6. sz. dokumentum - John Nash - Ultramodern cipőgyár Belcamp-ben

A cikk címe: Bata Belcamp-ban - A cseh cipőgyáros, a tömeggyártás mestere, ultramodern gyárat nyit az USA-ban.

Baltimore vonzáskörzetében, Belcamp-ban hozták létre a gyárat. Nem ez volt a Bata család első amerikai tapasztalata, Tomás Bata 1904-ben járt először az USA-ban, akkor Lynn-ben,  Massachusetts-ben tanulmányozta a cipőgyártást. Visszatérve hazájába kezdte el alkalmazni a futószalagot. Aztán nehéz évek következtek az első világháború majd a gazdasági világválság, de Tomás Bata egy teljesen új ötlettel megmentette a gyárat és a dolgozókat. (Lecsökkentette az árakat, és olcsó szállásokat biztosított a dolgozóknak.)

A cikk bemutatja a zlini gyár felépítését, rámutatva, hogy a gyár dolgozóinak nagy része fiatal parasztok voltak, akik a környező falvakból érkeztek és az oktatás során tanulták ki a mesterséget.  A fizetés rendszerét is bemutatja, amely az egyéni teljesítménytől a részesedésig négy dolgot foglalt magába. A fizetések a Bata cégnél olyan versenyképesek voltak, hogy az angol cégekkel is felvették a versenyt.

A cég lakónegyedeket alakít ki, boltokkal, orvosi ellátással. A lakások vízzel, gázzal, elektromossággal vannak ellátva és rendszerint kert is tartozik az otthonokhoz. Az egyedülálló dolgozóknak teljesen bebútorozott munkásszállókat biztosítanak. A dolgozók 40 órás munkahéttel dolgoznak, rendelkeznek betegbiztosítással és nyugdíjjal.

A dokumentumot erre a linkre kattintva tekintheti meg >>>