Kultúra

Augusztusban is folytatódik a TérZene koncertsorozat

Köztudott, hogy a klasszikus zene jótékony hatással van az emberre. Ennek ellenére csak egy szűk réteg jut hozzá a hangversenytermekben zajló varázslathoz. A 2019-ben indult TérZene elnevezésű komolyzenei program ezen szeretne változtatni. A Kulturális és Innovációs Minisztérium által támogatott program célja, hogy minél több érdeklődőt vonjon be a klasszikus zenei kultúra vérkeringésébe aktív muzsikusként és zeneszerető közönségként egyaránt. A program megvalósítását a Filharmónia Magyarország Koncert és Fesztiválszervező Nonprofit Kft. segíti, mint szakmai partner.

2022. augusztus 02.

A tánc szeretetének átadása

A Modern Táncműhely nyári táborai megteremtik azt a légkört, ahol a növendékek mélyebben belemerülhetnek a táncművészet tudományába és új mozdulatokat sajátíthatnak el. Így volt ez a július 11. és 15. között zajló tánckurzuson is, ahol a gyerekek szakmai fejlődéséről Vidinszki-Tóth Nóra táncpedagógus, a Modern Táncműhely vezetője gondoskodott.

2022. július 15.

Sikerrel zárult a 8. Városszépítő Gyermektábor

Alapadatok: Hőség, 20 diák (általános iskolások, IKSZ-es középiskolások, és már érettségizettek is) volt velünk. Többen csak a tábor kedvéért jöttek 6.-8. alkalommal. „Új” fiatal mindössze kettő volt. Tovább nem emelhettük a létszámot.

2022. július 14.

Megérkeztek a vándorkiállítás rajzai

Megnyitottuk azt a kiállítást a Martfűi Művelődési Központ emeleti galériáján, amely anyaga a Ráday Mihály Város- és Faluvédő Szövetség 31. alkalommal kiírt „Fiatalok az épített és természeti örökségünk védelméért” pályázat országos győztes rajzaiból állt össze.

2022. július 14.

Időutazás legendás járműveken keresztül

Minden, ami erő és lóerő – erre a hívómondatra immár hatodik alkalommal gördültek különleges veterán autók, motorkerékpárok a martfűi Művelődési Központ előtti parkolókba, a 2022. június 25-én megtartott Veteránjármű-találkozó és Múzeumok Éjszakája egésznapos programon.

2022. július 04.

A TISZA CIPŐGYÁR ÉGISZE ALATT - Virtuális barangolás a Tisza Cipőgyár Irodaházában

Pályázati beszámoló

A pályázat segítségével létrehozott, csak virtuálisan létező kiállításunk célja kettős: egyrészt megőrizni az utókornak a Tisza Cipőgyár Irodaházának fennmaradt berendezését, másrészt ebben a rendhagyó környezetben: eredeti helyszínen, eredeti berendezési darabok között, az irodák eredeti rendeltetése szerint tematizálva ízelítőt adunk a Tisza Cipőgyár történetéből, a mindennapi életet átszövő működéséből, Martfű és az ország életében elfoglalt helyéről.

2022. június 30.

Minden, ami erő és lóerő – Veteránjármű-találkozó Martfűn és Múzeumok Éjszakája változatos programokkal

2022. június 25-én immár hatodik alkalommal gördülnek legendás veterán autók, motorkerékpárok a martfűi Művelődési Központ előtti parkolókba

2022. június 20.

Újra TérZene programsorozat Martfűn!

A hangversenytermekben felcsendülő zene varázsát most városunk parkjaiban és közterein is átélheti a martfűi közönség. Martfű Város Önkormányzata az idei évadban is sikerrel pályázott az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőnél a korábbi években is nagy népszerűségnek örvendő TérZene programsorozat létrehozására, melyet az érdeklődők díjtalanul látogathatnak.

2022. június 16.

