TURIZMUSFEJLESZTÉS - GYÓGY- ÉS EGÉSZSÉGTURISZTIKAI KÖZPONT VÁROSUNKBAN - Épül a termálszálló és a gyógyfürdő

A “Martfű Termálszálló” és a “Martfű Gyógyfürdő” ünnepélyes alapkőletételére várták a vendégeket október 21-én a “Martfű Rekreációs Központba”. A tavasszal átadott, négyszáz fő befogadására alkalmas, európai színvonalú szolgáltatásokat nyújtó “Martfű Gyógykempinget” követően újabb, még nagyobb beruházásokba kezdett városunkban a Toma Bau Rt. Látványterve alapján igazán különlegesnek és impozánsnak ígérkezik a 2007 májusára elkészülő épületegyüttes.A két alapkövet dr. Szívós István olimpiai bajnok vízilabdázó és Kozma Imre, Martfű város polgármestere helyezte el.

A Toma Bau Rt. 2002-ben vásárolta meg a strandfürdőt, szerződéses kötelezettséget vállalva az igen jó minőségű, ásványi anyagban gazdag, nagy sótartalmú gyógyvízkút üzemeltetésére.

Az 500 millió forintba kerülő, három csillagos, negyven szobás, családbarát szálloda megépítésére a “Regionális fejlesztés operatív program” keretében meghirdetett turisztikai fogadóképesség javítására kiírt pályázaton 200 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek. A támogatás 75%-át az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapja, 25%-át pedig a magyar állam nyújtja.

Ifj. Tomasovszky László tájékoztatása alapján a családbarát szállodában összenyitható szobák is lesznek, több generáció, szülők és gyerekek megfelelő elhelyezését célozva. Az épületben kialakítanak egy kisebb konferenciatermet. A szállóhoz fitneszklub, squash pálya, gyerekjátszó is tartozik majd. Minden olyan kiszolgáló létesítmény megtalálható lesz itt, amely egy fürdőhöz, szállodához kapcsolódhat, pl. fodrászat, kozmetika stb. A most kezdett beruházásokat követően, a fürdő túlsó felén gyógyszálló, gyógyászati központ is épül, reumatológiai, bőrgyógyászati és alternatív kezelési lehetőségekkel. Ez utóbbiban még kényelmesebb, tágasabb elhelyezésre törekednek.

Építve Martfű sportéletére, sport-múltjára, számítva vízilabdás kapcsolataikra, szeretnék ezt a sportot népszerűsíteni városunkban. Edzőtáborokat is szívesen látnának. Nem a véletlen műve, hogy ismeretségi körükből dr. Szívós Istvánt kérték fel az alapkőletételre. Az olimpiai bajnok vízilabdázó elismeréssel szólt a tervekről. Elképzelései szerint edzőtáborok, tiszai vízi edzések kiváló helyszíne lehet Martfű, ha a nagyszabású beruházás megvalósul.

A tervek szerint a helyi iskolások úszás-oktatásában is nagy szerepe lesz a létesítménynek. Az ehhez szükséges tan-medence nyolcszor tizenhat méteres lesz. Külön pancsolómedencét is kialakítanak. Az egész család, minden korosztály megtalálhatja a szórakozási lehetőségét.

A szálloda északi irányban közvetlen összeköttetésben lesz a gyógyfürdővel. A meglévő medence vízvisszaforgató berendezésének kialakítására a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Turizmusfejlesztési Programja keretében, a gyógy- és termálfürdők vízforgató berendezéssel történő felszerelésének támogatására kiírt pályázatán 5 millió forintot nyertek. E támogatás felhasználásával kezdődik a fürdő teljes rekonstrukciója. A fejlesztés során két új gyógymedence, szauna, 33 méteres fedett úszómedence, 3 méteres trambulinnal, tan- és gyermek-medence épül, összesen 600 millió forint értékben.

A két beruházás egymástól elkülönül, a gyógyfürdő saját kivitelezésben, a szálloda pedig külső cég bevonásával épül.

Kozma Imre polgármester, a május végén, a Termál Kemping átadásakor elmondottakat erősítve, az alapkőletétel perceit is azok közé sorolta, amikor jó volt martfűinek lenni. Köszönetét fejezte ki mind az eddig megvalósult beruházásokért, mind pedig a városunkba álmodott termálszállóért és gyógyfürdőért. A beruházóknak kitartást, erőt, bátorságot kívánt. Ígérete szerint a város vezetése a jövőben is messzemenően igyekszik támogatni a településünk számára oly fontos beruházásokat.

Az alapkőletétel során az urnákba került az épület látványterve. Belekerült egy emléklap, a támogatást nyújtó szervezetek felsorolásával, valamint az épület tervei. Az alapkövek végleges helye a leendő épület udvarán, a szálloda főbejáratánál illetve az uszoda bejáratánál lesz.

A beruházók elképzelése szerint a teljesen elkészült objektum 2007 májusában nyitja meg a kapuit, de a fürdő már jövőre működhet. Erre az egyre népszerűbb kemping szolgáltatásainak bővítése miatt is szükség volna.

 

Herbályné