Kívül-belül megújul városunk művelődési intézménye

Európai uniós pályázati forrásból és az önkormányzat jelentős anyagi támogatásával kevesebb, mint egy év alatt látványosan, több ponton megújul a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár. Asztalos Árpádné igazgatónő szerint a felújításokkal 2017-ben új korszak veszi kezdetét, amivel végre sok év vágya teljesülhet városunkban. – Úgy gondolom, hogy a későbbi kutatásokban is jelen lesz ez a korszak, aminek nagyon örülünk, és úgy érezzük, hogy ez az intézmény történetében is egy különleges időszak lesz.

Első ütemben, hétmillió forint támogatással,  az önkormányzat segítségével most fejezték be a színház- és mozi terem részleges felújítását a kivitelezők. Kifestették a mennyezetet, újraburkolták a terem padlózatát, és kényelmes székeket építettek be. Nem szeretnénk itt abbahagyni, a terem oldalfalainak, világítás- és színpadtechnikájának megújítását is tervezzük, amire újabb pályázatot adtunk be.

Második körben idén a színházterem, a pódiumterem és az aula hőlégtechnikai felújítása kezdődött el, közel 46 millió forint értékben, szintén pályázati forrásból és önkormányzati támogatással. A hőlégtechnikai felújítás júniusban kezdődött és várhatóan november végére be is fejeződik. A hűtés-fűtés légtechnika beépítésével a színházterem is korszerűbb, barátságos meleget adó terem lesz. A beruházás részeként a tetőre további napelemeket is telepítenek.

Harmadik nagy beruházásunkról is sokan tudnak már. Több alkalommal próbálta az önkormányzat külső homlokzatában megújítani az egyik legszebb intézményét, a Művelődési Központot. Ez eddig nem sikerült. Most nagyon örülünk, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Zöld város kialakítása pályázatán 105 millió forintot nyert az önkormányzat, amiből közel 100 millió forintot az intézmény rekonstrukciójára fordítunk, 5 millió forintot pedig az épületet körbevevő zöldövezet megújítására használhatunk fel. Hálás vagyok az önkormányzat valamennyi munkatársának és városunk főépítészének, akik a pályázatban együttműködtek velünk, és közös örömmel fogunk ennek a csodálatos feladatnak. A munkatársaim is nagyon örülnek a felújításnak, hiszen mostantól az életünk egy picit megváltozik, és jövő tavaszra szép, új, külsejében megújult épületet adhatunk át az itt élőknek.

Vélhetőleg augusztus végén, szeptember elején elkezdődik az intézmény teljes tetőszerkezetének felújítása.  Nagyon ráfér, hiszen több ponton jelentős beázásaink vannak.  A csapadékvíz elvezető rendszer is megújul, ami szintén nagyon szükséges, hiszen közel 56 éve az épületen csak részleges felújítás történt.

 Ezt követően az intézmény nyílászáróinak teljes cseréje kezdődik, majd külső hőszigetelésre kerül sor, jövő tavasszal pedig a homlokzat festése is megtörténik. A felújítás komplex tervét a város főépítésze, Honti Gyula és külső munkatársak készítették el, bevonva a művelődési intézmény munkatársait is.

Végezetül egy olyan tervcsomagról is szeretnék beszámolni, amiben – egy európai uniós pályázattal – az intézmény belső terei is megújulhatnak. Három pályázatot adtunk be ebben a témában, amelyek közel 900 négyzetméter közösségi tér átalakítását tennék lehetővé. Ezzel az EFOP-os (Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program) pályázattal szeretnénk a földszinti részt a múzeummal összekapcsolva megújítani. Az emeleti teljes könyvtári rész is megfrissülhetne belső bútorzatában, új oktatástechnikai eszközökkel és mindenféle izgalmas dizájnnal. További klubtermeinket is szeretnénk mind eszközeikben, mind vizualitásban megújítani.

Igazán történelmi időszak ez a martfűi Művelődési Központ életében. Boldog vagyok, hogy részünk lehet mindebben kollégáimmal együtt. Nagyon várjuk, hogy a megújult szép épületet mindenki tetszésére át tudjuk nyújtani az itt élőknek! – összegezte Asztalos Árpádné intézményvezető.

2017-08-10 16:05