Ugrás a fő tartalomhoz Ugrás az elérhetőséghez

Magyar Termék Nagydíjat ért a RIGO Kft. könyvkötőgép családja

Nyomdaipari könyvkötőgépei elismeréseként a RIGO Szerszám- és Formakészítő Kft. is átvehette 2015. szeptember 3-án a Parlamentben a Magyar Termék Nagydíj Tanúsító Védjegy használatára feljogosító kitüntetést, amely a minőség emblémájaként segíti a fogyasztókat az eligazodásban. A független szakértői testület olyan 54 hazai vállalkozást ismert el, amelyek innovációra épülő, kiváló minőségű termékeikkel hozzájárulnak a magyar gazdaság növekedéséhez és export törekvéseihez.


A Magyar Termék Nagydíj Pályázat Kiírói Tanácsa döntésekor figyelembe vette az energiatakarékos, környezetbarát megoldások alkalmazását, a termékek biztonságosságát, újszerűségét, piacképességét, exporterejét és a fogyasztóknak kínált plusz előnyöket is.

A könyvkötőgépek gyártása mellett szerszámgyártással, lemezmegmunkálással, alumíniumöntéssel és tervezéssel foglalkozó RIGO Kft 1990-ben alakult, 100%-ban magyar, családi tulajdonú cég.

A kft. a Magyar Termék Nagydíj pályázaton elért sikeréről Rigó Zoltánt, a RIGO Szerszám- és Formakészítő Kft. ügyvezetőjét kérdeztem.

– Mi indította önöket arra, hogy a könyvkötőgép termékcsaláddal pályázzanak erre a díjra?

– Huszonöt éve készítünk könyvkötőgépeket, egyedüli hazai gyártóként. A termékcsalád innovációjáért több elismerést kaptunk. Hét éve a Magyar Termék Nagydíj pályázaton is elismerő oklevéllel jutalmazták fejlesztéseinket. Most úgy gondoltuk, olyan szintre és színvonalra jutottunk el a gépeinkkel, hogy újra megpályázzuk ezt a díjat.

– A cég működésében mennyire fontos az innováció, a termékfejlesztés? Milyen eredményeket ért el ez a termékcsalád itthon és a nemzetközi színtéren?

– A könyvkötőgépek innovációja 15 éve folyamatos. Négyévenként megjelenünk egy-egy új termékkel, és jelenleg is a fejlesztés gondolatával foglalkozunk. Gépeink eleget tesznek a termékbiztonsági követelményeknek, rendelkeznek CE-jelöléssel (európai megfelelőség) és az ezt igazoló tanúsítványokkal. A tengerentúli, amerikai piacot megcélozva, az ottani, eltérő előírásoknak is igyekszünk megfelelni.

A könyvkötőgép családdal nemzetközi viszonylatban is előkelő helyen állunk, termékeinket 74 országban értékesítjük. Jelentős az exportunk, és az utóbbi időben erősödött a belföldi piaci kereslet is. Az európai országok közül kiemelkedő az angol, francia, spanyol és német export, és Romániába is sok gépet szállítunk.

Az innovációs tevékenységre kiemelt hangsúlyt fektet a cég, állandó a fejlesztés. 2000-re sikerült kialakítani az új, Hot-Melt ragasztóval működő könyvkötőgép családot. Ettől az időszaktól jelent meg a kft saját fejlesztésű könyvkötőgépekkel a nyomdaipari piacon.

A professzionális könyvkötő gépek korszerű elszívó rendszere és a zárt ragasztási technológia a legmagasabb környezetvédelmi és egészségügyi előírásoknak is megfelel.

A gépek vezérlése PLC alapú, vezérlési szintjük a teljes automatizáltságig választható. A PLC vezérlés kialakításával és korszerű elektronikai anyagok felhasználásával megvalósítottuk a távoli vezérléssel történő gép-szervizelést.

– Hogyan alakult ki ez a specializálódás? A cég termékeinek mekkora részét adják a könyvkötőgépek?

– Az alapítástól többször történt hangsúlymódosítás a tevékenységünkben, amit elsősorban a piac diktált. Alapvetően szerszámgyártással indult a cég, és ez meg is maradt. Az időközben kialakult könyvkötőgép gyártás jelenleg a cég tevékenységének 60%-át fedi le, a többi az alkatrészgyártás és szerszámgyártás.

