Kultúra

Közösségépítés határok nélkül a népművészet által (Csoóri Sándor Alap támogatása 2020)

A Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár a Martfűi Hely- és Ipartörténeti Gyűjteménnyel és Kézműves Házzal összehangban arra törökszik, hogy a térség hagyományait bemutassa, ápolja és népszerűsítse. A Csoóri Sándor Alap pályázati támogatása harmadik alkalommal segítette a célok megvalósulását. A rendezvények segítségével helyet kaptak kismesterség bemutatók és játszóházak, színesebbé téve a programkínálatunkat. A képzéseken való részvétel hozzájárult a folyamatos fejlődéshez, a szakmai kapcsolatok gyarapításához és a helyi népművész bázis bővítéséhez.

2022. május 09.

Mindennapi szépség festővászonra sűrítve

Érzelmi hívóképek megcsillanó folyókról, kis falvakról, tereken sétáló emberekről, szép épületekről és árnyat adó zöld lombokról. Mindezeket és ennél sokkal többet is ígér és kínál Szamecz Béla martfűi tárlata, mely 2022. április 27-én nyílt meg a Művelődési Központ kiállítótermében és galériáján.

2022. május 05.

Tradicionális néptánc modern színházi környezetben

A zene és a látvány erőteljes egysége jelent meg az Urban Verbunk tánctársulat 2022. április 8-i előadásában Martfűn, a Művelődési Központban.

2022. április 19.

SZÉLTÁNC – Tükröt tart a jelen, erőt ad a múlt – A MAGYAR KÖLTÉSZET NAPJA, 2022. április 11.

A jelennek tartottak tükröt az idei költészetnapon elhangzó versek 2022. április 11-én. A műfaj és a martfűi rendezvény iránt nagy volt az érdeklődés, szép számú nézőközönség gyűlt össze a pódiumműsorra a Művelődési Központban.

2022. április 19.

A Tisza Cipőgyárhoz kapcsolódó műtárgyak állományvédelme

Nemzeti Kulturális Alap pályázati támogatásával a Martfűi Hely- és Ipartörténeti Gyűjtemény újabb lépéseket tehetett a cipőgyűjtemény megóvása érdekében. A 2021-es évben 600 ezer forintos támogatást kaptunk a gyűjtemény állományvédelmi fejlesztésére.

2022. április 13.

Lenyomat az élet habos oldaláról

Aki egyszerre vágyik humorra és tartalomra, nézze meg Hidvégi Péter fotókiállítását a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár emeleti galériáján. A rögzített pillanat gondolatokat ébreszt: rácsodálkoztat, elgondolkodtat, és ezzel együtt mosolyra, nevetésre késztet.

2022. április 05.

Hangszerein gyönyörű muzsikát áraszt felénk

Ismét városunkban játszott Angyal József. A martfűi származású, nemzetközi hírű zeneművész koncertjére sokan ellátogattak 2022. március 13-án vasárnap a Művelődési Központba.

2022. március 17.

„Legyen béke, szabadság és egyetértés!”

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc alkalmából rendezett városi megemlékezésre várta az itt élőket Martfű Város Önkormányzata 2022. március 11-én pénteken, a Művelődési Központba. A megemlékezésen Farkas Roland önkormányzati képviselő ünnepi köszöntőjét hallhattuk, ezt követően „Van még erőd, hisz van még Hazád” címmel a Martfűi József Attila Általános Iskola diákjainak ünnepi műsorát láthatta a közönség.

2022. március 16.

Városi ünnepi megemlékezések az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére

Szeretettel vár mindenkit Martfű Város Önkormányzata az 1848-49-es forradalom és szabadságharc alkalmából rendezett városi megemlékezésekre.

2022. március 08.

Igazi színházi élmény Martfűn

Városunk kulturális intézményének színpadán a Feketeszárú cseresznye című színdarabot láthatta a martfűi közönség február 22-én, a budapesti József Attila Színház előadásában. Hunyady Sándor 1930-ban írt drámája a Trianon-problematikát, a történelem eseményeit jól játszatja egybe a szereplők egyéni sorsával. Az előadás a Déryné Program támogatásával jött létre, jelképes jegyárakkal.

2022. március 01.

Alkotásaikon keresztül útravalót kaphatunk tarisznyánkba

Hogyan válik ez a hihetetlen térképzőkészség, a színek által mélységet, közelséget és távolságot teremtő képesség univerzális szimbólummá? – hangzott el a kérdés a Nagy Katalin Matild és Nagy Dénes művészházaspár Útravaló című kiállításmegnyitóján, 2022. február 9-én, a Martfű Városi Művelődési Központban.

2022. február 14.

Együtt ünnepeltük a magyar kultúra napját

Színes kulturális program várta mindazokat, akik ellátogattak 2022. január 22-én a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár színháztermébe. A magyar kultúra napja alkalmából színpadunkon köszönthettünk három Kossuth-díjas írót: Parti Nagy Lajost, Spiró Györgyöt, Závada Pált, és két nagyszerű jazz muzsikust: Dés Lászlót és Dés Andrást, akik „ÖSSZ-HANG” címmel, 60 perces zenés irodalmi estet adtak a martfűi közönségnek.

2022. január 25.

„Ifjúság az épített és természeti örökség védelméért” – A Városszépítő Egyesület kiállításán

„Így látják a gyerekek szerte az országban” címmel nyílt kiállítás a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár galériáján 2022. január 12-én. A tárlat a Ráday Mihály Város- és Faluvédők Szövetsége által meghirdetett és helyben a Martfűi Városszépítő Egyesület szervezésében megvalósult, „Ifjúság az épített és természeti örökség védelméért” pályázat országos győztesei, köztük számos martfűi fiatal az elmúlt évben készült alkotását tárja a közönség elé.

