Táncművészeti Ösztöndíjjal mélyítheti tovább tudását a tánctudományok terén a martfűi fiatal

Fülöp Viktor Táncművészeti Ösztöndíjban részesült Asztalos Dóra táncművész, táncpedagógus. A Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium táncpedagógusaként és a Magyar Táncművészeti Egyetem korábbi óraadó tanáraként is sikeres, tehetséges fiatal táncos a tánctudományok terén, pedagógiai kategóriában benyújtott pályázatáért vehette át márciusban a kivételes táncművészeti szakmai elismerést.A Fülöp Viktor Kossuth-díjas balettművészről elnevezett ösztöndíjat 1998-ban alapította az Emberi Erőforrások Minisztériuma, segítve a tehetséges fiatal előadó-, alkotóművészek, valamint tánctudományokkal – elméleti, szakírói, pedagógiai tevékenységgel – foglalkozók pályakezdését.

Az ösztöndíj egy éven át tíz fiatal részére biztosít célzott anyagi támogatást. Egy pályázó az ösztöndíjat legfeljebb három alkalommal nyerheti el.

A balett, koreográfus, kortárs tánc, néptánc és tánctudományok kategóriában várt pályázatokat az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kinevezett, hat tagú szakértői kuratórium bírálta el.

Asztalos Dóra táncművész, táncpedagógus a Pécsi Művészeti Szakközépiskolát követően, a Magyar Táncművészeti Főiskolán modern tánc szakirányban szerzett táncos és próbavezető, majd okleveles tánctanár végzettséget. Pályája kiemelt állomásaiként a MU Terminál Kortárs Táncműhely, a Szegedi Szabadtéri Játékok, majd a Közép-Európa Táncszínház táncművészeként bizonyított. Erasmus Ösztöndíjjal Hollandiában képezhette magát, majd ismét a MU Terminál Kortárs Táncműhely, ezt követően pedig a Vígszínház és Pesti Színház táncművészeként kapott értékes szakmai lehetőségeket.

2016 szeptemberétől a Magyar Táncművészeti Egyetem óraadó tanáraként dolgozott, jelenleg a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium táncpedagógusaként segíti a következő generáció tehetséges táncosait. Szabadúszó táncművészként, majd a C.iC - Compagnie inter Contemporain és a Zadam Társulat táncművészeként keres új utakat a táncművészet terén. Hálás városának, Martfűnek és első tánctanárainak Kuthy Mercédesznek és Szent-Ivány Kingának, hogy lehetősége volt megismerni, megszeretni a Modern Táncműhely keretében a táncot, és mindezt hivatásának választhatta.

Herbály Jánosné

Tovább a képekhez>>>

2020-04-21 13:53