Utolsó lehetőség! - Tisza cipőgyári történetek 3.

Kedves Martfűiek, Tiszaföldváriak, Egykori Cipőgyári Dolgozók!

A decemberben megjelent újabb könyvünk sikere, további buzdítások és ajánlkozások hatására még egy könyv elkészítését tervezzük.Ehhez kérjük az Önök segítségét! Legyenek társszerzői a gyárról, még inkább a valaha itt dolgozó emberek életéről, munkájáról szóló harmadik, egyben befejező kötetnek!

A könyv a tavalyi, tavalyelőtti kiadáshoz hasonlóan nézne ki, 40-50 szerző írása kapna benne helyet. Ezúttal is komoly és humoros történeteket, sorsfordító pillanatokat, a kor­ra jellemző, vagy abból kirívó epizódokat szeretnénk megörökíteni az alapítástól kezd­ve. Írhatnak a gyárhoz kötődő szüleikről, a tőlük hallottakról, arról honnan és hogyan kerültek a gyárba, mit dolgoztak, megemlékezhetnek régi kollégáikról, vezetőikről.

Most sem statisztikai adatoktól hemzsegő, tudományos igényű gyártörténeteket, általá­nosságokat, száraz önéletrajzokat várunk, hanem érdekességeket, amelyeket Önök is szívesen olvasnának másoktól, másokról.

Látták Önök az előző könyveinket? Tudnak hasonló, vagy még jobb történeteket? Vannak kedves, érdekes képeik, féltve őrzött irataik? Megosztanák ezeket másokkal is? Ha igen, itt a ragyogó alkalom, írják meg, és küldjék el nekünk május 31-ig! Amennyiben kételyeik vannak, hívjanak, szívesen odamegyünk, meg­nézzük a képeket, megbeszéljük a történeteket, és szükség esetén a megfogalmazásban is segítünk!

Nézzük a megjelenéssel kapcsolatos részleteket:

1. Akik több, egymással összefüggő történettel, és ezekhez kapcsolódó képekkel rendelkeznek, 2-4 oldal terjedelemben (egy oldalra kb. 370 szó, vagy 2700 karakter fér rá) önálló írással szerepelhetnek. Az ilyen írások szerzőinek neve, lakóhelye, „tiszás”munkaviszonyának kezdete és vége, öt évnél nem régebbi arcké­pe is benne lesz a könyvben.

2. Az egymással nem összefüggő, egyedi történetek megjelentetésére is van lehetőség. Tavalyi könyvünk 145-165. oldalán ilyenek szerepelnek. Ezek nagyon sokaknak tetszettek, ezért sokkal több hasonlót szeret­nénk közölni. Ebben az esetben nem kell okvetlenül képet csatolni hozzá. A szerzők neve, lakcíme itt is megjelenik, pár mondat is szerepelhet róla a szövegbe illesztve.

3. A legérdekesebb, többszereplős fotókat, fontos iratokat a képgalériában helyezzük el. Ez ugyancsak so­kaknak tetszik, ezért bővíteni szeretnénk. Ide azok fényképeit is várjuk, akik szöveget nem akarnak közzé­tenni. A kép alatt 1-2 soros írás jelenik meg, a kép tulajdonosának neve viszont nem.

4. Várjuk az olyan „tiszás” ajándéktárgyak (jelvények, naptárak, öngyújtók, díszek, stb.) fotóit is, amelyek még nem lettek bemutatva. Tulajdonosaik nevét nem tesszük közzé.

5. Az előző könyvekben megjelent történet, kép még egyszer nem szerepelhet. Az azonos tartalmú írások közül a legérdekesebbek, az időben előbb érkezők kerülhetnek bele. Csak a könyv célkitűzéseinek és szer­kesztési elveinek megfelelő írások jelennek meg. Tartalmukért mindenki maga felel, erről nyilatkozni kell!

6. Az írás megjelenésének további feltétele a szerző közléshez való hozzájárulása, és legalább annyi könyv megvásárlásának a vállalása, amennyi oldala bekerül a könyvbe.

7. A szöveg leírásában, fotók digitalizálásában és a szövegszerkesztésben kérjék gyerekeik, unokáik segít­ségét, de akiknek nincs erre lehetőségük, azoknak szívesen segítünk, csak szóljanak! (Az oldal mérete: A5,  kép és szövegmező: 12x18,5 cm, a betűk típusa, mérete: Times New Roman, 11-es.) A képeket és a szöve­get LibreOffice Writer (.odt) formátumban, vagy .jpeg (kép) és Word 1997-2003 (szöveg) formátumban küldjék el! Az oldalakat elfogadás, esetleges igazítás után visszakapják, és csak az Önök eredeti aláírása után kerülhetnek a könyvbe. Ez talán bonyolultnak, körülményesnek látszik, de személyes találkozás nél­kül is biztosítja a korrekt megjelenést, korábban sok oldal készült már el így.

8. A könyv akkor jelenik meg, ha május 31-ig legalább 120 oldalnyi anyag összejön. Várhatóan 2020. novemberében fog megjelenni.

9. A könyv ezúttal is A5-ös méretben, kék színnel nyomtatva, ragasztott kötéssel, színes borítóval készül. Egy 120-150 oldalas könyv várhatóan 2000-2600 forintba kerül.

Legyenek a szerzőtársaink! Jelentkezzenek minél hamarabb, hogy belekezdhessünk! Hívják fel erre a lehetőségre (távolabb lakó) ismerőseik figyelmét is!

Üdvözlettel! A szerkesztők

Elérhetőségeink:

Farkas Imre (tel.: 0656/470484, 06204668030, e-mail: farkasimre53@t-online.hu)

Máté Gizella (tel.: 0656/450495, 06703254231, e-mail: mategizi50@gmail.com)

 

 TEGYÜNK AZÉRT, HOGY CIPŐGYÁRI EMLÉKEINK JOBBAN MEGMARADJANAK!

2020-03-16 16:12