– A Magyar Termék Nagydíj és az eddigi eredmények bíztatóak a cég jövőjére nézve is.

– Kisvállalkozásként, évek óta stabilan 50 fő a cég állományi létszáma. Emellett jelentős a kooperációs tevékenységünk, több alvállalkozóval dolgozunk.

A magasan képzett szakemberekből álló vezetőség és az őket segítő műszaki szakember csoport biztosítja a termelés előkészítését és irányítását. Péter fiam a kereskedelmi tevékenységet irányítja, ő a kft motorja.

A termelési érték 2014-ben meghaladta a 600 millió Ft-ot, ami az előző évi árbevétel 180%-a. Az export aránya 71%.

Az árbevétel növekedését a – könyvkötőgép gyártásban – folyamatos, piacorientált K+F innováció és az ehhez kapcsolódó technológiai fejlesztés valamint széleskörű marketingmunka, hatékony vevőgondozás és nem utolsósorban a termékek magas minősége eredményezte.

– Milyen gazdasági környezetben érték el ezt az eredményt?

– Minden gazdasági környezet megfelelő, a vállalkozásnak kell azért tenni, hogy az adott gazdasági környezetbe beilleszkedjen és ennek megfeleljen. A cég székhelye Budapesten van, egy-egy martfűi és tiszaföldvári telephellyel. Jó a kapcsolatunk az önkormányzatokkal. Az adófizetési kötelezettségünknek mindenkor eleget teszünk.

– Mi segítené egy ilyen típusú vállalkozás működését akár a Tisza Ipartelepen, akár városi szinten?

– A Tisza Ipartelep zártkörű működési rendszert alakított ki, ahol az infrastruktúra fejlesztésében, korszerűsítésében nem érdekeltek a cégek. Mi ebből a szempontból kilógunk a sorból, önálló gáz- és energiaellátást valósítottunk meg.

Az elmúlt 30 év alatt jelentősen változott az ipartelep szerepe és működése. Amikor ’98-ban, a Tisza Cipőgyár privatizációja során, elsőként megvásároltam a telephelyünket, még zárt volt az ipartelep portája. Idővel a kapuk, kerítések jelentősége csökkent, de maga az ipartelep fennmaradt. A belső feszültségek abból erednek, hogy nem sikerült a kezdet kezdetén az Ipari Park minősítést megszerezni, és a minősítéssel megnyíló fejlesztési, fejlődési lehetőségeket nem tudtuk kihasználni.

A termelés növeléséhez további munkaterületre is szükségünk van. A jelenlegi gyártócsarnokaink kihasználtsága lassan véges, további 2600 m2-rel szeretnénk növelni. Az önkormányzat, a településrendezési terv módosítása során figyelembe veszi ezt az elképzelésünket, és várhatóan nem lesz akadálya a beépítési százalék emelésének sem.

Ahhoz, hogy igazán tovább tudjunk fejlődni, technológia, megfelelő alapterület, létszám és természetesen a legfontosabb, megrendelés, a termelés felfutása szükséges.

– A cég technológiai fejlesztéseit sikeres pályázatok is segítették.

– Munkába állítottunk egy CNC gépet, egy másik pályázat keretében pedig egy nagy teljesítményű lézervágó gépet helyeztünk üzembe. Automata könyvkötőgép fejlesztésre, a zártrendszerű ragasztási technológia kialakítására szintén eredményesen pályáztunk.

– Továbbra is igyekszünk a K+F+I (kutatás, fejlesztés és innováció) pályázatokba bekapcsolódni egy nagyobb teljesítményű könyvkötőgéppel, aminek a tervezés előkészítési munkái folyamatban vannak – számolt be a cég fejlesztési elképzeléseiről Rigó Zoltán.

A tanúsító védjegy használatát elnyert pályázatok képviselői ünnepélyes keretek között, a Parlament Felsőházi Termében vehették át a védjegyhasználatot szimbolizáló trófeákat és a díszokleveleket.

A Magyar Termék Nagydíj átadásán, a Rigó család tagjai mellett a cég vezető műszaki szakemberei is ott voltak, ahogyan Rigó Zoltán fogalmazott, mindazok, akik oroszlánrészt vállaltak a sikeres könyvkötőgép termékcsalád továbbfejlesztésében és gyártásában.

Herbály Jánosné

Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város