Kreatív szakkörök óvodától iskoláig

A TÁMOP-3.2.13-12/1-2012-0293 „Kreativitás és szabadidő” nyertes projekt többféle elemet is tartalmaz, melyeket a partnerintézményekkel együtt valósítunk meg. A témanapok és versenyek mellett, az uniós pályázat fő gerincét a kreatív szakkörök adják. Az előkészítő, egyeztető megbeszéléseket követően az óvodákba és az iskolákba is kézműves csoportok indultak el október közepétől.A Munkácsy úti tagóvodában megalakuló Tulipán és Margaréta szakkör kicsinyei Bíró Gabriella óvónő gondoskodó iránymutatásával alkotnak. Az újszerű technikák és különleges anyagok megismerése és alkalmazása ugyan ebben a korban is fontos, de mindennek esszenciája az élményszerzés. A festést tenyér- és ujjnyomattal éppúgy kipróbálták, mint ecsetet használva. A már megvalósult több mint tíz alkalmon báb-és lampionkészítés, olajkréta használata is helyet kapott. Decemberben, a hónap ünnepköréhez kapcsolódva fenyőfát, karácsonyi ajándékokat, díszeket készítettek. Januárban pedig a tél került fókuszba.

A Játékvár Óvoda és Bölcsőde Kossuth úti tagintézményének Szivárványcsoportját Vargáné Nagy Katalin vezeti. Tetszetős tárgyak kerültek ki a gyermeki kezek közül: 3D-s tök és formacsillag, bagoly ablakdísz, batikolt terítő. Karácsonyhoz közeledve pedig szappant öntöttek, gyertyát készítettek, díszt és ajándékot alkottak.

Ugyanennek az óvodának másik csoportja a Százszorszép szakkör, melyet Béltekiné Solymosi Anikó irányít. A gyermekek egyszerű kellékekkel is dolgoztak: fonallal, papírral, gipsszel, valamint különleges anyagokkal is. Főként ajándékokat, képeket, állatokat, különféle figurákat készítettek eddig. Ezeket a tárgyakat finom motorikus készségeiket és fantáziájukat igénybe véve alkották.

A Május 1. úti tagóvoda Csiga csoportja Kávási Istvánné vezetésével exkluzív hozzávalókat használt az eddigi szakköri alkalmakon. Az ovisok mintáztak, kötöttek, festettek, nyomdáztak, hímeztek. E változatos technikák lehetőséget adtak a minél többféle alkotómunka megismerésére. Decemberben, januárban mikuláscsizmát, gyertyatartót, tájképet is készítettek.

A tagóvoda másik szakköre a Katica nevet viseli. Varczag Györgyné a kisgyermeki élet fontos szereplői: lepke, kismadár, fa, levél keltek életre a kis kezek között gyöngyfűzéssel, írisz technikával, modellező massza alkalmazásával. Decemberben, az ünnephez közeledve vasalógyöngyökből karácsonyfadíszt, angyalkát, képeslapot készítettek a karácsony színeivel: arannyal, ezüsttel… Januárban pedig az évszak meghatározó jegye: a hó lett a barkács-múzsa.

A Martfűi József Attila Általános Iskola Barkácskuckó csoportját Kertész Lajosné Marika néni irányítja. A pedagógus az ősz természeti változásához, jeles napjaihoz, a télfordulóhoz igazította a foglalkozások anyagát. Ablakdíszt, emlékeztető falitáblát, ceruzatartót, cukortartót vihettek haza az ősz során, decemberben pedig a hónap ünnepéhez kapcsolódó alkotások születtek.

A kengyeli partnerintézmény: a Kossuth Lajos Általános Iskola Toszkánaszakköre Tótáné Fási Mária vezetésével működik. Foglalkozásaik az évszakok természeti szépségéhez, állat és növényvilágához, a különleges napokhoz kapcsolódnak. Őszi terményekből készítettek képet, majd pedig filcanyagokból őszi gyümölcsöket. A téli ünnephez közeledve pedig ékszert, textil-kollázst alkottak, de sütöttek hagyományos mézeskalácsot is.

A Martfűi Damjanich János Szakképző Iskola Gimnázium és KollégiumKulissza szakköre azzal a céllal alakult meg, hogy iskolai, városi ünnepségekhez készítsen díszletet. A csoportot az a Kissné Széll Anikó vezeti, aki tavaszra egy tini-musicalt álmodott színpadra az intézmény fennállásának fontos évfordulójára. Ehhez is a hat középiskolás készít majd hátteret, kelléket, promóciós anyagot.

A szakköri tematika sok-sok érdekes, izgalmas és fantáziadús feladatot rejt még az eljövendő hónapokra is.

Kengyel Éva 

2014-02-20 10:45