A JÖVŐ ÉV VÉGÉIG MEGÚJUL A KÁBELTÉVÉ RENDSZER

A martfűi kábeltelevíziós rendszer további működtetéséről szóló, közös sajtótájékoztatóra várta az érdeklődő médiumok képviselőit településünk önkormányzata és az új tulajdonos, a FiberNet Rt szeptember 10-én.A kábeltelevízió értékesíthető vagyonkörként szerepelt a város 2004. évi pénzügyi tervében. Sikeres pályázatot követően augusztus 26-án írták alá az adásvételi szerződést, szeptember 1-től pedig már az új tulajdonos szolgáltat.

Hosszas mérlegelést követően döntött az értékesítés mellett a képviselő-testület, elsősorban azért, mert nem látták önkormányzati forrásból meg-valósíthatónak a tíz éves rendszer tovább nem halasztható fejlesztését – foglalta össze az előzményeket Kozma Imre. A polgármester legalább az eddigi, de inkább jobb színvonalú szolgáltatást valamint a hálózaton belüli telefon- és Internet lehetőségek bővülését várja az értékesítéstől.

Némedi József, a FiberNet Rt. ceglédi területi igazgatója reményének adott hangot, hogy a város vezetőinek bizalma nem csak a kedvező vételárnak szólt, hanem értékelték öt éve fennálló cégük a magyar távközlés terén végzett tevékenységét.

A társaság biztos befektetői háttérrel rendelkezik. Együttműködő partnereivel és képzett szakembereivel napjainkban az ország egyik legnagyobb kábeltévé rendszerének a tulajdonosa, ill. üzemeltetője. Kilencven településen, 150 ezer háztartásban szolgáltatnak.

Más időszámítás kezdődik a martfűi kábeltévé hálózatnál. Integrációjához kipróbált módszerekkel rendelkeznek úgy a marketing, a számlázás, az üzemeltetés, mint a fejlesztés terén. Ezekkel igyekeznek ötvözni a Martfűn meglévő hagyományokat.

Sokakat foglalkoztató kérdés, hogy miért volt szükség új szerződések kötésére, még inkább az ezzel járó hosszas sorban állásra. A válaszból megtudhattuk, azért kellett ismét szerződést kötni, mert a cég nem jogutódja a korábbi kábeltelevíziónak. Másrészt pedig ezek megkötésével lesz lehetőség a pontos, precíz ügyfélszolgálat alapjainak kialakítására.

Az átadással, átvétellel járó állapotfelmérést, a minőségi követelmények számbavételét követően jelentős fejlesztést tervez a FiberNet településünkön. Legfontosabb céljuk az integrált távközlési struktúra üzembiztos és hatékony működtetése. Minél hamarabb szeretnék elérhetővé tenni a kábelmodemes Internet hozzáférést valamint a kábelhálózaton keresztüli helyi telefonálás lehetőségét. Ezen kívül különböző biztonsági szolgáltatásokat, felügyeleti rendszerek kiépítését ajánlják.

Rövid időn belül Martfűn is korszerű telekommunikációs szolgáltatást nyújtanak, amihez kérik az előfizetők bizalmát – hallhattuk Némedi Józseftől, a társaság ceglédi területi igazgatójától.

Asztalos Árpádné arról biztosította a jelenlévőket, mindent megtesznek a jó együttműködés érdekében, hiszen továbbra is a művelődési központban lesz a műszaki fejállomás, az új szolgáltató irodája.

A várható konkrét fejlesztési elképzelésekről szólva Prommer József, a martfűi rendszert felügyelő kecskeméti területi igazgató egészen a ’80-as évek közepéig nyúlt vissza, amikor önkormányzatok sokasága próbált kábeltelevíziós rendszereket kiépíteni. Hasonló szintig jutottak, mint Martfű. A továbblépéshez azonban új hálózat szükséges, horribilis költséggel. Itt jönnek képbe azok a cégek, mint pl. a FiberNet, amely hálózatokat épít, vásárol, egy rendszerbe fog össze, megteremti a települések közti összeköttetés lehetőségét optikán, mikrohullámon és egyéb más módon, széles sávú telekommunikációs hálózattá fejlesztve a kábeltelevíziós rendszert. Vállalásuk szerint az adásvételt követően megkezdődött a teljesen új elemekből álló, oda - vissza irányú, 860 mHz-es új martfűi hálózat tervezése, amelynek a kivitelezését 2005. év végére be is fejezik.

A megújult rendszer a jelenleginél több csomag szolgáltatására lesz alkalmas, és azonnali Internet hozzáférést nyújt a lakosság számára az akkor elérhető legnagyobb sebességgel, kedvező áron.

Országszerte minden szolgáltató igyekszik a kínált műsorcsomagok számát szaporítani. Januártól a társaságnál általános, három választási lehetőséget tartalmazó rendszer bevezetését tervezik településünkön is, alacsony díjú szociális csomaggal, alapcsomaggal és családi csomaggal, kiegészítve mindezt mozicsatornával, HBO-val stb. Néhány csatorna kivételével, amelyekkel nem áll szerződéses viszonyban a társaság, ezt követően is a megszokott műsorokat láthatják majd az itt élők.

Kérdőíveken igyekszenek felmérni, hogy a felkínált választási alternatívák közül melyek felelnek meg leginkább a helyi igényeknek.

A tervezett három csomagon belül, műsorszám arányosan lesz drágább, de lesz a jelenlegi helyi előfizetési díjnak megfelelő és olcsóbb csomag is. A közepes, közel negyven csatornát kínáló csomag ára országos szinten megfelel a jelenlegi martfűi árszintnek.

– A várható átépítés sok százmilliós beruházási költséggel jár. Az pedig nem várható el egy cégtől sem, hogy a beruházás ára ne térüljön meg belátható időn belül – fogalmazott Prommer Józser. Némi árváltozás tehát lesz, de arra határozott ígéretet tett, hogy ez a szolgáltatás színvonalával és mennyiségével arányban fog állni.

Még nem dőlt el, hogy januártól milyen módon történik a díjbeszedés, de várhatóan a csekkes és átutalásos módszerek mellett döntenek.

Igyekszenek rugalmasan kezelni, ha önhibáját kívül valaki nem tudta megkötni a megadott határidőig az új szerződést. Jó viszonyra, bizalomra törekszenek.

A sajtótájékoztatón még nem tudtak konkrétumokkal szolgálni a hibabejelentés, a hibaelhárítás várható módjáról a FiberNet szakemberei. Az ezzel kapcsolatos tudnivalókról a már említett igényfelmérő szórólapon tájékoztatják előfizetőiket.

Addig is az 56/450-552-es telefonon várják a hibabejelentéseket, az észrevételeket.

 

Herbályné