Ugrás a fő tartalomhoz Ugrás az elérhetőséghez

Méltó emléket állít Martfű önkormányzata a gyár- és városalapító Jan Antonín Batának

Martfű Város Önkormányzata városalapítónk, Jan Antonin Bata tiszteletére emlékszobrot állíttat, melynek avatására minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők. A széles összefogással megvalósuló új köztéri szobor, a Bata-téren kap helyet, városunk új büszkeségeként. A Gyurcsek Ferenc Munkácsy-díjas szobrász által bronzba álmodott „Cipőkirály” szobrának átadására 2013. május 1-jén, szerdán 10 órakor kerül sor.

Ünnepi köszöntőt mondanak, az emlékszobrot felavatják:

Dr. Kiss Edit, Martfű város polgármestere

Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke

Helena Bambasova, a Cseh Köztársaság magyarországi nagykövete

A városlakókat köszönti: John Nash - Jan Antonin Bata unokája

Az emlékművet méltatja: Prókai Gábor, a Képző- és Iparművészeti Lektorátus művészeti tanácsadója. Közreműködik: az Alföldi Olajbányász Fúvós Zenekar

A rendezvényt követően, 11 órától a „Város Születik”, városalapítónk, Jan Antonin Bata emlékére rendezett kiállítás megtekintésére is lehetőség lesz, a Művelődési Központban.

A képviselő-testület az emlékszobor felállításáról a 2011. december 15-i ülésén döntött, vállalva, hogy a 2012. évi költségvetésben elkülöníti az ehhez szükséges tízmillió forintos nettó keretösszeget.

A szoborállítás költségeinek jelentős részét azonban nem önkormányzati forrásból, hanem az itt élők példaértékű összefogásával biztosítja a képviselő-testület.

Gyurcsek Ferenc Munkácsy-díjas szobrászművész elkészítette a leendő szobor tervét, amellyel együtt a megvalósításához szükséges költségszámítást is a képviselő-testület rendelkezésére bocsátotta. – Arra törekszem, hogy művészi értékű, egyben korszerű köztéri szobor készüljön – hangsúlyozta a szobrászművész. Az elkészült szoborterv egészalakos, rajta Jan Antonin Bata a leendő cipőgyár terveivel jelenik meg. A szobor alapzata kőből készül, a gyáralapító öltönyös, 2,2 méteres alakját pedig bronzból álmodta meg a tervező.

Herbály Jánosné

Martfű, a Bata-város

Városunk, Martfű megalapításának története különleges, s vele a mi történelmünk is egyedülálló: miközben világszerte folyt a rombolás, dúlt a második világháború, itt, a Martfű-pusztán valami új kezdődött el. Jan A. Bata nagyszabású elképzelésének megfelelően elődeink több mint 70 évvel ezelőtt a Martfű-pusztán valódi zöldmezős vállalkozásba kezdtek: gyárat, várost építettek.

A nagyszabású, aprólékosan kidolgozott tervek a Bata-konszern akkori vezetője, tulajdonosa, Jan Antonin Bata ösztönzésére készültek, hasonlóan a világ sok más helyén történtekhez. Döntése nyomán itt nőtt ki a földből, itt épült fel a sokadik Bata cipőgyár, Magyarország sokáig legnagyobb cipőgyára, s mellette egy kis kertváros: Martfű.

A háborús viszonyok közepette csak a tervek töredéke, de mégis működőképesen valósult meg: a gyár és a lakótelep is részben épült meg. Működött a gyár, benépesült a lakótelep: az utak, a víz- csatorna- elektromos vezetékek ma is működnek. A későbbi évtizedek fejlődésének alapját adták a részben megvalósult, kész tervek. A város tovább épült, az élhető, ma is modern, szép városrész, a Bata-lakótelep ma is áll, Martfű egyik gyöngyszeme.

Az itt létrejött, továbbfejlesztett cipőgyárnak erős kisugárzása volt: termékei sikeresek voltak, világhódító utat jártak be, hatása a hazai cipőiparban ma is meghatározó jelentőségű.  A Cikta- majd a Tisza Cipőgyár évtizedekig munkát, megélhetést adott több ezer ember számára Martfűn és környékén, példás gondoskodással! A gyár mellett működő szakiskolában kiképzett szakemberek az ország szinte minden cipőipari vállalkozásánál jelen voltak, többen jelen vannak ma is.

A városalapítónak még nincs emlékhelye Martfűn. Ezért éreztük kötelességünknek, hogy a gyár s a város megalapítója, Jan A. Bata emlékét méltó módon, köztéri szobor formájában megörökítsük. Célunk, hogy összefogással, közadakozással kimutathassuk tiszteletünket az alapítónak. Itt élünk, s mindennapi küzdelmeinkkel igyekszünk jobbá tenni a magunk és mások életét, egyben gyarapítani, szépíteni, fejleszteni városunkat is. Úgy véljük, meg kell őriznünk értékeit, ám ehhez ismerni kell a kezdeteket, meg kell adnunk a tiszteletet az elsőknek: az alapítóknak, az építőknek.

A tervezett műalkotás, Gyurcsek Ferenc Munkácsy-díjas szobrászművész alkotása, azon túl, hogy művészi/esztétikai élményt nyújt, többet jelenthet a martfűiek számára: jelzi, hogy vannak, mégpedig nem is akármilyen gyökereink, jelzi, hogy ismerjük a város eredetét, és büszkék lehetünk a múltjára.

A város megalapítójának emlékművét, Jan A. Bata egészalakos szobrát a város napján, 2013. május elsején leplezzük le s adjuk át a város lakosságának.

Rágyanszky István
Bata-emlékbizottság

Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város