Ugrás a fő tartalomhoz Ugrás az elérhetőséghez

„Martfű Város Díszpolgára” – Dr. Zentay Márton>>>

Martfű Város Önkormányzatának Képviselő-testülete „Martfű Város Díszpolgára” címet adományozott példamutató szakmai munkássága, kiemelkedő és tiszteletre méltó hivatástudata, Martfű város lakosságáért végzett önzetlen és az elvárhatón is túlmutató hat évtizedes orvosi tevékenysége elismeréseként dr. Zentay Márton részére.

Dr. Zentay Márton élete, személyisége, szakmai tudása példa az utódoknak és követésre méltó minta a Hippokratészi esküt tett minden orvos számára.

Kivételes személyisége, mely mindenkor szem előtt tartotta a gyógyítás emberséges és emberi oldalát, városunk életének olyan értékeket adott melyeket óvnunk kell, s melyeket méltán hagyhatunk örökül az utókornak.

Dr. Zentay Márton Szolnokon kezdte a pályafutását mint tüdőgyógyász, majd  fiatal orvosként 1956-ban került Martfűre az akkor már több ezer embert foglalkoztató Tisza Cipőgyár első és egyetlen üzemorvosaként. Az 56-os forradalmi időkben az éj leple alatt, tilalom ellenére is gyógyította a sérülteket.

Martfűn a rendelést egy felvonulási épületben kezdte el, ahol mindössze egy vérnyomásmérő, sztetoszkóp és egy rozoga vizsgálóasztal volt. A betegellátásban csak a felhalmozott tudására és a tapasztalataira támaszkodhatott.

A rendelés szinte egész nap tartott, hiszen a műszakhoz igazodott, így reggeltől estig kellett a betegek rendelkezésére állni. Éjszaka nővéri ügyelet volt, de ha orvosi segítségre volt szükség a doktor úr éjjel is türelemmel és emberséggel segített a betegeken.

A dolgozók számának növekedése, alkalmazásuk egészségügyi feltételeinek biztosítása hozta magával, hogy a gyáron belül egy új rendelő épület került kialakításra, és a doktor úr új kollégát is kapott, akivel már meg tudta osztani a közel nyolcezer fős dolgozói létszám ellátását.

Kapcsolatainak köszönhetően és a tüdőgyógyászat iránti szakmai elkötelezettsége okán sikerült egy röntgen gépet szereznie a rendelőbe, így a betegei, kivételes szaktudásának köszönhetően, időben kaphatták meg a kellő gyógykezelést.

A betegeiért érzett felelőssége motiválta abban, hogy az üzemorvosi rendelőben meghatározott napokon szakrendeléseket is sikerült kiharcolnia. 

Megelőző szűréseket szervezett. Elérte, hogy helyben legyen laboratóriumi ellátás. Kezdetektől ő látta el a sportorvosi feladatokat is, és ha belegondolunk, hogy akkoriban milyen aktív és sokszínű sportélet volt városunkban, ez már önmagában is nagy feladatot jelentett.

Zentay doktort a város lakossága kiváló diagnosztának, „mindenki orvosának” tartja. Orvosi tevékenységének híre, elismertsége messze túlnőtt a városon, hosszú éveken keresztül a környékbeli települések lakói is orvosuknak tekintették.

Egész pályája során azt vallotta, hogy nem csak a betegséggel, hanem a lélek bajaival is foglalkozni kell, hiszen sok betegség okozója, kiváltója lehet a lélek sérülése. Épp ezért minden betegére sok időt szentelt, hogy minél alaposabb diagnózist tudjon felállítani és ezáltal sikeres legyen a  kezelés. Ő a mindennapokban tett nagyon sokat a közösségért, hiszen az egészségüket, a hitüket, a bizalmukat adta vissza.

A díszpolgári cím adományozásával a város minden polgára nevében tiszteletünket, szeretetünket, nagyrabecsülésünket fejezzük ki.

Azokkal a gondolatokkal szeretnénk megköszönni áldozatos munkáját, melyeket a doktorúr az édesanyjától útravalóként kapott: ”Fiam, soha ne feledd, hogy az ember a legnagyobb méltóság és annak tekintélye van…azt meg kell becsülni és  szeretni kell, mert ez az életed” És dr. Zentay Mártonnak valóban ez az élete.

 A díszpolgári címhez gratulálunk és nagyon jó egészséget kívánunk.

Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város