Ugrás a fő tartalomhoz Ugrás az elérhetőséghez

Kreatív, tanórán kívüli élményszerzés

Hamarosan lezárul a város egyik nyertes pályázata, a TÁMOP- 3.2.13-12/1-2012-0092 „Művészet és szabadidő” projekt. .A szeptember végéig hátralévő néhány hétben az utolsó ellenőrzéseket, a még hiányzó dokumentációs anyagok készítését végzik a szakmai megvalósítók.

Az elmúlt év októberében induló pályázat sok-sok hónapon keresztül azonban nem „papírmunkát” jelentett, hanem kreatív, tanórán kívüli élményszerzést óvodások, általános és középiskolás diákok számára. A pályázati partnerek: a martfűi és a kengyeli általános iskolák, településünk óvodái és középiskolája kézműves foglalkozásokat indítottak el.

A legkisebbek: a „Napsugár”, a „Szivárvány”, a „Pitypang” csoport tagjai az évszakok jellegzetességeihez és a különféle ünnepekhez kapcsolódva alkottak. A huszonnégy alkalom során Bíró Gabriella óvónő megvalósította a tematikában megfogalmazottakat. Fejlődött tér-forma és színképzetük, képi gondolkodásmódjuk és esztétikai igényességük.

A martfűi általános iskola „Ügyes Kezek Klubja” és az intézményben megalakult másik szakkör, a „Barkácsklub” időigényes, fantáziadús  alkotói munkát kínált a jelentkezőknek. Csatóné Döbrei Katalin és Kertész Lajosné nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a diákok különleges anyagokkal dolgozzanak, amely már önmagában is élmény, valamint, hogy az elkészült alkotások készítőik számára igazi értékké váljanak.

A kengyeli általános iskolában induló csoportok foglalkozásain egyenlő arányban kapott szerepet a népművészet, a hagyományőrzés, valamint a legújabb szabadidős technika.

A városunk középiskolájában működő „Kreatív Kuckó” tagjai, Fajkáné Szollár Mónika irányítása alatt, papír, textil és bőr anyagok felhasználásával olyan új technikákat ismertek meg, mint pl. a patchwork, quilling… Az intézmény másik csoportjába, a „Paletta Kuckóba” járó tanulók elsősorban a rajzolás, a festés területén bontakoztatták ki egyéniségüket Kissné Széll Anikó vezetésével, de sok-sok szép, ünnepekhez kapcsolódó tárgyat is készítettek.

A két félév lezárásaként kiállítást szerveztünk a szakkörök munkáiból a művelődési központban, melyre nagyon sokan voltak kíváncsiak a nyár során.

A pályázat részét képezték az óvodai témahetek is, melyek lehetőséget kínáltak a különféle művészeti ágak speciális kibontakoztatására. A Mihály-napi szokáskör, a karácsony, a farsang, a tavaszébredés és húsvét idején szervezett alkalmak során martfűi alkotókat láttak vendégül. A személyes, közvetlen tapasztalatszerzés mellett az óvodások aktívan bekapcsolódtak a mézeskalács-készítésbe, a batikolásba, a fafaragásba, a bőrözésbe… A témahetek másik nagy jelentősége, hogy a gyermekek  könyvtárba, múzeumba,  színházi előadásra eljutva  más aspektusból is gazdagítgathatták tudásukat.

A projekt kiírásában művészeti versenyek szervezése is szerepelt valamennyi partnerintézményben. A legkisebbek részére játékkal ötvözve, a nagyobbaknak kalandot kínálva, a tizenéveseknek pedig a modern audiovizuális eszközök alkalmazásával tartottunk vetélkedőt a könyvtárban. A tizenkét versenyen a népművészet, a képzőművészet, a vokális és hangszeres zene, a film és irodalom, a viseletkultúra, valamint az építészet is teret kapott. A pályázat jóvoltából igényes könyvjutalmak találtak gazdára.

Összegzésként meg lehet ugyan említeni különféle statisztikai adatokat, mi közreműködők mégis azt tartjuk a legfontosabbnak, hogy élményt adhattunk, s ezáltal kiszélesedett a gyermekek művészeti látásmódja.

Kengyel Éva, szakmai megvalósító

Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város