Femin’Art – Önismeret a képzőművészeteken keresztül

Nemzetközi testvérváros találkozónak adott otthont városunk 2016. április 29. és május 2. között. A találkozó keretében, az „A siker kulcsa az együttműködés” címmel megrendezett konferencián, határokon átívelő projektek bemutatására is sor került, martonosi és tuchów-i barátaink részvételével.

A találkozó célja a projektekben, pályázatokban való együttműködés volt – hangsúlyozta a konferencián Gonda Istvánné, Martfű alpolgármestere. – Második alkalommal rendezünk találkozót, ahol testvérvárosaink és Martfű is bemutatja egy-egy olyan programját, pályázatát, amelyet sikeresen tudott vagy tud végrehajtani a településén. Ezek az egyeztetések arra is lehetőséget teremtenek, hogy tanuljunk egymástól, hogy mire és hogyan érdemes pályázni, milyen új gondolatokat vehetünk át a másiktól, hogy egyre sikeresebbek lehessünk.

Ezen a konferencián három programot ismerhettek meg a résztvevők. Elsőként városunk mutatta be azt a sikeres pályázatát, amely a nők szerepét emeli ki a művészeteken keresztül.

A Femin’Art (Női művészet) című program európai uniós támogatással, az Erasmus Plusz pályázat keretein belül valósul meg. A nemzetközi felnőttképzési program fókuszában pedagógiai eszközként, kifejezésmódként, a képzőművészet áll.

– Több évig érlelődött francia partnereinkkel ez a közös projekt, ami arra jött létre, hogy a közösségekben a női lélek előtérbe kerüljön, a nők képesek legyenek megfogalmazni gondolataikat, ezáltal tenni a közösségért – foglalta össze a 2014-ben megkezdett francia - litván - magyar alkotói munka lényegét Asztalos Árpádné, a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár vezetője. – A képzés eszközéül a képzőművészetet hívtuk. Olyan hölgyeket invitáltunk a projektbe, akik maguk is alkotnak otthon. Amivel foglalkoznak, az a textil-, a selyemfestés, a foltvarrás, a kerámia, a grafika és a népművészet, ezen belül a mézeskalács készítés.

A Femin’Art programban résztvevő francia partnerek tevékenységét Székácsné Tálas Gabriella projektvezető mutatta be a konferencia résztvevőinek.

Franciaországban négy csoport csatlakozott a programhoz, Lotaringia régióban, Vogézek és Moselle megyékből, Burgundiában, Cluny városból és környékéről a plasztikus alkotást, Poitou-Charentes régióból, az óceán partjáról pedig a színjátszást választva kifejező eszközül.

A program szerint a csoportok célja egy közös alkotáson keresztül megfogalmazni, mit jelent számukra szűkebb környezetük, lakóhelyük, hogy a világot női szemmel láttassák, a művészet eszközeivel. Alkotásaikban fontos szerepet kapnak az őket körülvevő anyagok, a természet, a hagyományok. Céljuk, hogy megfogalmazzák, mi a szerepük közösségükben, hogyan látják az őket körülvevő világot.

A közös alkotás során kiemelt szerepet kap az egyéni kifejezésmód. Például a Vogézekbeli csoport helyi anyagok felhasználásával, közös alkotásként egy sátrat készített, melynek apró részletei egyéni ötletek alapján születtek. Az őket körülvevő természet jellemzően erdős, hegyes. A fa, mint anyag meghatározza gondolkodásukat, életüket. Alkotásuk is alapvetően fából, textilből készült.

A projektben résztvevő litván csoport tagjai Ukmergében élnek. Fontos számukra a hagyományőrzés, a szokások, a tradíciók felelevenítése. Központi elemük a len, amit a Femin’Art pályázat fő alapanyagául választva, a legkülönfélébb formában használnak fel: szárítva, tilolva, gerebenelve, finomra fésülve, sokféle minőségű és vastagságú fonalként, vászonná szőve és magvát is, díszítésre és étkezésre.

A lennel, mint alapanyaggal 2015-ben a martfűi csoport tagjai is megismerkedhettek, amikor öt napot tölthettek el a számukra addig ismeretlen, varázslatos országban. A martfűi csoport litvániai élményeiről Eiler Zita muzeológus számolt be.

Az első martfűi szakmai találkozón, 2014 októberében, a közös alkotásban Gyurcsek Ferenc szobrászművész volt segítségére a csoportoknak. Peres Kinga keramikusművészre is nagy feladat hárult, bevonva a partnereket az agyaggal való munkálkodásba, amelynek során Gaiat, a Földanyát formázták meg mozaikokból. Az összetett munkafolyamatot Asztalosné Enikő mutatta be.

Mivel Martfűn hagyományosan erős a kötődés a cipőgyártáshoz (ebben jelentős szerepet vállalnak a nők), ezért úgy gondolták, hogy képekkel és kompozíciókkal is kifejezésre juttatják a női gondolatokat a cipők által. A fő vonal azonban egy kemence elkészítése volt. A tűz, a családi fészek központja a nő, ő a tápláló, a gondoskodó, ezért választották a mindezt kifejező alkotást. Kemence túrán jártak a szentendrei skanzenben, és az Iparművészeti Múzeumban is megnézték a kerámia kiállítást. Kemencét készítettek, megformázták és kiégették a kemenceszemeket, mellyel díszítették a kemence felületét.  Ezt jelenleg mindenki megnézheti a Művelődési Központ aulájában, de nyártól, a teraszon, minden közösség és érdeklődő használhatja, közös sütögetésre.

A Művelődési Központ vezetője arról is beszámolt, hogy júliusban Franciaországba utazik a martfűi csoport. Clunyben folytatódik a közös gondolkodás, a közös alkotás, ahol egy fotókiállítást is létrehoznak. A nemzetek munkáiból, francia művészek segítségével létrejövő kiállítást számos helyen láthatják majd magyar, litván és francia területen.

 A Femin’Art pályázat hátralévő szakaszában még több találkozás vár a csoportokra, melyek során Európa távol eső területein ismerhetik meg városunkat, kultúránkat, hagyományainkat. A program legfontosabb hozadékait azonban az elsajátított gondolkodásmód, a világra való kitekintés és az együttműködés során megszerzett szakmai tapasztalatok jelentik.

Tuchów-ban az idén 16. alkalommal rendeznek nemzetközi találkozót, a város testvértelepülései, köztük Martfű delegációjának részvételével. A pályázati források bevonásával megvalósuló projektek fő célja egymás kultúrájának megismerése, de a nyelvtanulás, a tapasztalatcsere és a sport terén is számos lehetőséget nyújtanak ezek a találkozások – erősítette meg Adam Drogo, Tuchów polgármestere.

Martonos, vajdasági településként még gyerekcipőben jár az uniós pályázatok terén, de próbálnak új pályázatokkal nyitni az Európai Unió felé – mondta el Horváth Gergely polgármester. A „Sokszínűség Európában” pályázatban Martfűvel is együttműködő, szerbiai, kilenc kistelepülést integráló Martonos büszkén mutatta be értékeit, a kosárfonás, a néptánc és a kézimunka sokszínűségét felvonultató népművészeti tevékenységét. Tisza-parti településként, elnevezése szintén köthető a magas partot jelölő, mart kifejezéshez, amely, mint maga a Tisza, összeköti a két településen, Martfűn és Martonoson élőket.

A konferencián számos új ötlet és gondolat született, mely előkészítette a jövőbeni együttműködés lehetőségeit a partner országok, Martfű és testvérvárosai között.

Herbály Jánosné

Tovább a képekhez>>>

Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város