Túlmutat a látványon és szórakozáson, a tánc közösséget is épít

A tánc a karok és lábak költészete, a kecses és iszonyatos anyag, maga a mozdulat lehel bele lelket – hangzott el Baudelaire gondolata a 2022. június 12-én megrendezett 27. Táncgálán, ahol Martfű tehetséges mozgásművészeti csoportjai várták közönségüket évzáró bemutatójukra.

2022. június 14.

„Fontos beszélni a tabunak számító témákról”

Az országos könyvünnephez kapcsolódva a martfűi származású dr. Hopp László nefrológus, gyermekorvos, író volt könyvtárunk vendége 2022. május 7-én.

2022. június 14.

Az alkotás kifejezésmód

Városunk kulturális intézményének kiállítótereiben a Szolnoki Metszőkör és a Szolnoki Vizu Alapfokú Művészeti Iskola fiatal művészeinek alkotásaiból nyílt kiállítás Napjárók címmel, 2022. május 25-én. A linómetszeteken és festményeken keresztül betekintést nyerhetünk a résztvevő fiatalok kreativitásába, fantáziájába és gondolataiba.

2022. június 03.

Közösségépítés határok nélkül a népművészet által (Csoóri Sándor Alap támogatása 2020)

A Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár a Martfűi Hely- és Ipartörténeti Gyűjteménnyel és Kézműves Házzal összehangban arra törökszik, hogy a térség hagyományait bemutassa, ápolja és népszerűsítse. A Csoóri Sándor Alap pályázati támogatása harmadik alkalommal segítette a célok megvalósulását. A rendezvények segítségével helyet kaptak kismesterség bemutatók és játszóházak, színesebbé téve a programkínálatunkat. A képzéseken való részvétel hozzájárult a folyamatos fejlődéshez, a szakmai kapcsolatok gyarapításához és a helyi népművész bázis bővítéséhez.

2022. május 09.

Mindennapi szépség festővászonra sűrítve

Érzelmi hívóképek megcsillanó folyókról, kis falvakról, tereken sétáló emberekről, szép épületekről és árnyat adó zöld lombokról. Mindezeket és ennél sokkal többet is ígér és kínál Szamecz Béla martfűi tárlata, mely 2022. április 27-én nyílt meg a Művelődési Központ kiállítótermében és galériáján.

2022. május 05.

Tradicionális néptánc modern színházi környezetben

A zene és a látvány erőteljes egysége jelent meg az Urban Verbunk tánctársulat 2022. április 8-i előadásában Martfűn, a Művelődési Központban.

2022. április 19.

SZÉLTÁNC – Tükröt tart a jelen, erőt ad a múlt – A MAGYAR KÖLTÉSZET NAPJA, 2022. április 11.

A jelennek tartottak tükröt az idei költészetnapon elhangzó versek 2022. április 11-én. A műfaj és a martfűi rendezvény iránt nagy volt az érdeklődés, szép számú nézőközönség gyűlt össze a pódiumműsorra a Művelődési Központban.

2022. április 19.

A Tisza Cipőgyárhoz kapcsolódó műtárgyak állományvédelme

Nemzeti Kulturális Alap pályázati támogatásával a Martfűi Hely- és Ipartörténeti Gyűjtemény újabb lépéseket tehetett a cipőgyűjtemény megóvása érdekében. A 2021-es évben 600 ezer forintos támogatást kaptunk a gyűjtemény állományvédelmi fejlesztésére.

2022. április 13.

Lenyomat az élet habos oldaláról

Aki egyszerre vágyik humorra és tartalomra, nézze meg Hidvégi Péter fotókiállítását a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár emeleti galériáján. A rögzített pillanat gondolatokat ébreszt: rácsodálkoztat, elgondolkodtat, és ezzel együtt mosolyra, nevetésre késztet.

2022. április 05.

