KULTÚRA – BELSŐ KÜLDETÉSBŐL ALKOTNAK - JNSZ megyei Amatőr Alkotók Képző- és Iparművészeti Tárlata

Szép hagyományt ápol a JNSZ megyei Művelődési, Továbbképzési és Sport Intézet valamint a Városi Művelődési Központ és Könyvtár, amikor évről évre meghirdeti a képző- és iparművészeti tárlatot. Idei pályázati felhívásukra több mint hatvan, a megyében élő illetve a megyéhez kapcsolódó, nem hivatásos alkotó jelentkezett, kétszáztizennyolc alkotással vállalkozva a megmérettetésre.A sokszínű anyagot Fekete Márta, a Magyar Művelődési Intézet képzőművészeti szakreferense, szaktanácsos, Szemadám György Munkácsy-díjas festőművész és Ásztai Csapa képző- és iparművész zsűrizte, igény szerint támpontokat is adva a továbbfejlődéshez.

A kiállításra ötvennyolc alkotó hatvanhárom képzőművészeti és harmincöt iparművészeti alkotása jutott tovább. Elsősorban azok jártak sikerrel, akiknél tetten érhető a közlésben a műfajtól, a technikától függetlenül a mondanivaló, ahogyan hatni kívánnak a nézőkre, elgondolkodtatva, állásfoglalásra késztetve. A gazdag képző-művészeti és iparművészeti kínálatban akvarellel, olajjal, pasztellel, grafittal, akrillal, temperával, tűzzománccal, porcelánfestéssel, horgolással, csipkeveréssel, üveg- és selyemfestéssel, fafaragással, kovácsolással készült alkotásokat láthatnak az érdeklődők december 17-ig a művelődési központban.

– A nem hivatásos alkotók különösen megérdemlik a megértő, értő közfigyelmet. Sajátos helyzetűek, hiszen más polgári foglalkozás mellett, belső küldetésből és kényszerből alkotnak. Ez a késztetés azonban csak akkor igazi, ha önkifejezés az irányultsága – hangsúlyozta megnyitójában Kovács Jánosné, a JNSZ megyei Önkormányzat Oktatási, Művelődési és Vallásügyi Bizottságának vezetője.

A nyitó ünnepségen minden, a tárlatra bejutott alkotó emléklapot és egy szép katalógust kapott. Ebben az évben először, „zsűri számot” kaptak az alkotások.

A szakmai zsűri javaslata alapján Andrásiné Pocsalyi Julianna (Szolnok) tűzzománc alkotásaiért, Tyukodi László (Karcag) fafaragásaiért, Csontos Zoltán (Mezőtúr) tempera, akvarell képeiért, valamint Mártonfi Benke Márta (Kunszentmárton) csodálatos színvilágú olajfestményeiért tárgyjutalmat vehettek át.

Martfűi alkotók, Antal László, Lovász Andrea, Stonawski József és Stonawskiné Szűcs Klára munkáit is láthatjuk a tárlaton.

A megyei művelődési intézet több éves munkájának elismeréséül, a Magyar Művelődési Intézet megyénk alkotóinak munkáját ebben az évben közösségi díjjal támogatta.

A tizenöt ezer forintos támogatást a kunszentmártoni Szabad Alkotók Társasága vehette át, a JNSZ megyei Képző- és Iparművészeti Tárlat alkalmából kifejtett aktív tevékenységéért és minőségi munkájáért.

 

Herbályné