Az összefogást meghatározó egyedi adottságok, lehetőségek és értékek

A településcsoport az Észak - Alföldi Régióban, Jász-Nagykun-Szolnok megyében található. A megyeszékhely: Szolnok az ország egyik legnagyobb vidéki vasúti csomópontja. Négy irányból, Nyugat-, Közép-, Délkelet- és Kelet-Európát összekötő nemzetközi expressz- és gyorsvonatokat is közlekedtető, elsőrangú vasúti fővonal fut itt össze Cegléd, Újszász, Püspökladány, Békéscsaba felől. Szolnok vasúti „előcsomópontjain”, a Szajolhoz közeli Tiszatenyőn fut be a fővonalakba a Makó-Szentes belföldi másodrangú fővonal, illetve Újszászon át a Hatvan-Jászberény másodrangú fővonal és a Vámosgyörk-Jászapáti mellékvonal. Csupán egyetlen mellékvonal, a Kiskunfélegyházára tartó vonal fut ki Szolnokról. A vasútvonalak kiépítettségével magyarázható, hogy a kistérség településeinek fele Szolnokról vonattal is megközelíthető.

Szolnoki Vasútállomás

A térség forgalmi helyzete, a mezőgazdasági nyersanyagokban való bőség hosszú idő óta kedvezően hatott az ipar fejlődésére. A társult települések némelyikén a szerszám- és gépipar a meghatározó, de vannak olyan tagjai is, ahol a mezőgazdasági, vagy éppen a geológiai kincsükkel gazdálkodnak jól. A Szolnok - Martfű - Törökszentmiklós térség elsősorban agrárgazdasági jellegű. Vállalkozásai a cukorrépatermelésre, gabona- és napraforgó termelésre épülnek, de jelentős a nagyüzemi szarvasmarha,- sertés- és baromfitenyésztés hozadéka: a tej- és húsipar is. A korábbi ipartelepítés következményeként a nehézipar szerepe a térségben igen jelentős. A gépipar, a vegyipar Szolnokon és Tószegen számottevő. A fafeldolgozás hagyományos és nagyüzemi módja a bútoripar megtelepedését hívta életre. Martfűn, a cipőipar honosodott meg. Tiszasülyön gyógyiszap-termelő, Tiszajenőn gyógy- és ásványvíz palackozó üzemek jöttek létre.

Cipőgyártás napjainkban

A gazdasági élet újabbnál újabb kihívásai mellett a településeknek, csakúgy, mint az egész országnak, ma egy sürgetően nagy problémára is meg kell keresniük a választ. A földgáz, az ásványi nyersanyagok folyamatos csökkenése szemléletváltást követel. A kistérség változatos természeti kincsekkel rendelkezik, ezért hosszútávon termál-, ásvány- és gyógyvizei megoldást nyújthatnak.

Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város