetője és Táborosi Erzsébet, a konyha főszakácsa döntött.

Az első helyet a Lorenz Shoe Group Kft. II. csapata által készített őzpörkölt, valamint a határon túli csapatok közül a „Lengyel - magyar két jó barát” csapat kolbászos és főtt tojásos zsurek levese szerezte meg. A Martfűi Airsoft Egyesület Babgulyása második helyet ért. Harmadik helyen a Vianzo Team Kft. által készített, tárcsán sült, mustáros csirkemell végzett, zöldség körettel.

A legkülönlegesebb ételek kategóriában a Martfűi Lövészklub flambírozott áfonyával és diós tésztával tálalt vaddisznópörköltjét, valamint a Compnet Kft. pritaminpaprikás pulykapörköltjét díjazta a zsűri.

Különdíjat ért a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Martfűi Csoportja által készített őzpörkölt és az a babgulyás, amit a Martfűi Városszépítők Egyesülete tagjai készítettek. A zsűri ajándékcsomaggal díjazta a Martfűi Lövészklub romániai, láposbányai vendégei által készített kürtőskalácsot is.

A kisgyermekeket egész napos játszóház, ugráló vár, póni lovaglás, körhinta szórakoztatta. A testvértelepülésünkről érkezett barátainknak köszönhetően ezúttal is megkóstolhattuk a faszénen sült kürtőskalácsot, de vásári édességek, színes vattacukor is kaphatóak voltak. A majális résztvevőit nosztalgia büfé, házi sörök és virsli várta. A nézelődők íjász és airsoft statikus bemutatót is láthattak.

 A délutáni programok változatos kínálata a Victory Kiokushyn Karate Klub bemutatójával kezdődött. A majális színpadi programjait Tihanyi Tóth Csaba és Bognár Rita nóta és operett műsora nyitotta, „Most kezdődik a tánc” címmel. Különleges színfoltként testvértelepülésünk, a Martonosi Néptáncegyüttes előadása következett. A téren a kunszentmártoni Napsólyom Baranta Egyesület hagyományos magyar harcművészeti bemutatóján csattogtak az ostorok, pendültek az íjak húrjai. Ismét a színpadon, hastáncosok lírai, önkifejező, szabad mozgásformái következtek, majd a Martfűi Néptáncegyüttes, a Gyöngyvirág Néptánccsoport, a Street Feelings Break csoport lépett a színpadra, végül a Dalma Dance Klub tánckoreográfiáit láthattuk. Később a Szimfonik Harsona együttes koncertje töltötte be a teret, végül a majális sztárvendége, Vastag Tamás dalain szórakozhatott a lelkes közönség. Az estét és a majális programsorozatát tűzijáték zárta.

Ma már kevesekben él, hogy a munka ünnepe a nemzetközi munkásmozgalmak által kiharcolt ünnepnap, amelynek előzményei egészen a brit ipari forradalomig, az addig 10-16 órás munkaidő nyolc órára csökkentésének követeléséig nyúlnak vissza, kívánalomként jelölve meg az elhíresült „nyolc óra munka, nyolc óra rekreáció, nyolc óra pihenés” munkarendet.

Az idei munka ünnepe - anyák napja május 1-jei vasárnapon sokan a munkát ünnepelték, sokan a szép tavaszi időt, a családdal való együttlétet, a közösen készített, finom ételeket élvezték. Minderre ezúttal is kiváló lehetőséget nyújtottak a városi majális szabadidős és szórakoztató programjai.

Herbály Jánosné

Tovább a 2016.05.01 - Martfű Városi Majális - délután, szórakoztató programok képgalériához>>>

Tovább a 2016.05.01 - Martfű Városi Majális-Főzőverseny képgalériához>>>

Tovább a 2016.05.01 - Majális Kupa képgalériához>>>

Tovább a 2016.04.30 - Rock Majális képgalériához>>>

Tovább a 2016.04.30 - Népi és ügyességi játékok - Városi Szabadidős Kör képgalériához>>>

2016-05-05 15:47