Hangszerein gyönyörű muzsikát áraszt felénk

Ismét városunkban játszott Angyal József. A martfűi származású, nemzetközi hírű zeneművész koncertjére sokan ellátogattak 2022. március 13-án vasárnap a Művelődési Központba.

2022. március 17.

„Legyen béke, szabadság és egyetértés!”

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc alkalmából rendezett városi megemlékezésre várta az itt élőket Martfű Város Önkormányzata 2022. március 11-én pénteken, a Művelődési Központba. A megemlékezésen Farkas Roland önkormányzati képviselő ünnepi köszöntőjét hallhattuk, ezt követően „Van még erőd, hisz van még Hazád” címmel a Martfűi József Attila Általános Iskola diákjainak ünnepi műsorát láthatta a közönség.

2022. március 16.

Városi ünnepi megemlékezések az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére

Szeretettel vár mindenkit Martfű Város Önkormányzata az 1848-49-es forradalom és szabadságharc alkalmából rendezett városi megemlékezésekre.

2022. március 08.

Igazi színházi élmény Martfűn

Városunk kulturális intézményének színpadán a Feketeszárú cseresznye című színdarabot láthatta a martfűi közönség február 22-én, a budapesti József Attila Színház előadásában. Hunyady Sándor 1930-ban írt drámája a Trianon-problematikát, a történelem eseményeit jól játszatja egybe a szereplők egyéni sorsával. Az előadás a Déryné Program támogatásával jött létre, jelképes jegyárakkal.

2022. március 01.

Alkotásaikon keresztül útravalót kaphatunk tarisznyánkba

Hogyan válik ez a hihetetlen térképzőkészség, a színek által mélységet, közelséget és távolságot teremtő képesség univerzális szimbólummá? – hangzott el a kérdés a Nagy Katalin Matild és Nagy Dénes művészházaspár Útravaló című kiállításmegnyitóján, 2022. február 9-én, a Martfű Városi Művelődési Központban.

2022. február 14.

Együtt ünnepeltük a magyar kultúra napját

Színes kulturális program várta mindazokat, akik ellátogattak 2022. január 22-én a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár színháztermébe. A magyar kultúra napja alkalmából színpadunkon köszönthettünk három Kossuth-díjas írót: Parti Nagy Lajost, Spiró Györgyöt, Závada Pált, és két nagyszerű jazz muzsikust: Dés Lászlót és Dés Andrást, akik „ÖSSZ-HANG” címmel, 60 perces zenés irodalmi estet adtak a martfűi közönségnek.

2022. január 25.

„Ifjúság az épített és természeti örökség védelméért” – A Városszépítő Egyesület kiállításán

„Így látják a gyerekek szerte az országban” címmel nyílt kiállítás a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár galériáján 2022. január 12-én. A tárlat a Ráday Mihály Város- és Faluvédők Szövetsége által meghirdetett és helyben a Martfűi Városszépítő Egyesület szervezésében megvalósult, „Ifjúság az épített és természeti örökség védelméért” pályázat országos győztesei, köztük számos martfűi fiatal az elmúlt évben készült alkotását tárja a közönség elé.

2022. január 19.

„ÖSSZ-HANG” – ZENÉS IRODALMI EST Martfűn a MAGYAR KULTÚRA NAPJA alkalmából

Színes kulturális program várja mindazokat, akik ellátogatnak 2022. január 22-én, 18 órakor a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár színháztermébe. A magyar kultúra napja alkalmából színpadunkon köszönthetünk három Kossuth-díjas írót: Parti Nagy Lajost, Spiró Györgyöt, Závada Pált, és két nagyszerű jazz muzsikust: Dés Lászlót és Dés Andrást, akik „ÖSSZ-HANG” címmel, 60 perces zenés irodalmi estet adnak a martfűi közönségnek. Ünnepi köszöntőt mond Turnyánszkiné Enyedi Andrea önkormányzati képviselő.

2022. január 14.