Új fejlődési lehetőségek előtt a város – 2018 is a beruházások éve lesz Martfűn

Sikeresen zárta az előző évet Martfű önkormányzata. Számos fejlesztés valósult meg, és az idei évben még több beruházás várható. Nehézségekkel, a sörgyártás megszűnésével és az ebből eredő adókieséssel valamint a beruházási költségek emelkedésével is számolnia kell a városvezetésnek. Dr. Papp Antal polgármester azonban bizakodó: Martfű lehetőségei még mindig sokoldalúak, és ezt ismét egyre többen fedezik fel. A város vezetőjével készült évindító interjúban az aktuális feladatokról, nehézségekről és lehetőségekről beszélgettünk. 

– Nagy tisztelettel köszöntök minden olvasót, minden kedves martfűi lakost az új év alkalmával.

A Szolnoki úti és a Rákóczi úti kerékpárút, a Mandula út – felsorolni is nehéz azt a rengeteg felújítást, amit a tavalyi évben végeztünk. Vannak olyan felújítások is, amelyek nem fejeződtek be, legalábbis nem olyan minőségben, amilyet elvárunk. A Gesztenye soron és a Simon Ferenc út végén még vannak munkái a kivitelezőnek az új, május végi határidőig.

Parkoló épül a szakközépiskola mellett, húsz gépkocsi férőhellyel. A mindkét oldalról kihelyezett megállni tilos táblát sokan nem veszik figyelembe, pedig ott szükséges a forgalom, legalábbis a megállás valamilyen szintű korlátozása.

2017-ben elkezdődött az egyik legfontosabb beruházásunk, a művelődési központ felújítása is. Már tart a próbaüzeme a légtechnikai kezelő egységnek, ami az egyik legnagyobb gépészeti beruházás volt az önkormányzatnál az elmúlt öt-hat évben. Ez elsősorban a hideg-meleg levegő befújását illetve a szellőztetést oldja meg a színházteremben, a táncteremben és az alsó aulában.

A másik folyamatban lévő beruházás, ami szintén a művelődési központra vonatkozik, a külső hőszigetelés és a nyílászárók cseréje. Kinézetében és minőségi szempontból is komoly színvonal növekedés történik a közel hatvanéves intézménynél. A beruházás eredményeként kimondottan jó idő van az épület már szigetelt részében, és akkor sem hűlt le az intézmény, amikor néhány napig nem volt fűtés. A színházteremben kicseréltük a székeket, megújítottuk a terem padlózatát, a táncterem ledes világítást és álmennyezetet kapott.

Tavaly a kezdő beruházási összeg 490-500 millió forint körül volt. Az idén 100 millióval többel tervezzük a beruházásokat, és ez a szám még emelkedni fog. Új beruházás az AC raktár felújítása, ahol az önkormányzati kft. működik. A volt kábelraktár épületben műhelyeket alakítottunk ki, az épület hőszigetelést, vízzáró réteget, új fűtési rendszert kap, kicserélik az ablakokat és felújítják a bejáratokat is.

A másik komoly beruházás a bölcsőde és az óvoda felújítása. A Május 1 úti óvoda az idei évtől bölcsődeként funkcionál tovább, egy új csoportszoba kialakításával az épületen belül. A belső átépítésen túl hőszigetelés, ajtó-ablak csere szerepel a tervekben, és járdát is kialakítunk az épület kerítése mellett.

A Május 1 úti óvoda bölcsődévé alakítása miatt későbbre tolódhat a Béke út tervezett felújítása. A beruházások összecsúszását, mint ahogyan a Gesztenye sor és a Simon Ferenc út felújítása során is terveztük, itt el szeretnénk kerülni. Az útfelújítások kivitelezési szerződésében annak idején is jeleztük, hogy ezeket külön-külön kell elvégezni.

Felújítjukmég egy szinttel bővítjük és akadálymentesítjük a Munkácsy úti óvodaépületet. Itt egy komplex központi óvodát hozunk létre, ami nagyon szép kialakítású lesz, és ahová a Május 1 úti csoportokat is elhelyezzük.

Be kell fejeznünk a járdaépítést a kis Szolnoki úton, és a Móricz Zsigmond útnál is megvizsgáljuk a járdaépítés, járdaszélesítés lehetőségét. Sokan fákat, bokrokat ültettek a közterületekre, és nem támogatják a járdaépítést. A növények a sarki házaknál a beláthatást is zavarják.

Sok munka van még. Ebben az évben indul a közvilágítás felújítására vonatkozó közbeszerzés. Több utcában ledes világításra szeretnénk áttérni. Keressük a lehetőségét a közvilágítás bővítésének a termál hotelnél. Egy, a Zsófia halomra alkalmazható pályázatot is vizsgálunk, de az óvárost és a zártkerteket összekötő új út építése csak akkor lehetséges, ha húsz ingatlant érint, és ha más beruházással, pl. a közvilágítás kiépítésével összekapcsolható. Ez utóbbi azonban nálunk már kiépült.

Több önkormányzati pályázat eredményére még várunk, gondolok itt az ipari park kialakítására vagy a Városháza felújítására.

– Az itt élők elsősorban a fejlesztéseket, beruházásokat érzékelik, de milyen év előtt áll maga az önkormányzat?

– Ez a rengeteg beruházás nem csak anyagilag megterhelő az önkormányzat részére, emberi erő tekintetében is hatalmas megterheléssel jár. A mostani tervezett irányszámok alapján olyan 1,6 milliárdos költségvetése lesz az önkormányzatnak, ami hatalmas szám. Ebből 900 milliót működésre és közel 700 milliót beruházásokra fordítunk, vagy tartalékként jelenik meg a költségvetésben. Olyan beruházási mennyiség várható az idei évre, amilyen még sohasem volt az önkormányzat történetében.

