GAZDASÁG – KÁBELÁR-VISZÁLY - "Ezen a hálózaton, ennek a műsorkiosztásnak, ilyen műszaki paraméterekkel ennyi az ára"

Mivel a Martfű Városi Kábel-televíziót nonprofit jelleggel működtette az önkormányzat, a tulajdonosváltást követően elkerülhetetlennek tűnt az áremelés. Mégis mindenkit meglepett, amikor kézhez kaptuk a FiberNet Kommunikációs Rt. új programkiosztásra és a jövő évi előfizetési díjakra vonatkozó tájékoztatóját. Az új tulajdonos szeptemberi sajtótájé-koztatóján elhangzottak és a Martfű Magazinban megjelentek alapján valóban nem számíthattak ilyen mértékű emelésre az itt élők. Akkor ugyanis azt az információt kaptam, hogy “a tervezett három csomagon belül, műsorszám arányosan lesz drágább, de lesz a jelenlegi helyi előfizetési díjnak megfelelő és olcsóbb csomag is. A közepes, közel negyven csatornát kínáló csomag ára országos szinten megfelel a jelenlegi martfűi árszintnek".

A FiberNet képviselője akkor “határozott" ígéretet tett, hogy az áremelések a szolgáltatás színvonalával és mennyiségével arányban fognak állni. Az utóbbiak terén azonban januártól még biztosan nem várható változás.

A most kiküldött tájékoztatón a díjemelés okaként felsorolt tényezők pedig sokunk számára nem adnak magyarázatot a 170, 58 és 36 %-os, csomagonként ezer forint körüli emelkedésre.

Minderről Bedő Istvánt, a társaság marketing vezérigazgató-helyettesét kérdeztem.– Azt mondtuk, hogy 2004-ben változatlan terméket biztosítunk változatlan árakon. Ez így is történt. Évek óta nem volt kellő díjemelés ezen a hálózaton. Indokolatlanul alacsonyak voltak a díjak, de szerintem erről minden felhasználó tudott. Az önkormányzat nyújthatott költség alatt szolgáltatást, mi ezt nem tehetjük.

Tele volt zsúfolva a csatornakiosztás értékes és drágán beszerezhető mű-sorokkal, amelyeknek az ellentételezése az előfizetési díjban nem volt lehetséges. Ezen kívül január 1-jétől változások történnek a beszerzési oldalon, jelentősen emelkednek a szerzői és szomszédos jogi díjak. A műsorok műsordíjai esetenként szintén infláció felett nőnek. Drágultak az egyéb specifikus költségek, mint az üzemanyag, a villamos energia stb.

Több ízben elmondtuk, hogy mi gazdasági alapon működő társaság vagyunk. Profitot, eredményt akarunk elérni, ezért költség alapon árazzuk be a termékeinket. Itt sem tettünk más-ként. A legjobb példa erre a legalacsonyabb árú csomag, ami 488 forint volt, és ami 1399 forintra ugrik. Irgalmatlannak tűnik ez a növekedés, de a korábbi összegből ma nemhogy azt az öt műsort nem lehet elosztani, egy-szerűen egy elektromos impulzust nem lehet eljuttatni a fejállomástól a lakásig.

– Sokakban felmerül, hogy a FiberNet által a jövő évre ígért jelentős hálózatfejlesztés miatt emelkednek ilyen mértékben a díjak.

– A 2005-re tervezett beruházás független a mostani árváltozástól. Ezen a hálózaton, ennek a műsorkiosztásnak, ilyen műszaki paraméterekkel ennyi az ára. A díjak komoly gazdasági számítások eredményeként alakultak ki, figyelembe véve a hálózat jelenlegi műszaki negatívumait is. Az árakat 2005-ben, a tervezett beruházások megvalósulását követően újból át fogjuk értékelni, és ismét át fogjuk strukturálni a műsorkiosztást.

Jövőre megint lesz közvélemény-kutatás, de az egyéb módon leadott kéréseket is igyekszünk figyelembe venni. Egy biztos, hogy az ár akkor is annyi lesz, amennyibe a szolgáltatás biztosítása kerül.

– Van-e lehetősége a szolgáltatást igénybevevőnek, hogy ne fogadja el az új díjszabást?

– Ma a termékkialakítás, az árkérdés a szolgáltató kompetenciája. Mi egy országos felmérés részeként megkérdeztük a martfűieket is, hogy hogyan változzon a csatornakiosztás. Ennek megfelelően áraztuk be a terméket. A fogyasztó az általános szerződési feltételek szerint dönthet úgy, hogy ezt nem fogadja el. Ez esetben joga van a szerződéstől való elállásra. Erre korrekten fel is hívtuk a figyelmet.

A szerződés két fél egyező akaratából jött létre, amit egyrészt magasabb rendű jogszabályok, másrészt az általános szerződési feltételek szabályoznak. Ezek egyértelműen tartalmazzák, hogy ilyen esetekben miként lehet eljárni.

A FiberNet Rt. árstratégiáját és árképzését minden évben vizsgálja a Gazdasági Versenyhivatal, amely mellesleg nem árhatóság, hiszen a kábeltelevízió termék szabadáras. Eddig még nem találtak kivetnivalót.

Más szolgáltatók is hasonló árakkal dolgoznak. Kilencvennégy magyarországi településen szolgáltatunk. Ez a martfűi árszint, a mi esetünkben átlag alatti. A szolgáltatási szint pedig az iparági trendet, a taralmát tekintve rendben van.

Jövőre, ahogy ígértük, szélessávú, nagysebességű adatátvitelre alkalmas hálózatot alakítunk ki, Internettel, hangkommunikációval, adattovábbítással. Ezzel jelentősen nő majd a fogható műsorok száma is. Ekkor már akár négy, öt vagy esetleg hat csomagról beszélhetünk, amelyek egymásra épülhetnek, lehetővé téve a kedvezőbb árú termékek összeválogatását.

 

Herbályné