Ugrás a fő tartalomhoz Ugrás az elérhetőséghez

Végéhez érkezett az „Önkéntes munkával a jobb életért” című nyertes pályázat

Immár végéhez érkezett  Martfű Város Önkormányzatának az „Önkéntes munkával a jobb életért” című nyertes pályázata.

 A Tempus Közalapítvány által koordinált Élethosszig tartó tanulás keretein belül működő Comenius régió együttműködések pályázatának legfontosabb célja, hogy önkéntes tevékenységein, azok hatékonyságán javít, illetve az ez által nyert pozitív, mások számára is hasznosítható tapasztalatokat megosztja a saját régiójában is, az Észak-Alföldi régióban. 

A magyar oldalon a helyi önkormányzat irányításával a Játékvár Óvoda és Bölcsőde, a Martfűi Városi Sportegyesület, a MOSTart NKKE és a József Attila Általános Iskola vállalkozott a célok megvalósítására.

A román fél részéről programban megvalósítóként vesz még részt a Colegiul Economic „Ion Ghica” szakképző és szakközépiskola,  a Scoala cu Clasele I-VIII. Alexandru-Bratescu Voinesti általános iskola, valamint az Ambasadorii  Prieteniei kulturális oktatási egyesület.

Koordinátorunk a Casa Corpului Didactic volt Targovistéből, Dombovita megyéből.

2013 júniusában került sor az utolsó találkozóra , amikor Martfűre érkeztek a partnerrégióból a román megvalósítók.

Workshop keretében először játékos formában értékeltük a projekt hozadékát, esetleges nehézségeit, mit tartunk meg, mi az amin el kell gondolkodni. Minden résztvevő felírta kis post- it-ra a gondolatait és elhelyezte a megfelelő csoportba. Érdekes volt látni, hogy mennyire egyformán gondolkozunk, hiszen mind a két fél előnynek  látta az összefogást, a közös munkálkodást, a közért való tevékenykedést. A román partnerek irígyelték a martfűiek széles csoportját, hiszen a 2. partnerrégióban sikerült megszólítani a for-profit szférát is, illetve a szülők is nagyon nagy számban mellénk álltak.

A pályázat keretein belül a martfűi partnerek 24 mobilitást terveztek, amikor a koordinátorhoz elutazva különböző programokon, work shopokon egyeztetik a munkatervben és a pályázatban felvállalt feladataikat, tapasztalatcserékre kerül sor, egymás jó gyakorlatait megtekintik, átveszik.

A záró project találkozó legfőbb célja : a mobilitások eredményeinek megbeszélése volt, de emellett természetesen egyeztetésre került a záró beszámoló anyaga is. Sor került két szemináriumra is, ahol előadást hallgattunk meg az Európai Együttműködés –ről és jó gyakorlatok bemutatására is sor került mindkét fél részéről.

Mivel a pályázat az önkéntesség köré fókuszált, most sem maradhatott el a közös munka sem, amire jó alkalmat nyújtott az általános iskola folyosóinak rendbetétele. Jó hangulatban folyt a munka, hiszen a partnerek a két éves pályázat kapcsán, a bőrükön is megtapasztalták, hogy a munkálkodása hozzáadott értékként jelenik meg a fogadó szervezet életében, hogy adni jó, hogy ezáltal mi is többek leszünk.

Szász Éva

projektmenedzser


Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város