A Tisza Takarékszövetkezet pénzintézeti tevékenységi engedélyét felfüggesztette az MNB

A Magyar Nemzeti Bank visszavonta a Tisza Takarékszövetkezet működési engedélyét, miután a betétesek biztonsága érdekében a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) kizárta tagjai közül a pénzintézetet – közölte az MNB az MTI-vel pénteken.

A jegybank betétkifizetési tilalmat rendelt el, és felügyeleti biztosokat rendelt ki a takarékszövetkezethez. A felügyeleti biztosok kezdeményezésére az MNB 2014. december 8-ra, hétfőre bankszünnapot rendelt el a pénzintézetnél, keddtől a fiókhálózat a megszokott nyitvatartási idővel üzemel.

 A takarékszövetkezetnél meglévő betéteseket az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a jogszabályok adta határidőn belül 100 ezer eurós összeghatárig (több mint 30 millió forintig) kártalanítja. A betéteseknek egyelőre nincs teendőjük, az OBA tájékoztatást nyújt majd a kifizetésekről.

 A jegybank közölte: a TakarékBank Zrt. vizsgálata olyan súlyos hiányosságokat tárt fel a takarékszövetkezetnél, hogy az SZHISZ a betétesek biztonsága érdekében kizárta integrációs rendszeréből. Az MNB-nek a szövetkezeti integrációról rendelkező törvény alapján ilyen esetben vissza kell vonnia a kizárt takarékszövetkezet engedélyét. A pénteken közzétett határozat a jogszabályi előírások alapján nyolc nap múlva válhat hatályossá.

A takaréknak a szeptember végi adatok szerint 10 860 betétese van, működési területe jellemzően Jász-Nagykun-Szolnok megye és környéke. Mérlegfőösszeg szerint piaci részesedése a hitelintézeti szektorban mintegy 0,04 százalék. A szövetkezeti hitelintézeti szektor helyzete összességében stabil – írja közleményében az MNB.

* * *

A Tisza Takarékszövetkezet tájékoztatása alapján:

A Magyar Nemzeti Bank H-JÉ-I-548/2014. számú határozatával, feltételes hatállyal visszavonta a Tisza Takarékszövetkezet tevékenységi engedélyét, és ezzel egyidejűleg felügyeleti biztosként kirendelte a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft-t (1071 Budapest, Damjanich u. 11-15.). Az irányadó jogszabályok alapján a feladatok ellátására felügyeleti biztosok kijelölésére került sor.

2014. december 05. napjától a Tisza Takarékszövetkezet irányítását a felügyeleti biztosok látják el.

A Magyar Nemzeti Bank határozatában teljes körű betét, és más visszafizetendő forrás kifizetési tilalmat rendelt el. Az MNB egyúttal megtiltotta a Takarékszövetkezetnek újabb kockázatvállalással járó ügyletek megkötését, vagy hitel és kölcsönszerződésben foglalt határidők meghosszabbítását. Az érintettek részére mind Takarékszövetkezetünk, és az Országos Betétbiztosítási Alap a későbbiekben minden szükséges tájékoztatást meg fog adni.

Tájékoztatjuk a T. Ügyfeleinket, hogy 2014. december 08. napjára bankszünnap került elrendelésre, ezen napon az ügyfélfogadás teljes körűen szünetel.

Az alábbi szolgáltatások további intézkedésig szünetelnek:

ATM szolgáltatás

Bankkártyás fizetés

InternetBank, HomeBAnk

Budapest, 2014. december 5.

Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft."

http://www.tiszatksz.hu/aktualis_informaciokMinden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város