Martfű Város Pedagógiai Díjában részesült több éves kiváló óvodapedagógiai munkájáért TAMÁSI LAJOSNÉ Marika nyugalmazott óvónő.

Tamási Lajosné Marika óvó néni az általános iskola elvégzése után, Tiszaföldváron a Dolgozók gimnáziumában tanult, itt szerzett érettségi bizonyítványt. Ezután munkába állt a martfűi Tisza Cipőgyárban, ahol először kör mellett dolgozott, 1969-től pedig az Üzemi Óvodában kapott dajkai állást.

Pedagógiai érzéke, gyermekszeretete révén, már fél év múlva képesítés nélküli óvónőként folytathatta a munkáját.

1973-ban főiskolai végzettséget szerzett Szarvason, az Óvónőképző Intézetben, majd az oklevél megszerzése után is számos továbbképzésen, szakmai konferencián gazdagította tudását.

Marika pedagógiai munkássága a kezdetektől egészen nyugdíjazásáig példaértékű volt. A személyéből áradó szeretet, optimizmus, segítőkészség révén, hamar a gyermekek kedvenc óvó nénije lett, sok-sok gyermek került az iskolába a Marika nénitől kapott útravalóval.

A gyerekek tőle tanulták meg a játék, a felfedezés, a társas együttlét örömét, egymás és a felnőttek tiszteletét. Olyan igényes, a magyar hagyományokra épülő ismereteket nyújtott, amelyek a gyermekek számára meghatározó és követendő értékeket jelentettek. Mindig képes volt megújulni, kísérletező kedve főleg a vizuális technikák irányába fordult, szívesen próbálgatta azokat a gyerekek nagy örömére. Kreativitását sok területen kamatoztatta, gyönyörű jelmezeit, fejdíszeit, még ma is használják az óvodában, és az általa képviselt esztétikumot tartják követendőnek.

Az óvodai élet többi területén is példaértékű volt Marika szakmai tudása, a gyerekek rengeteg hasznosítható ismeretet szereztek környezetükről, szebbnél-szebb mesét, verset, dalos játékot hallhattak, tanulhattak óvodás éveik során.

Munkásságának kiemelkedő eleme, hogy nemcsak a gyermekek, hanem a felnőttek is sokat tanulhattak tőle: emberséget, gyermekszeretetet, szerénységet, a hivatás iránti alázatot. Szerencsésnek mondhatta magát az az óvónő, aki Marika párjaként dolgozhatott és nap mint nap „elleshette” a szakmai fortélyokat.

Empatikus képességének megfelelően sok pályakezdő óvodapedagógust mentorált türelemmel, szeretettel, fokozatos elvárásokkal terelgetve őket a minőségi munkavégzés eléréséig.

Mindennapi munkáján felül több megbízatást is vállalt, gyermekvédelmi felelős, munkaközösség vezető, majd intézményvezető helyettes beosztásban is tudása legjavát nyújtotta.

Sok-sok szakmai bemutatót tartott városi és megyei szinten is. Több cikket is publikált a Tisza Cipő újságban, de róla, munkásságáról is jelent meg írás.

Szakmai munkáját többször is kitüntetéssel ismerték el: 1975-ben a Szakma Kiváló Dolgozója címet, 1991-ben pedig Miniszteri Dicséretet kapott.

Elhivatottságát jellemzi, hogy amikor nagy szükség volt a munkájára, gondolkodás nélkül jött vissza dolgozni a megérdemelt nyugdíjas évekből, és fiatalokat meghazudtoló lendülettel, az innovációk iránt érdeklődve és azokat megvalósítva szerzett örömöt a gyermekeknek.

Azóta is napi kapcsolatot ápol az óvodákkal, részt vesz a rendezvényeiken, munkájával, felajánlásaival segíti az óvodások ismereteinek bővítését.

Anyai hivatásának és pedagógiai munkájának büszkeségei lányai, Katalin és Marika, hiszen továbbvitték a családban kapott mintát, magánéletükben és szakmai előmenetelükben egyaránt, ők is kiváló pedagógusai lettek városunknak.

Tamási Lajosné emberi értékei, magas szintű szakmai tudása, munkához való hozzáállása, az általa képviselt értékek, például szolgálnak mindenki számára.

Nagyon boldog nyugdíjas éveket és sok-sok örömöt kívánunk!


 

Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város