Ugrás a fő tartalomhoz Ugrás az elérhetőséghez

„Martfű város kultúrájáért” díjban részesült Tamási József, a martfűi katolikus közösség plébánosa

A nemes kultúra, művészetek, tudomány iránti érdeklődését szüleinek köszönheti, hiszen ők nevelték mindezek fontosságára, szeretetére. Papi hivatása megélésében is elengedhetetlennek érzi a reá bízottak szemeinek rácsodálkoztatását mindezekre.

Tamási József plébános úr a tiszaföldvári egyházközségi munkája mellett látja el a martfűi egyházi feladatokat.

Az 1980-as évek közepétől kezdődően kitartó szorgalommal és elkötelezettséggel fáradozott a templom építésének megkezdésén.

Az építészeti megoldásokban is egyedülálló katolikus templom, külső-belső díszei maguk is kulturális értéket közvetítenek, és az épület az elmúlt évek alatt településünk egyik idegenforgalmi nevezetessége lett.

Ez a szép templom a plébános úr által irányítottan a hitéleten túl, színteret biztosít színvonalas rendezvényeknek is, továbbgazdagítva ezzel is városunk kulturális életét.

Már szállóigévé vált az a gondolat, hogy: „Martfűn két művelődési központ létezik. Az egyik a Szent Tamás-templom.”

A hangversenyorgonának köszönhetően számtalan Magyarországon és Európában elismert művész adott már hangversenyt. Hogy csak a legismertebbeket említsük: Kárpáti József, Király Csaba, Teleki Miklós, Dinyés Soma, s egy-egy finn, holland, japán művész.

A zene mellett az emberi hang, a vox humana is elkápráztatott bennünket, felejthetetlenül beívódott a falakba és szellemünkbe is: Kincses Veronika, Sass Szilvia, Csavlek Etelka, Kovács Kolos és több fiatal művész hangja.

De meg kell említenünk az elmúlt két évtizedben megrendezett képzőművészeti kiállításokat is, ahol megismerkedhettünk erdélyi és magyarországi festő és grafikusművészek alkotásaival, láthattuk az ország kastélyainak makettjeit, vagy a Petőfi Sándor vándorkiállítást.

Többször jártak itt olyan neves színművészek, mint Sinkovits Imre, Haumann Péter, Bessenyei Ferenc, Bubik István. Maradandó élményeket hagytak az előadó közösségek is maguk után, ha csak Tolcsvayék Mária evangéliumára vagy a mozgássérült vak gyerekek karácsonyi műsorára, ill. a helyi hittanos tanulók által előadott szép darabokra gondolunk.

De a sok szép kulturális élmény mellett tudományos előadások is helyet kaptak e falak között. Többször hallhattuk dr. Kellermayer Miklós sejtélettan kutatót, dr. Papp Lajos szívsebész professzort, vagy dr. Csókay András agysebészt.

2000-ben városunk Pro Urbe díjjal köszönte meg fáradhatatlan munkáját négy évvel ezelőtt pedig megyei közművelődési díjban részesült.

Tamási József plébános atyát a közművelődés terén végzett kimagasló munkája elismeréseként Martfű Város Önkormányzatának képviselő-testülete Martfű Város Kultúrájáért Díjban részesíti - hangzott el az önkormányzati díj indoklásaként.

 

Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város