Ugrás a fő tartalomhoz Ugrás az elérhetőséghez

Különleges anyagokkal különleges tárgyakat

Félidejéhez érkezett a „Művészet és Szabadidő” elnevezésű projekt, melynek jóvoltából óvodások, általános- és középiskolás diákok különleges anyagokkal különleges tárgyakat alkothatnak a tanórán kívüli foglalkozásokon.

Miután Martfű a TÁMOP-3.2.13-12/1-20012-0092 egyik sikeres nyertese lett, városunkban és a partnertelepülés, Kengyel oktatási és nevelési intézményeiben megalakultak a kézműves csoportok. A szakkörvezetők a gyermekek életkorához, ügyességéhez, érdeklődéséhez igazodva tervezték meg, mi mindennel foglalkozzanak a huszonnégy alkalom során.

Az óvodákban a képzelet, a fantázia fejlesztése, az élményszerző kreatív technikák megismerése, az évszakok váltakozásának feldolgozása és az ünnepekre való ráhangolódás az elsődleges cél.

A martfűi általános iskolában magyar és más nemzetek ünnepeinek fontos kellékei, ajándéktárgyak, üdvözlőlapok, kisebb lakásdíszek készülnek olyan hozzávalókból, melyekkel öröm dolgozni. A kengyeli iskola két csoportjában elsősorban a magyar népi iparművészet témájában alkotnak agyagot, gyöngyöt, fonalakat felhasználva, ugyanakkor játékok, bábok, faliképek is kikerülnek kezeik közül.

A középiskolás szakkörtagok a papír, a textil és a bőr felhasználási területeivel ismerkednek meg, kiaknázva az ezen anyagokban rejlő technikai lehetőségeket.

Éppen csak túl az első tizenkét foglalkozáson, korosztálytól függetlenül, már most látszik, hogy művészetértő, magas szépérzékkel rendelkező felnőttek válhatnak a szakkörökbe járó óvodásokból, diákokból.

Ezt a célt szolgálják az óvodások témahetei is. Az első félévben kiállításokat, alkotókat látogattak meg, a városi könyvtár és a helytörténeti gyűjtemény „kincseit” felhasználva bővítették tudásukat, vagy éppen hozzájuk, az óvodába érkezett amatőr képzőművész, népművész. S mindeközben festettek, agyagoztak, dramatikus játékot adtak elő, elindultak az aktív megismerés útján.

A pályázat tartama alatt a pedagógusok és a művelődési központ munkatársai szorosan együttműködnek a siker érdekében, mely ebben az esetben a gyermeki mosoly, az élmény és a kézzel fogható produktum.

K.É.

Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város