Három-négy TOP-os pályázatunk nyitott még, pont a legnagyobbak: az ipari park, ami magában 630 milliós beruházás, a volt munkásszállás épületek lakásokká alakítása 400 millió forint értékben és a Mártírok úti iskolaépületben az idősek otthonának kialakítása 200 millió forint összegben.

A 700 milliós beruházási összegben az a nyertes pályázatunk sem szerepel, amely a hátrányos helyzetű rétegek feltárására, segítésére irányul, öt önkormányzat közreműködésével.

– Beruházásaihoz pályázati támogatást vesz igénybe az önkormányzat, de jelentős saját forrás bevonásával is jár a megvalósításuk.

– A pályázati összegek 100%-os támogatás esetén sem fedezik a beruházások mai költségeit. Ez országos probléma, hisz a két-három évvel ezelőtt beadott pályázatoknál az elbírálási idő elhúzódott, az árak pedig ez idő alatt jelentősen emelkedtek. Emellett a művelődési központ és az utak felújításánál is kialakultak olyan rendkívüli helyzetek, amelyekre plusz forrást kellett biztosítania az önkormányzatnak. A művelődési intézménynél az érintésvédelem, a világítási és a villámhárító rendszer újjáépítése volt ilyen feladat.

A bölcsőde - óvoda pályázat is 100%-os támogatású, de már most látjuk, hogy a támogatási összeg nem fedezi a valós költségeket.

– A sörgyár, a sörgyártás megszűnése Martfűn új feladat elé állította az önkormányzatot.

– Hát igen, ez a költségvetésünkben jelentős kieséssel jár. A két nagy gyárra vonatkozó építményadó emelésével elértük, hogy hosszú távon nem 60 milliós, hanem olyan 40 milliós adóhiány jelentkezik a sörgyár bezárása miatt. A helyi adó terén történt már ilyen a 2000-es évek elején, ami hatalmas problémaként gyűrűzött tovább. Ezt figyelembe véve, óvatos költségvetés tervezésre készülünk.

– A beruházások és az önkormányzat működése is azt célozzák, hogy jobb legyen itt élni, vonzóbb legyen a település. Milyenek Martfű lehetőségei és milyen módon tud ebben az önkormányzat közreműködni?

– Martfű lehetőségei még mindig eléggé sokoldalúak. Egyre többen veszik észre megint, hogy fiataloknak és idősebbeknek is érdemes ideköltözni, hisz itt megtalálják a lehetőségeiket. Elkezdték vásárolni, felújítani az idősebb házakat, és sokan családostól költöznek a városba.

Martfű akár Szolnok külvárosa is lehet. A fiatalok felfedezik, hogy ez egy élhető város, hisz rendben van a környezete, rendben vannak az iskolái, óvodái, jó az ellátás, a boltok sokáig nyitva vannak, hétvégén is be tudnak vásárolni. Az oktatási, nevelési intézmények mindegyike magas színvonalú. A megyei oktatási vezetők kiválóra értékelik az általános iskola működését, jó képességű gyerekek kerülnek ki innen, lehetőségekkel felvértezve.

Martfűn, a nagyobb városokra jellemzően, szinte minden megtalálható. Lehet színházba, moziba menni, számos szórakozási lehetőség van, megyei és országos szintű rendezvényekkel. Szinte minden elérhető, ami a kisgyerekes szülőknek szükséges. Fontos szempont, hogy Martfű biztonságos város. Alacsony a bűncselekmények száma. A közterületeket kamerák figyelik, a rendőrségre bekötve, fokozva a biztonságérzetet és visszaszorítva a bűncselekményeket. Itt egy kisgyereket el lehet engedni az iskolába, nincs olyan probléma, ami miatt félteni kell.

– A vállalkozások, a versenyszféra képviselői hogyan érzik magukat a városban, látsz-e ezen a téren fejlődési lehetőséget?

– A gazdaság szereplőivel, a vállalkozásokkal, a cégekkel, cégvezetőkkel nagyon jó a kapcsolata az önkormányzatnak. Szeretik Martfűt, épp az előbb említett biztonság illetve a jó szakemberek miatt. Az itt élők jelentős része mindig is az iparban dolgozott, hozzászoktak az efféle munkához, munkakultúrához.

A járás területén itt a legkisebb a munkanélküliség szintje. Aki akar, az találhat munkát, ha nem is szupermunkát. Martfű ipari jellege miatt a gyerekek nagy része általában továbbtanul. Faramuci helyzet, de ebből adódik, hogy a főiskolát, egyetemet végzett fiatalok nem tudnak itt elhelyezkedni.

Sokan azért Martfűn is megélhetnek közülük, bejárva Szolnokra vagy Kunszentre. Sok cég keres magasabb, különösen műszaki végzettségű embereket. Munka után viszont szép, élhető városba tudnak hazajönni, ahol biztonságban vannak a gyermekeik, a családjuk és minden egyéb is.

Jelentős az igény telkekre, sorházas, családi házas területek kialakítására. Van olyan kivitelező is, aki emeletes ház építésében gondolkodik. Ehhez szükséges az új településrendezési terv elfogadása. A jogszabályok folyamatosan változnak, a rendezési tervhez sok mindent el kellett végeznünk, épp most kerül a képviselő-testület elé. Ha ez megtörténik, kezdődhetnek a telekalakítások. Reális árakon lehet majd Martfűn építkezni, ami igazán jó dolog lesz, új fejlődési lehetőséget hoz a városnak.

Herbály Jánosné

2018-01-30 10:54