Trianon 100 – Emlékezzünk együtt, mert összetartozunk!

Mert nem lehet feledni, nem, soha,

Amíg magyar lesz és emlékezet…. (Juhász Gyula: Trianon)1920. június 4. a megalázó trianoni „béke”szerződés aláírásának gyászos napja. A Magyar Királyság területe 282 ezer négyzetkilométerről 93 ezer négyzetkilométerre csökkent, míg a közel 21 millió lakosból csupán 7,6 millió maradt a győztesek által meghúzott határok között. Ám a veszteségek nem csak számokban mérhetőek.

A Trianon-trauma immár száz esztendeje gyötri a magyarságot, sem szabadulni nem tud tőle, sem megoldani nem tudja az ország kétharmada és a magyarság harmada elvesztésének tragédiáját. De egy remény és bíztatás van a jelenben, hogy mi magyarok a békediktátum után 100 évvel is megmaradtunk.

2020. június 4-én, csütörtökön emlékezzünk együtt, mert Összetartozunk!

Körbe táncoljuk a Kárpát-medencét címmel országos összefogás indult, hogy felhívja a figyelmet összetartozásunkra és közösségünk hagyományaiból sarjadó életerejére, egy, a Kárpát-medencét behálózó kisfilm-sorozattal. Célja bemutatni néptánc hagyományainkat, kifejezve ezzel azt a folytonosságot, amelynek ezeregyszáz éves létünket és jövőnket köszönhetjük a Kárpát-medencében.

Martfű Néptáncegyüttes is csatlakozott a felhíváshoz, vasvári verbunkot és gömöri csárdást táncoltak Martfűn, a Szent István téren, a magyar államiságot jelképező királyunk szobra előtt, a Szent Tamás-templom és a Református Templom ölelésében.

Eiler Zita
muzeológus

2020-06-03 17:14