8. sz. dokumentum - John Nash - Újságcikk a döntés után

A döntés után  

A történelem egyszer meg fogja mutatni, hogy a döntés, amit a szövetséges erők hoztak helyes volt és jogos. Ez fájdalmas, de nem ez az első fájdalma ennek a nemzetnek és valószínűleg nem is az utolsó. Most keresztúton találjuk magunkat.

A múlt körülményei megtanítottak bennünket, hogyan tilos és hogyan nem kellett volna cselekedni. Magunknak kell új utat találnunk. Négy évvel ezelőtt már átadtam az elnöknek és a kormánynak egy memorandumot és a múlt évben a könyvemben is megírtam: „Építsünk egy új államot.”

A dolgoknak el kell jutni a változásokhoz, nekünk, embereknek meg van a bátorságunk, hogy véghezvigyük ezeket a projekteket. A munka során a különböző nemzetekből érkezett emberek könnyen eljutnak a megértéshez, míg a politikában soha nem érünk el ilyen megértést.  Ez megvalósítható, ha mindannyian hisszük, hogy ez a vágyunk és célunk.

Legalább biztosak lehetünk abban, hogy semmit sem hiányolunk a nap alatt, ami megakadályozna bennünket, hogy emberi módon éljünk a mi lekicsinyített országunkban. Amit meg kell állítanunk az a rombolás az emberi fejekben, amelyek tele vannak különböző ideológiákkal és készen állnak, hogy tanítsanak, más nemzeteket hogyan kezeljék a diplomáciát, politikát és demokráciát és azokat, akik a vallást és faji nézeteket használnak fel erejük kifejezésére. Szükséges, hogy felépítsük államunkat, ahelyett, hogy a politika miatt aggódnánk. Szükséges, hogy demokráciát építsünk, ahol embereket választunk és nem politikai pártokat.

Jó barátságot kell ápolnunk a szomszédos államokkal. Nem lehetünk, mások őrző kutyái illetve nem építhetünk erődöket. Olyan szituációban vagyunk, hogy nem lehetünk senki ellenségei. Békés döntéseket kell hoznunk.

A szállítás, közlekedés az első probléma, amelyet ki kell küszöbölni az új államunknak az első évtizedekben.  A következő a foglalkoztatás, mert a határ mentén sok ember elvesztette az állását a szolgáltatásban és az állami szférában. A munkákat három éves periódusokra kell osztani, mert jelen helyzetben ez nem lehet másként. Nem kell szégyellnünk, ha az emberek azt mondják, hogy utánozzuk a németeket.

Semmi újat nem írok most, amit már nem jeleztem korábban is.  Hidat kell képeznünk a béke változásokban és a kereskedelemben kelet és nyugat valamint észak és dél között. Csatornát kell építenünk, mint az Elba-Odera.

Többé már nem vagyunk veszélyesek senki számára és nincs ok, ami miatt ne keresnénk együttműködést. Nincs szükség arra, hogy ölbe tett kézzel üljünk, ellenkezőleg a fejünk, a kezünk, sőt a szívünk is fájdalomtól terhes, de keményen kell dolgoznia, azért hogy megfizessük az adósságot, amit a szövetségesek ránk mértek.  

Jan Antonin Bata

A dokumentumot erre a linkre kattintva tekintheti meg >>>