Ugrás a fő tartalomhoz Ugrás az elérhetőséghez

„Mai Nagybányaiak” – Nagybányai magyar képzőművészek tárlata Martfűn

Mai magyar nagybányai művészek munkáiból összeállított válogatás érkezett Martfűre, a nagysikerű vándorkiállítás negyedik állomásaként a közönség elé tárva Nagybánya hét neves alkotójának képzőművészetét. Bitay Zoltán, Silvia Boar, Dudás Gyula, Győri Kinga, Kása Dávid, Kovács Bertalan és Les Pál kortárs nagybányai képzőművészek munkái 2015. június 5-től tekinthetők meg a Művelődési Központban.

A rangos kiállítás 2014-ben indult útjára, azóta az anyaországban Sárospatakon, Újpesten, majd Pakson mutatkozott be. Megszervezésében nagy szerepe volt a Teleki Háznak, az EMKE (Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület) magyarországi képviselete munkatársaiként Csatlósné Komáromi Katalinnak, a sárospataki Művelődés Háza és Könyvtára igazgatójának, és a tárlat kurátorának, a Sárospataki Képtár vezetőjének, Bordás István muzeológusnak.

A martfűi kiállítást június 5-én Csatlósné Komáromi Katalin, a sárospataki Művelődés Háza és Könyvtára igazgatója nyitotta meg, ünnepi beszédében a tárlat anyagán és képzőművészein túl bemutatva Nagybányát, a híres nagybányai festőiskola történetét is.

– Nagybánya városának neve összefonódik a magyar képzőművészet történetének kimagasló korszakával. Az 1896-ban, Hollósy Simon által alapított művésztelep évtizedekig meghatározó művészeti műhely volt a hazai festészetben. Az elmúlt század fordulójának Magyarországán olyan alkotó közösség indult el ebben az erdélyi kisvárosban, amely a festészetet egy csapásra a modern európai művészet fősodrába irányította. A művésztelep, tevékenységével, mindmáig az egyik legnagyobb, ha nem a legmeghatározóbb hatású művészeti egyesülés volt a magyar művészet történetében – olvasható Bordás István, a Sárospataki Képtár vezetője írásában. 

A nagybányai magyar kulturális élet központja a Teleki Magyar Ház, melynek tevékenysége az egykori művésztelep hagyományainak ápolására irányul, a mai magyar nagybányai képzőművészeti élet szervezését is felvállalva. Munkájukba számtalan képzőművész is bekapcsolódik, többek között azzal is, hogy a Teleki Ház által szervezett kiállításokon mutatkoznak be mind az erdélyi, mind pedig magyarországi környezetben. E tevékenységük egyik fontos állomása a „Mai Nagybányaiak” című kiállítás, melynek martfűi megnyitóján a hét művész közül ötöt köszönthetett városunkban a martfűi kulturális intézmény igazgatója.

– Nagy örömmel jöttem Martfűre, és igazán megtisztelő számomra, hogy a mai nagybányai alkotók munkáit magam ajánlhatom az itteni közönség figyelmébe – mondta el Komárominé Csatlós Katalin, a sárospataki Művelődés Háza és Könyvtára igazgatója.  – A Művelődés Háza és Könyvtára 2010 óta az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Észak- Magyarországi képviseleti pontjaként működik. Az erdélyi egyesület a szórvány magyar vidéken élő magyar nyelvű lakosság kulturális életét fogja össze. Északtól dél irányba haladva Nagybányától Vajdahunyadig terjed az a terület, amelyre a mi kapcsolatrendszerünk vonatkozik, és így kerültünk az elmúlt évek alatt közelebbi kapcsolatba az ottani kulturális központtal, a nagybányai Teleki Házzal, illetve az ott dolgozó kollégáinkon keresztül a nagybányai alkotókkal is.

A kiállításon olyan mai nagybányai alkotókról van szó, akik azt a bizonyos nagybányai festőiskolát – amelyről szerte a világban ezt a régi bányászvárost ismerik – örökítik tovább. Az alkotók között korosztályban, stílusban és technikában is sokféle különbség mutatkozik, de mindannyian a nagybányai szellemiséget viszik tovább.

A „Mai Nagybányaiak” című kiállítás festményei és szobrai július 3-ig várják a látogatókat a Művelődési Központ galériáján és kiállítótermében.

Magyar Mária

Tovább a képekhez>>>

Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város