Ugrás a fő tartalomhoz Ugrás az elérhetőséghez

Gyógyhellyé minősítés, fesztivál, beruházások és pályázatok a turizmusfejlesztés jegyében

Az I. Média Horgászkupával egybekötve, sajtótájékoztatóra is várta a turisztikai szakmédiumok képviselőit a Martfű Termál SPA 2016. június 25.-én szombaton. A sajtótájékoztató résztvevői megismerkedhettek a Martfű Termál tóval, mint új turisztikai és szabadidős lehetőséggel, aktuális információkat hallhattak Martfű Országos Gyógyhellyé minősítéséről, az idei, V. ÖrökZöld Tisza Fesztiválról, a Martfű Termál SPA fejlesztési terveiről, pályázatairól, valamint az újonnan alakult Invictus Úszó- és Vízilabda Klubról.

– A Termál SPA jelentős erőfeszítést tesz, hogy az itt élőket és a környékbelieket becsalogassuk, hogy városi szinten egyre több szolgáltatást tudjunk nyújtani a fiataloknak, családoknak, az idelátogatóknak – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Tomasovszky László igazgató. – Martfűn mindig történik valami, a város fejlődik, jó az együttműködés a városvezetéssel, a helyi vállalkozásokkal – tette hozzá, utalva a gyógyhellyé nyilvánítás vagy a fesztivál önkormányzati felkarolására.

– Fontos az együttműködés a Termál SPA-val, hisz a turisztikai terület Martfűn egyedülállóan hozzá köthető. A település a közelmúltig ipari városként volt ismert, jelentős foglalkoztatással. Az elmúlt évtizedben, az itt felépült turisztikai komplexum létrejöttével vált egyre meghatározóbbá településünkön a turizmus – vette át a szót dr. Papp Antal polgármester. – Ez nagy előny és nagy felelősség is Tomasovszky László részéről. Előny, mert egyedülállóan épített erre a szép helyre, gyógyvízre, de felelősség is, mert a Termál SPA-nak rendezvényeket kell szerveznie, meg kell mutatnia magát. Ezt a célt szolgálja, a Martfűi Ünnepi Napok keretében, az V. ÖrökZöld Tisza Martfűi Fesztivál is, augusztus 12-től 21-ig.

Dr. Papp Antal a folyamatban lévő önkormányzati fejlesztésekről, a városban zajló beruházásokról, a zöldfelületek növeléséről, a művészeti és kulturális lehetőségekről és nem utolsósorban, a vállalkozások mindezen területekbe való bevonására tett erőfeszítésekről is szólt. – Az itteni ipari multi vállalatokkal, amelyek vezetősége és székhelye sem magyar, nem egyszerű felvenni a kapcsolatot, mégis egyre többen támogatják a rendezvényeinket illetve megjelennek azokon, vagy valósítják meg saját rendezvényötleteiket – hangsúlyozta a polgármester.

A Martfűi Ünnepi Napok, ezen belül az V. ÖrökZöld Tisza Martfűi Fesztivál programjairól Asztalos Árpádné, a szervező Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár igazgatónője adott tájékoztatást.

– Évekkel ezelőtt Tomasovszky László hozta létre és találta ki ezt a nevet, ezt a logót, a martfűi ÖrökZöld Tisza Fesztivált. 1997 óta zajlik a Martfűi Ünnepi Napok rendezvénysorozat a Művelődési Központ és az önkormányzat szervezésében, ebbe kapcsolódott be az új fesztivál. Az önkormányzat is támogatja a rendezvényt, az elmúlt évben 90 százalékban a város volt a fesztivál finanszírozója. A Termál SPA, az önkormányzattal együttműködve, pályázatot nyújtott be az idei programsorozat támogatására a Nemzeti Kulturális Alaphoz, ez a pályázat azonban még nem zárult le.

A fesztivál kiemelt eleme a Tisza élővilágának megismerése, a természetvédelem.  A programokban lesz haltelepítés, környezetvédelmi foglalkozások, előadások, bátorságpróbák gyerekeknek, rajzpályázat, múzeumi és képzőművészeti foglalkozások várják a látogatókat. A fő műsorelemeket, nagykoncerteket számos kísérőprogram veszi körül, hőlégballonozási lehetőség, klubkoncertek, bábszínház stb.

Több éve már hagyományosan képzőművészeti kiállítással nyit a rendezvény, martfűi vagy innen elszármazott képzőművészek alkotásaival. Ebben az évben a Stonawski család munkáit láthatjuk a Művelődési Központban. Szintén visszatérő eleme a rendezvénysorozatnak az Országos Egyéni Rejtvényfejtő Verseny. Komolyzenei programként ebben az évben Szabadi Vilmos hegedűművész és Kovács Szilárd orgonaművész játszik augusztus 16-án a Szent Tamás templomban.

Augusztus 20.-án a Szent István téren lesz ünnepi megemlékezés, majd augusztus 21.-én ünnepeljük a Martfűi Református Templom szentelésének 20. évfordulóját. Este, az ünnepi napok záró programjaként, Vincze Lilla ad koncertet a református templomban.

– Nehéz minden évben megújulni, mindig többet adni. A mostani városvezetés mellé állt a fesztiválnak, így oly módon sikerült ezt átvinni városi rendezvénnyé, hogy megtartsa azt a fajta eszmeiséget, hogy a kultúrát ingyen tudja adni az embereknek – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Tomasovszky László.

Az önkormányzati beruházásoknak, a bicikliút felújításának köszönhetően, a kemping, a kastély és a szálloda is kényelmesen megközelíthető kerékpárral. Martfű jó kiinduló bázisa lesz az aktív turizmusnak, kellemes pihenési és kikapcsolódási lehetőséggel.

A városi fejlesztések mind azt a közös célt szolgálják, hogy turisztikai irányban is el tudjon indulni Martfű. Az önkormányzat és a Termál SPA pályázatai is ezt erősítik.– Egy önkormányzati pályázat keretében elkezdődött a gyógyhellyé nyilvánítás folyamata. A levegőtisztaság- és zajszint méréseket minősítés követi, és ha ennek megfelelünk, akkor bekerülhetünk az országban lévő 18 gyógyhely sorába. Az eddigi eredmények bíztatóak.

Egy újabb sportmedence építését lehetővé tevő, 110 milliós pályázat benyújtásáról is hallhattunk a sajtótájékoztatón. – A Szolnoki Vízilabda Sportklubbal együttműködve megalakítottuk az Invictus Úszó- és Vízilabda Klubot martfűi és mezőtúri székhellyel. Martfűn rendkívül élénk az úszó- és triatlon élet. A két sportklubbal, a martfűi triatlonosokkal és a szolnoki vízilabdásokkal együtt elindult a közös munka, ami lehetővé teheti ezt a projektet.

Egy másik pályázat, a Termál Horgászegyesülettel együttműködve, a horgásztó infrastrukturális fejlesztését szolgálja. Segítségével 131 millió forintból 200 nm-es épületet emelnének a színpad melletti területen, fittnes-pályát alakítanának ki 13 sporteszközzel, és parkosítás is szerepel az elképzelések között – tudtuk meg a Termál SPA ügyvezetőjétől.

Az utolsó pályázati elem maga az ÖrökZöld Tisza Fesztivál, amelyre, a programokat szervező közművelődési intézménnyel egyeztetve, szintén pályázatot nyújtott be a turisztikai komplexum, lehetőség szerint kiváltva ezzel a fesztivál megelőlegezett önkormányzati finanszírozásának egy részét.

Herbály Jánosné

Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város