Számunkra az a legjobb, ha minél több diáknak tudjuk kitárni a Dami kapuját – Évnyitó a martfűi középiskolában

Szeptember 1-jén a martfűi Damjanich János Szakképző Iskola és Kollégiumban is elindult a tanév. A koronavírus-járvány miatt fokozott óvintézkedések mellett, de a hagyományos formában kezdődött meg az oktatás a helyi középiskolában is. Molnár Aranka igazgató erről és számos más újdonságról is beszámolt.– Ebben a rendkívüli helyzetben van egy központi eljárási rendünk, amivel élünk. Igyekszünk a diákokat minél kevesebb érintkezésre bíztatni. Állandó tantermeket alakítottunk ki az osztályoknak, illetve a folyosónkon ajánlott a maszk használata – mondta a Szolnoki Szakképzési Centrum keretében működő intézmény vezetője. – Fertőtlenítő segédeszközökkel el vagyunk látva, azt a fenntartónk biztosítja. A technikai személyzetünk jelen van. Fertőtlenítünk, takarítunk és segítjük a diákokat. A felnőtteket, a szülőket arra kérjük, hogy minél kevésbé jöjjenek be az iskolába, illetve online módon, telefonon vagy a délutáni időszakban intézzenek olyan ügyeket, ami esetleg halaszthatatlan, hiszen akkor nincs akkora forgalom az iskolában.

Idén a 76. tanévre nyitotta meg a kapuit a Dami. A szakképzés tekintetében ismét van változás, ettől a tanévtől az iskolatípusok elnevezése és a képzési struktúra is változik. Szakképző iskolákban, illetve technikumokban képzik a diákokat.

A most 9. évfolyamot kezdő diákok már erre az oktatási formára jelentkeztek – mondta Molnár Aranka. – A képzés gyakorlat orientáltabb, duális rendszerben, külső partnerekkel együttműködve, az intézményben folyó elméleti oktatás a gyakorlati képzéssel párhuzamosan történik.

– Olyan használható szakmai tudást igyekszünk közösen átadni a diákoknak, amivel el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon. Idén olyan lehetőség is megjelenik a szakképzésben, melynek köszönhetően minden diák valamilyen formában ösztöndíjban részesül, illetve felsőbb éves korukban már tanulói munkabérrel tudnak rendelkezni. Ez újabb lendületet, motivációt adhat a diákoknak, hiszen, ha jól tanulnak, jól végzik a munkájukat a képzőhelyen, akkor ez bizony anyagi támogatás nekik és a családoknak.

Ebben a tanévben két kilencedikes osztály kezdte meg középiskolai tanulmányait a martfűi Damiban – tudtuk meg az intézményvezetőtől. A 9. A. osztály technikumi képzésben, informatikai, illetve marketing ágazatban, a 9. B. osztály kereskedelmi értékesítőnek tanul.

– Mindkét osztályunk nagy létszámúnak mondható. A 9. A-sok 32-en vannak, a 9. B osztályban pedig közel 30 tanulót számolhatunk. Van két, úgymond nagy öreg osztályunk, akik májusban, a rendkívüli helyzetben érettségiztek le, de maradnak nálunk egy évig szakmát tanulni. Ők a jövő évben válnak informatikai rendszerüzemeltetővé, illetve irodai titkárrá. Indult egy osztály, ahol a szakmai vizsgabizonyítványt szerző diákok, további két év alatt, érettségit tesznek.

Számunkra az a legjobb, ha minél több diáknak tudjuk kitárni a Dami kapuját – mondta Molnár Aranka, hozzátéve – bízunk abban, hogy a jövőben, a gazdasági partnerekkel együttműködve, ismét indíthatunk könnyűipari képzést is az iskolában.

Székács Szidónia

Tovább a képekhez>>>

2020-09-03 16:50