11. sz. dokumentum - John Nash - A világhírű építész levele

La Corbusierépítészt felkérték, hogy fejtse ki benyomásait a Bata gyárral kapcsolatosan. Ő levélben osztotta meg véleményét Jan Batával és munkatársaival.

Az építész leírja, hogy az építészet és a városi problémák a hobbija, ugyanígy viszonyul a gazdasághoz, a társadalmi illetve a politikai kérdésekhez.

Véleménye szerint Zlin egy ragyogó természeti csoda, ahol a boldogság létezni látszik és az élet érdekes. Ez a tény messze kimagasodik a jól szervezett munka mellett.  Véleménye szerint az emberi szív, mint a legértékesebb és leghatékonyabb faktor, itt megtalálható és ezzel mindent meg is magyaráztunk. Bata munkája, nem csak az, hogy előállítson egy ipari terméket, de létrehozni egy harmonikus csoportot. A város fejlődését a természet metamorfózisához hasonlítja, nagyon fontos elveket figyel meg, amelyeket a város építésénél figyelembe vettek. Például a gyár és az iskola épületeinek belső falait fehérre meszelték, amelynek fontos erkölcsi mondandója van és feladata: megőrizni az erős vitalitást.

Az építész számára úgy tünt, hogy a vezetőket és a dolgozókat a kollektív lelkesedés tartja össze, ami nem a profitból ered, hanem a családias szellemből. Az egy műszakban dolgozók nem csak a saját munkájukra figyelnek, hanem képesek felügyelni az egész munkafolyamatot.

A levél befejezéseként megemlíti, hogy Párizsban sem találta meg azt, amit Zlinben: igen, az életet.

A dokumentumot erre a linkre kattintva tekintheti meg >>>