Ugrás a fő tartalomhoz Ugrás az elérhetőséghez

Selyemszárnyon száll a tél - Interaktív művészeti vetélkedő

Újabb európai uniós pályázat segít a martfűi óvodásoknak és iskoláink diákjainak, valamint a kengyeli általános iskola tanulóinak, hogy kiteljesítsék a bennük rejlő tehetséget, hogy életkori sajátosságaiknak megfelelően megtapasztalhassák művészeti paletta sokszínűségét.

Településünk és a városi könyvtár megnyerte a TÁMOP-3.2.13-12/1-2012-0293„Kreativitás és szabadidő” elnevezésű pályázatot. Az előkészítő szakaszt követően, a partnerintézményekben megalakultak a szakkörök, mely mindegyike kézműves foglalkozásokat kínál. A huszonnégy délután során élményt nyújtó neszközökkel és különleges technikákkal ismerkedhetnek meg a szakkörök tagjai.
 
A projekt részeként az iskolákban két témahetet tartanak a pedagógusok. Az első félévben részben a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódtak az alkalmak, valamint különböző művészeti ágakkal ismerkedhettek meg a gyerekek, a fiatalok.
A program során versenyeket szervez a városi könyvtár. A Játékvár Óvoda és Bölcsőde Május 1. úti tagóvodája már túl van a vállalt két művészeti vetélkedőn. Második verseny napuknak aSelyemszárnyon száll a tél címet adtuk, jelezve, hogy az ovisok szinte észrevétlenül adnak számot tudásukról. Az elnevezés persze a közelgő ünnepre és az összeállított feladatokra is utalt.
 
Elsőként egy nagy kosárból kellett a csapatok tagjainak szétválogatni a textileket, a papírféleségeket, a faanyagokat, a műanyagokat. Ezt követően is anyagismereti tudásukra volt szükség, de már összetettebb formában. Az egyik csapat olyan eszközöket gyűjtött össze a polcokról, melyek a karácsonyi asztal megterítéséhez szükségesek, másik csoport az ajándékok becsomagolásához „vásárolt be”, a harmadik pedig a süteménykészítéshez.
A fél-félórás elfoglaltságok közötti szünetekben a könyvtár munkatársai zenéltek, énekeltek a gyermekeknek. Az egyik feladatban pedig ők mutatták be, a különféle hívójelekről eszükbe jutó dalokat. A karácsonyi asztal meséje c. történetet meghallgatása után pedig lerajzolták a szereplőket, a tárgyakat. A mesét a szeretet és a régi világ néprajzi elemei szőtték át.
Száz év előtti paraszti konyha használati tárgyait ismerték fel az utolsó harminc percben, végül pedig Erdős Hanna olimpiai és világbajnok mestercukrász irányításával marcipánédességeket készítettek az ovisok.
A zsűri értékelése után könyvjutalmakat vehettek át a gyerekek, de mi szervezők bízunk abban, hogy valami mást is hazavittek emlékbe: valami szépet, kedveset, jót…
 
Kengyel Éva

Tovább a képekhez ›››
Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város