Ugrás a fő tartalomhoz Ugrás az elérhetőséghez

A cseh nagykövetség képviselői is örömmel támogatják Martfű szoborállítási törekvéseit

Gyár- és városalapítónk, Jan Antonin Bata emléke előtt méltó módon tisztelegve készül Martfű, a város vezetői és lakói egyetértésében, a cseh cipőgyáros szobrának felállítására.  A hírre tavaly a cseh konzul, a napokban pedig a cseh nagykövet asszony is városunkba látogatott, örömükről és támogatásukról biztosítva a nemes kezdeményezést. 

Helena Bambasová, a Cseh Köztársaság magyarországi nagykövete, valamint Milan Peprnik cseh konzul február 18-án dr. Kiss Edit polgármester meghívására töltöttek egy napot Martfűn. Ismerkedve az emlékhely avatás közelgő eseményeivel, a találkozás a cseh-magyar kulturális kapcsolatok erősödését is szolgálja, immár nem első alkalommal.

- Településünk és cipőgyárunk eredete is Jan Antonin Bata híres cseh személyiségre vezethető vissza. A Cseh Köztársaságban nagy kultúrája van annak a mentalitásnak, melyet a cseh Bata fivérek testesítettek meg. Ezt a gondoskodó, kreatív vállalkozó mintát világszerte terjesztette Jan Antonin Bata, illetve utódai. Mi, amikor most a településünk előtörténetével foglalkozunk, szükségszerűnek tartjuk, hogy a cseh kapcsolatokat felelevenítsük, ápoljuk - emelte ki a polgármester.

A szoborállítás híre nagy érdeklődést váltott ki, és nem csak városunkban. Közel egy esztendeje, a terveinkről a világhálóról értesülve szinte azonnal idelátogatott a cseh konzul, melyet polgármesterünk látogatása követett a Cseh Köztársaság Magyarországi Nagykövetségén. Lévén, hogy az országban ez idáig egyedülálló egy cseh személyiség szobrának felállítása, Martfű kivívta a cseh nagykövetasszony érdeklődését.   

Martfűi látogatásán megismerkedett a településsel, az önkormányzat vezetőinek kíséretében megtekintette többek között a Bata emlékkiállítást, majd a szobor leendő helyét a cipőgyárosról elnevezett téren.

Mint mondta, a szívélyes fogadtatás örömmel töltötte el, és szívesen ismerte meg közelebbről is Martfű terveit, melyek a híres cseh cipőgyáros emlékét éltetik. Elmondta, hogy a látogatás fő oka az a kapcsolat a Cseh Köztársaság és Martfű között, melyet Jan Antonin Bata személye alapozott meg.

- Örömmel értesültünk arról, hogy Martfű szobrot készül állítani Jan Antonin Bata tiszteletére, annál is inkább, mert ez lesz az első, cseh személyiségről alkotott szobor, mely magyarországi közterületen áll majd - hangsúlyozta Helena Bambasová, Csehország nagykövete. - Nagy örömmel tölt el ez az esemény, és úgy vélem, hogy a Bata család szimbóluma a hosszútávra tervező vállalkozónak, aki nagy gondot fordított arra, hogy munkásai milyen körülmények között élnek, milyen módon fejlődik a város, ahol gyárat alapított. Ezen a téren az ő munkássága máig élő jelentőséggel bír.

A nagykövetasszony az emlékhely létrehozásának részleteit is megismerve töltötte napját vendéglátói társaságában. Hivatkozva a polgármesterrel, a városvezetéssel ez idáig kialakult jó kapcsolatra, támogatásáról, segítőszándékáról is beszámolt. - A szoborállítás megvalósításához szeretnénk szerény mértékben hozzájárulni, és reméljük, hogy ez a mostani kezdeményezés egy hosszabb távú, gyümölcsöző kapcsolat kezdete lesz - emelte ki Helena Bambasová.

A szobor május elsejére tervezett ünnepélyes avatására is szívesen jönnek el Csehország nagykövetségéről, hiszen, ahogyan mi, úgy ők is kiemelkedő eseményként tartják számon.

Magyar Mária

Tovább a képekhez >>>

Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város