2022. január 19.

„ÖSSZ-HANG” – ZENÉS IRODALMI EST Martfűn a MAGYAR KULTÚRA NAPJA alkalmából

Színes kulturális program várja mindazokat, akik ellátogatnak 2022. január 22-én, 18 órakor a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár színháztermébe. A magyar kultúra napja alkalmából színpadunkon köszönthetünk három Kossuth-díjas írót: Parti Nagy Lajost, Spiró Györgyöt, Závada Pált, és két nagyszerű jazz muzsikust: Dés Lászlót és Dés Andrást, akik „ÖSSZ-HANG” címmel, 60 perces zenés irodalmi estet adnak a martfűi közönségnek. Ünnepi köszöntőt mond Turnyánszkiné Enyedi Andrea önkormányzati képviselő.

2022. január 14.

Zeneiskolásaink karácsonyi hangversenye

Az Ádám Jenő Zeneiskola Martfűi Tagiskolája több mint harminc növendékének hagyományos félévzáró karácsonyi hangversenyére gyűltek össze diákok, tanárok és szülők a Művelődési Központban december 16-án, csütörtökön.

2021. december 17.

Hol van az a hely, mely magához ölel,/ Soha el nem enged, majd emlékeivel…

Martfű története egy Balaton mellett élő író szemével? Ezt és ennél sokkal többet is ígér Czifra György Péter Féliglebbencs című írása.

2021. december 17.

Adventi hangverseny

A Martfű Városi Nőikar évről évre szebbé teszi az adventi időszakot, amikor a város templomaiban, a várakozás időszakában bemutatják ünnepi műsorukat. 2021. december 12-én vasárnap ezúttal is változatos, meghitt műsorszámokat hallhatott a közönség.

2021. december 15.

Fotóin keresztül szépséget, tudást és élményt kapunk

Újabb különleges és érzelemgazdag tárlatnak ad otthont a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár. A kulturális intézmény kiállítótereiben Kolozsi Sándor fotóművész közel 80 válogatott képét láthatja a nagyközönség.  

2021. december 02.

Látópont címet nyert a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár

Rangos kulturális eseményen vehetett részt a Heves megyei Noszvajon dr. Papp Antal Martfű város polgármestere, Asztalos Árpádné, a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár vezetője és Darida Andrea közművelődési munkatárs. A Magyar Közösségépítők Egyesülete által kiírt Látópont cím pályázaton elnyert díj átadására 2021. október 20-án került sor a noszvaji De La Motte Kastély dísztermében.

2021. november 22.

Zenére és harmóniára hangolva a Múzeumok Őszi Fesztiválja – 2021. szeptember 27. - november 11.

Az országos Múzeumok Őszi Fesztiválja idei célja az volt, hogy rávilágítson, miként tudnak a múzeumok a testi-lelki egyensúly egységének a létrejöttéhez hozzájárulni. Erre az összhangra, vagyis a „jóllétre” utal a „múzeumi harmónia”. A programsorozat a zenét hívta segítségül a közös öröm kifejezésére.

2021. november 16.

Új technikák és kreativitás

„Sziporkázó színek” címmel rendezett kiállítást a martfűi Napraforgók Foltvarró Egyesület. A megnyitón, 2021. november 6-án, az alkotók és családtagjaik, a térségből idelátogató foltvarrók és érdeklődők találkozhattak egymással.

2021. november 11.

„Kultúr 60” – Ma is igénylik, szeretik és használják a martfűiek városunk közösségi színterét

Nagyszabású gálával ünnepelte hatvanadik születésnapját a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár 2021. október 16-án. A múltidézést az aulában kivetített fotók, tárgyi emlékek, a műsorban látható archív felvételek, videó bejátszások, a csokorba gyűjtött gondolatok segítették. A közönség soraiban ülők szinte mindegyikének van személyes élménye a „kultúrról”, akár régről, akár a jelen időkről. A szereplők és a nézők, Zorán dalát magukénak érezve, együtt bonthatták fel a ritka percek selyemszalagját.

2021. október 28.

Az 1956-os hősökre emlékeztünk

A magára maradt Európában csak úgy maradhatunk hívek Magyarországhoz, ha soha és sehol el nem áruljuk, amiért a magyar harcosok életüket adták, és soha, sehol – még közvetve sem – igazoljuk a gyilkosokat – hallhattuk Albert Camus gondolatait a 65 évvel ezelőtti szabadságharc városi emlékünnepségén, 2021. október 23-án, a Művelődési Központban.

2021. október 25.

ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK 2021

„A mélység az ugyanolyan, mint a magasság. Csak máshonnan kell nézni.”

Az Országos Könyvtári Napok idei programsorozatának volt mottója ez a Kiss Ottó, József Attila-díjas író, költő által megfogalmazott bölcsesség. Ezzel köszöntöttük mi is a martfűi rendezvényekre ellátogatókat.

2021. október 18.

Élmények, amelyek túlnőnek a vizualitás határain

Idén ősszel ismét megrendezte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Képző- és Iparművészeti Tárlatot a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár, a Szolnoki Művésztelep és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. Korosztálytól függetlenül, ezúttal is a megye területén élő vagy tanuló, nem hivatásos alkotók és önszerveződő művészeti közösségek pályázatát várta a kulturális intézmény.

2021. október 11.