Kiállítás – Europa Nostra díjas alkotások Martfűn

„A példa ereje – Europa Nostra díjas alkotások Magyarországon” címmel nyílt kiállítás Martfűn, több mint harminc tablón bemutatva Európai Műemlékdíjjal kitüntetett magyar és magyarlakta területen felújított építészeti alkotásokat.A kétszáz civilszervezet szövetségeként létrejött Europa Nostra szervezet 1978 óta díjazza a műemlék-helyreállításokat, 2002 óta a díj az Európai Unió hivatalos kitüntetésévé vált.

A szervezet működéséről, céljairól és a Martfűn bemutatott díjazott alkotásokról a kiállítást megnyitó Ráday Mihály beszélt, akire az egykori népszerű, az „Unokáink sem fogják látni…” című televíziós műsora kapcsán is emlékezhetünk. Ráday Mihály neve sokkal több vonatkozásban is ismert, hiszen a Budapesti Városvédő valamint a Város- és Faluvédők Szövetségének elnöke művészettörténész, maga is Europa Nostra díjas alkotó, több mint tíz díj, köztük Kossuth-díj, Táncsics Mihály-díj, Podmaniczky-díj, a Magyar Köztársaság Érdemérem középkeresztje díjak birtokosa, emellett operatőrként, rendezőként a Balázs Béla-díjat, a Gundel művészeti díjat és a Film és Tévékritikusok díját is átvehette. Neve több évtizede összeforr a magyar kulturális örökség védelméért folytatott küzdelemmel.

– „Az épített és természeti örökség védelme, helyreállítása, gondozása érdekében érdemes tenni, mert ezzel elismerést lehet kapni, és az elismerés további munkára vagy további munkák megszerzésére ösztönözhet” – emelte ki a megnyitón Ráday Mihály, akit nagy tisztelettel köszöntött a kulturális intézmény igazgatója is városunkban.

Az értékes kiállítást, melynek aktív szervezője volt a Martfűi Városszépítő Egyesület, jó szívvel ajánlja a martfűieknek Vinczéné Balogh Magdolna is, aki a helyi egyesület vezetése mellett, a Város- és Faluvédők Szövetségének is elnökségi tagja. – „Szerintem ezt látni kell azoknak, akik érzékenyek erre, szeretik a szépet, az igényeset, mert ez valóban az” – hangsúlyozta.

– „Olyan nevelő munkát végez a Martfűi Városszépítő Egyesület, amellyel az itt felnövekvő generáció értékként látja az építészeti alkotásokat. Ehhez most ezek az Europa Nostra díjas példák is hozzájárulnak” – fogalmazott Asztalos Árpádné.

Az ismeretterjesztő előadással megnyitott kiállítás az igazgatónő szerint arra is ráirányította a figyelmet, hogy településünkön is óvjuk kulturális és építészeti örökségünket, járjunk nyitott szemmel, és amit még lehet, tárjuk a jövő elé.

Az Európai Műemlékdíjas alkotások tárlatát nyár végéig tekinthetik meg az érdeklődők a Művelődési Központ emeleti galériáján.

Magyar Mária

Tovább a képekhez>>>

2018-06-06 12:49