Április 8-án országgyűlési választás – Hivatalos kampány február 17-től

A rendszerváltás utáni nyolcadik országgyűlési választást Magyarországon 2018. április 8-án tartják. A választás időpontját az első lehetséges időpontra tűzte ki Áder János köztársasági elnök január 11-én közzétett közleményében.A választás egyfordulós. Az Országgyűlés létszáma 199, a választás vegyes rendszerű: 106 képviselőt egyéni választókerületben (OEVK) relatív többséggel választanak meg, 93 képviselő pedig párt- illetve nemzetiségi listán kerül be a parlamentbe arányos rendszerben, kiegészítve a szavazatszámot a töredékszavazatokkal.

Egyéni képviselőjelölt állításához 500 aláírás szükséges. Országos listát az a párt állíthat, amelynek 27 választókerületben, de legalább 9 megyében és Budapesten van egyéni jelöltje.

Egy választópolgár több indulni kívánó párt jelöltjét is támogathatja.

A mintegy 7,9 millió, magyarországi lakóhellyel rendelkező választójogosultnak február 9. után kell kézhez kapnia a névjegyzékbe való felvételről szóló értesítést. Aki nem kapja meg az értesítőt, az a jegyzőnél (a helyi választási irodában) kérheti.

A hivatalos kampány a választást megelőző 50. napon, azaz február 17-én indul. A kampányra felhasználható és elszámolható forrásokat ebben az időszakban lehet elkölteni.

A jelöltek március 5-ig gyűjthetik az ajánlásokat az ajánlóíveken. Az ajánlásokat a választókerületi választási bizottságnál kell leadniuk, a bizottság dönt a jelöltek nyilvántartásba vételéről.

Országos nemzetiségi önkormányzat is állíthat listát, ehhez a névjegyzékben nemzetiségi választópolgárként szereplő választópolgárok legalább egy százalékának ajánlása szükséges. Az országos listákat legkésőbb március 6-án kell bejelenteni a Nemzeti Választási Bizottságnál.

www.valasztas.hu

2018-01-13 18:07