Csoda útravalóul

„Virágba borult hajnali mise, ahogy szavaid kitárod” – így hangzott az idei martfűi költészetnapi ünnepség első versének első sora. A költő felelősségvállalásáról is szólt a 2019.04.11-én megtartott, sokszínű műsor.Mi a költészet? – tette fel a kérdést nyitó gondolatként Székácsné Tálas Gabriella könyvtárvezető.  Arany János szerint: „Nem a való…: annak égi mássa”.

A Venczelné Polgár Anna, Nagy Eszter, Sipos Viktória és Kapin Tibor tolmácsolásában elhangzott versek, a táncok, a táncprodukciók zenéinek szövege, a madárként repdeső népdal mind-mind hatással volt a megjelentekre. Mert a művészet elsődleges célja ez: hatással lenni, felemelni.

Ebben az évben a martfűi alkotók mellett, tiszaföldvári versírók lírája is hallható volt. A költészetről, tavaszról, szerelemről, az élet nehézségeiről, körforgásáról szóló versek randevúra hívták a balett, a társastánc, a néptánc és a kortárs tánc lépéseit.

A költészet kifejezi a kimondhatatlant, s elmondja azt, amit csak érezni lehet. A költészet csoda – fogalmazott a könyvtárvezető. Bízunk benne, e csodát adhattuk útravalóul.

Köszönet illeti a versek felolvasóit, valamint a két damis diák: Sipos Viktória és Kapin Tibor felkészítőjét: Dobrókáné Kun Irén pedagógust. Köszönjük a tiszaföldvári Tiszazugi Szivárvány néptánccsoport fellépését, a vidám táncházat. Vezetőjük: Peténé Katika. Új színfolt volt a tiszaföldvári balettosok fellépése is. Köszönet a lelkes szülőknek és Gulyás Gerda táncpedagógusnak. A Tiszaföldvárról érkező társastáncosok: Bárándi János és Tóth Fruzsina Gabriella bemutatói jól példázzák, e mozgásforma nem „csak” versenyszám, hanem művészet is egyben. Felkészítőjük: Papp Balázs.

Tóth Adél és Fodor Panna színpadi jelenléte a gyermekkorba repítette vissza a nézőket. A két lány a martfűi Modern Táncműhely tagja. A mozgásművészeti stúdió kiscsoportosai tavaszi koreográfiát hoztak közénk, a két nagycsoportos pedig az életkereket forgatta meg. Köszönjük nekik és Vidinszki-Tóth Nóra táncpedagógusnak. Székácsné Tálas Gabriella, a rendezvény társszervezője ezúttal is egy csodálatos népdallal lepte meg a közönséget.

Kengyel Éva szervező

Tovább a képekhez>>>