CIVILSZERVEZETEK - Tizedik születésnapját ünnepelte a martfűi Mozgáskorlátozottak Klubja

Ez alkalomból több helyi civilszervezet képviselőjét és a környező települések mozgáskorlátozott csoportjainak tagjait is vendégül látták szeptember 23-án a művelődési központban. Dr. Urbán-Szabó Béla, a Mozgássérültek J-N-Sz Megyei Egyesületének vezetőségi tagja ünnepi beszédében kiemelte: a mozgássérültek számára több szempontból is fontos a 2006-os év. A megyei egyesület, valamint az országos szövetség is az idén ünnepli alakulásának 25. évfordulóját, de több helyi csoport is jubilál ebben az évben.
Martfű Közéleti Magazin, 2006. október– Az országos szövetségnek nyolcvankét tagegyesülete van, igen változó létszámokkal. Léteznek több tízezer fős tagegyesületek, ugyanakkor vannak néhány száz fős tagcsoportok is. Országos szinten összesen négyszáz-ötszázezer tagja van a mozgalmunknak. Tizenötezer regisztrált taggal a legnagyobb létszámú megyei civilszervezet vagyunk. Egyesületünk negyven helyi csoportot számlál, köztük a martfűit, mely tíz éve alakult meg. A kezdetekre visszatekintve, a martfűi csoport igen nehezen indult, pár éve azonban a csoport vezetősége és a tagság is stabilizálódott.

Minden ilyen rendezvény, túl azon, hogy ünnep, számadásra is késztet, de jó alkalom arra is, hogy a civil szervezetek, valamint a mozgáskorlátozott csoportok találkozzanak egymással. Dicséretes, hogy a helyi közösségi életben szinte mindenhol ott vagyunk.

Fejlődési menete megyei egyesületünknek is van, hiszen az első tíz év szinte kizárólag arról szólt, hogy a sérült emberek közösséggé szerveződtek, sokaknak lehetett része közösségi élményben. Rengeteg olyan tagunk van, akiknek csak az ilyen-fajta rendezvények nyújtottak kikapcsolódást, kimozdulást. A klasszikus értelemben vett érdekképviselet, érdekvédelem egyesületünk életében a rendszerváltással kezdődött. '90-től 2003-ig sok-sok új csoport alakult, taglétszámunk megugrott, és több olyan tevékenységet is végzett egyesületünk (szociológiai kutatások, különböző szolgáltatások szervezése), mely példaértékűnek tekinthető. Tíz évvel ezelőtt, néhány más egyesülettel együtt, elindítottuk személyi segítő szolgálatunkat. Erre az időszakra esett az is, hogy egyesületünk elkezdett működtetni egy negyven férőhelyes bentlakásos intézményt. Sajnos az elmúlt két-három év már nem ilyen sikertörténet. Az országban jelentkező problémák, nehézségek az egyesületünkre is visszahatottak. Ilyen körülmények között is próbáljuk megtartani meglévő eredményeinket, de ez nem mindig sikerül. A bentlakásos intézmény fenntartását sem tudtuk tovább vállalni, ez év nyarától a megyei önkormányzat működteti. Bízom abban, hogy újra beköszönt majd egy építkező korszak, de jelen helyzetünkben is mérleget tudunk készíteni eredményeinkről – mondta dr. Urbán-Szabó Béla.

A Mozgássérültek JNSz megyei Egyesületének vezetősége az egyesület megalakulásának 25. évfordulója alkalmából többeket elismerésben részesített. A martfűi születésnapi rendezvényen, a helyi csoport érdekében kifejtett tevékenységéért Modrovics Józsefné klubvezető, valamint Angyal Mihályné, Modrovics József, Bencsik Ferencné, Hasznos István (Tiszaföldvár) és Hollósi Mihály kapott dicséretet. Az egyesület érdekében kifejtett munkájáért dr. Urbán-Szabó Béla megyei elismerést kapott.

Gonda Istvánné az önkormányzat és intézményei nevében mondott köszönetet a martfűi Mozgáskorlátozottak Klubja aktivistáinak, akik nem hagyták abba a csoportépítést, és akiknek munkája révén tizedik évfordulót ülhettek. – Bizton merem állítani, hogy az önkormányzat az ilyen jól működő civilszervezeteit továbbra is támogatni fogja, hiszen támogatni szükséges – hangsúlyozta az alpolgármester asszony.

A rendezvényt kulturális műsor színesítette. A klubvezető ezúton is köszönetet mond az ünnepi délután támogatóinak, akik hozzájárulásukkal segítették e színvonalas program megrendezését.