Ugrás a fő tartalomhoz Ugrás az elérhetőséghez

Mégsem telepít üzemet Martfűre a Stadler

Döntéséről levélben tájékoztatta városunk polgármesterét a Stadler Rail AG vezetése. Bíztató, számos új munkahely létrehozására irányuló, a cég és az önkormányzat között az elmúlt nyár végén kezdődött tárgyalássorozat zárult le ezzel a nem várt, városunk és az itt élők számára kedvezőtlen végkifejlettel.

Az egyeztetések arról folytak, hogy karbantartó, javító üzemet hoz létre Martfűn a svájci központú, Stadler Rail AG. A Stadler Magyarország Vasúti Karbantartó Kft. a cégcsoport által gyártott járművek forgóvázainak felújításához keresett és talált megfelelő helyszínt a volt AC raktárban.

Első körben 70-80 munkahely létrehozásáról volt szó, elsősorban fémipari végzettséggel rendelkező szakemberek foglalkoztatásával. Az önkormányzat a lehető legkedvezőbb bérleti konstrukcióval, minden eszközzel igyekezett előmozdítani a cég Martfűre települését. Az időközben elkészült szerződéstervezetben a volt AC raktár kiürítésére harminc napot jelöltek meg, a Településellátó Szervezet komoly előkészületeket tett a raktárban működő telephelyének a volt munkásszállóba való áttelepítésére.

A munkahelyteremtő beruházásra vonatkozó, az önkormányzati tulajdonú épület bérbeadásáról szóló szerződés aláírását május elejére prognosztizálta a leendő beruházó, amit be is jelentett az önkormányzatnak. Május 2-án személyesen is Martfűre látogatott Peter Spuhler, a Stadler Rail AG elnök-vezérigazgatója, de már azzal a nem titkolt céllal, hogy a martfűi üzem kialakítása mellett, újabb alternatívaként, a cég szolnoki, alumínium kocsiszekrényeket hegesztő üzemének bővítési lehetőségeit is felmérje.

Május 25-én kelt, dr. Kiss Editnek címzett levelében Peter Jenelten marketingért és értékesítésért felelős ügyvezető alelnök, valamint Jürg Gygax, a Stadler Rail AG nemzetközi tevékenységéért felelős ügyvezető alelnöke martfűi tapasztalataival kapcsolatban a következőket fogalmazta meg:

„Nagyra értékeltük a Martfűn tett látogatásunkat, különösen azt, hogy Ön és csoportja milyen elhivatott erőfeszítéseket tesz az érdekében, hogy cégeket csábítson a városukba befektetőnek.

Mint Ön is tudja, a Stadler Vasút több helyszínt is értékelt annak szempontjából, hogy hol lehetne az új vasúti alváz szerviz központ.

Önök egy nagyszerű megoldást mutattak be, mely a meglévő épületekre alapult. Mindeközben az Igazgatótanács a szolnoki saját terület kibővítése mellett döntött a martfűi bérelt épületek fejlesztésével szemben. A döntés főbb indokai a következők:

- Alacsonyabb adminisztrációs költségek, hisz a szolnoki üzem már teljes
mértékben üzemel.

- A terjeszkedés potenciális lehetősége, mely a már meglévő területből
adódik.

Még egyszer szeretnénk megköszönni értékes támogatását és vendéglátását, s
a továbbiakra minden jót kívánunk.”

Ahogy mondani szokás, ez a „vonat” elment, de az önkormányzat továbbra is kiemelten kezeli a munkahelyteremtő beruházások támogatását. A rendkívül tőkeerős, újabb magyarországi beruházásokat tervező Stadler cég mellett, más befektetők is kedvező feltételekkel bérbe vehetik vagy megvásárolhatják a volt raktárépületet, mint ahogyan igaz ez az önkormányzat tulajdonában lévő valamennyi vállalkozásra alkalmas épület, ingatlan esetében is - tájékoztatott dr. Kiss Edit polgármester.

Herbály Jánosné

A Stadler AG vezetői által írt, angol nyelvű levél itt olvasható >>>

Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város