2005 tallózó

Martfű Város Önkormányzata minden év augusztus 20-án, állami ünnepünkön kitüntetésben részesíti azokat a személyeket, közösségeket, akik a város fejlődésében, hírnevének gyarapításában, értékeinek növelésében kiemelkedő tevékenységet folytattak, mely példaképül szolgál a jelen és az utókor számára.

Magyar kulturális delegáció tagjaiként Kiss Virág Boglárka, Nagy Alexandra és Szántai Erika nagy sikerrel képviselte hazánkat, városunkat és a József Attila Általános Iskola Kötélugró Klubját július 7 és 17 között Kínában. A Soong Ching Ling Magyar Gyermekbarátság Alapítvány és vezetője, Udvari Gábor újságíró, útikönyv szerző által szervezett út felejthetetlen élményt jelent számukra és az őket kísérő Kécskeiné Vad Ibolya, a Panda Nemzetközi Gyermek Alapítvány Martfű és térsége csoportjának vezetője számára.


Augusztus 20-án birtokukba vehették a fiatalok, a Martfűi Ifjúsági Civil Fórum tagjai az ifjúsági övezetet, a Városi Művelődési Központ és Könyvtárban számukra kialakított, csak általuk használt helyiségeket.


Csak egy értékeire büszke, reális önképpel rendelkező Magyarország válhat egyenrangú féllé és valódi nyertessé a közös Európában. Nemzeti önbecsülést és modern magyarságtudatot pedig csak kultúránk alapozhat meg – hangzott el azon az ünnepi testületi ülésen, amellyel Martfű Város Önkormányzatának Képviselő-testülete augusztus 20-án, a Magyar Köztársaság állami ünnepén, államalapító szent István királyunk emléke előtt tisztelgett. Az ünnepségen részt vett Tuchów, Martfű lengyel testvérvárosának delegációja is.


Özönvízszerű eső zúdult városunkra augusztus 4-én. A néhány óra alatt leesett 130 mm körüli csapadék miatt gyorsan telítődött a szenny- és csapadékvíz elvezető rendszer. Lapos tetők áztak be, sok évig száraz pincékben gyűlt a víz. A település mélyebben fekvő területein házak sora a szennyvízzel keveredett csapadékvízben állt. A Kun Béla úton pedig egy házba is befolyt a víz.


Június 30-án tartotta legutóbbi soros ülését Martfű Város Önkormányzatának Képviselő-testülete. Elsősorban a helyi oktatási intézményekkel és személyi kérdésekkel kapcsolatos fontos döntések születtek ezen a napon.

Június 24-én hivatalosan is megnyílt a kemping, a Martfű Egészség- és Rekreációs Központ első eleme. Egyetlen lakókocsis lakója ekkor a legjelentősebb holland kempingkalauz kempingellenőre volt, aki elégedettsége jeléül egy emlékplakettel örvendeztette meg ifj. Tomasovszky Lászlót, a beruházó Toma Bau Rt. műszaki igazgatóját. A jövőre nézve további kedvező előjelként a másnapra szervezett nyílt nap keretében több százan szereztek személyes tapasztalatokat a szálláshelyek és a kiegészítő szolgáltatások színvonaláról. Csalogatóul sokrétű szabadtéri program is szolgált. Rendhagyó tudósításom keretében az azóta eltelt, közel másfél hónap tapasztalatairól is olvashatnak.


Vidám, mosolygós diákok és tanárok. Mintha nem is egy érettségi vizsgán járnék. Második alkalommal rugaszkodott neki a középszintű matematika írásbeli érettséginek a Damjanich János Szakképző Iskola és Gimnázium tizenöt végzős diákja május 28-án. Az országban több mint 43 ezren tették ugyanezt.