37,8 fok feletti testhőmérséklettel nem tartózkodhatnak a gyermekek, a tanulók és a dolgozók sem a köznevelési intézményekben

A martfűi óvoda, az általános iskola és a középiskola is rendelkezik a lázméréshez szükséges eszközökkel, amelyekkel a nevelési-oktatási intézmények bejáratánál tesztelik a belépni szándékozó gyerekeket, diákokat és a felnőtteket is. A testhőmérséklet mérése segít kiszűrni a betegeket, ezzel is csökkentve a fertőzés kockázatát. Hivatalosan október 1-jétől kell mérni a testhőmérsékletet az óvodákban és a közoktatási intézményekben. Ha valakinél 37,8 fokot vagy magasabb értéket mutat a készülék, azt el kell különíteni, majd rövid idő múlva újra kell mérni a testhőt. Akinél másodszor is ilyen magas érték merül fel, azt attól függetlenül haza kell küldeni, hogy koronavírus-fertőzött-e. A második méréssel kizárható, ha testmozgás vagy túlöltözöttség okozza a magas testhőmérsékletet. A kisebb gyerekek esetében, lehetőség szerint, a szülőknek a bejáratnál meg kell várniuk a mérés eredményét.

A testhőmérséklet-mérést pedagógusok, nevelő-oktató munkát segítők, technikai dolgozók és felsőbb éves tanulók is végezhetik. Az ehhez szükséges hőmérők kiosztása, a kormányhivatalok szervezésében, megyénként, szeptember 29-30-án történt.

A Martfűi József Attila Általános Iskola több mint 400 diákja már szeptember 1-jétől átesik a reggeli testhőmérséklet mérésen. Az ehhez a szükséges kontakt nélküli hőmérőket biztosította az oktatási intézmény fenntartója, a Szolnoki Tankerületi Központ - válaszolta kérdésemre Földi Edina, az iskola igazgatónője. A diákok több bejáraton, elkülönítve érkeznek az intézménybe, most a változás csak annyi, hogy az új protokoll szerint jár el az intézmény.

A kötelező mérés első napján lázas gyermeket nem szűrtek ki. A méréseket pedagógusok és az iskola portás kollégája végzik. Az intézmény álláspontja szerint probléma esetén nem az a kérdés, hogy a felsős gyermek tudja-e használni a műszert, hanem az, hogy a helyzetet, a szükséges intézkedést képes-e kezelni.

– A gyerekek és a szülők is nagyon segítőkészek. Egy alkalommal merült fel ellenérzés, amit jeleztek a vezetőség felé a szülők, de megbeszéltük, és nincs gond – mondta Földi Edina.

Október első napján elkezdődött a gyerekek testhőmérsékletének mérése a JátékVár Óvoda és Bölcsődében is. A 170 gyermek óvodai nevelését ellátó intézményben nyolc mérőeszközzel rendelkeznek. Öt hőmérőt az Állami Egészségügyi Ellátóközpont biztosított számukra, melyet Jászberényben vehetett át a fenntartó önkormányzat.

A nevelési év kezdéséhez szükséges kézfertőtlenítő és felületfertőtlenítő szereket is kaptak a központi keretből, de a fertőtlenítőszerek jelentős részét, a dolgozók munkavédelmi eszközeit, a maszkokat az önkormányzat biztosítja – tájékoztatott Turnyánszkiné Enyedi Andrea, óvodavezető.

Az egészségügyi hatóságokkal történő állandó kapcsolattartást és állásfoglalásuk kikérését követően az óvodákban - a gyermekek érdekeit figyelembe véve - úgy alakították ki a mérési pontokat, bejáratokat, hogy a szülők a szigorú egészségügyi szabályok megtartása mellett (szabályos maszkhasználat, kézfertőtlenítés, egy gyermeket egy szülő kísérhet stb.) a gyermeköltözőkig beléphetnek az intézménybe. Ez addig megvalósítható, amíg mindenki betartja az előírt szabályokat és a központi szabályozás nem szigorodik, vagy egyéb esemény nem teszi szükségessé más protokoll bevezetését.

A gyermekek testhőmérsékletének mérésében az óvodapedagógusok, a nevelő-oktató munkát segítő alkalmazottak vesznek részt.  Az első napon a mérés problémamentesen lezajlott. A gyermekek, a szülők türelmesek, együttműködőek voltak, minden beérkező kisgyermek testhőmérséklete a megfelelő értékhatár alatt volt, így megkezdhették óvodai napjukat.

A Szolnoki Szakképzési Centrum Damjanich János Szakképző Iskola és Kollégiumban már szeptember 21-től elkezdték az iskolába lépők hőmérsékletének mérését, október 1-jétől itt is a meghatározott, új protokoll szerint járnak el. Az előírt hőmérsékleti határ felett, az ismételt testhőmérést követően, el kell hagyni az iskolát.

A több mint 300 fős tanulói létszámú intézményben általános a kézfertőtlenítés, és mindenhol kötelező a maszk használata – tudtuk meg Molnár Aranka igazgatónőtől.

– A tanévkezdést követően az iskola egyik pedagógusa koronavírusra pozitív lett, tüneteket észlelt magán, amit jelzett – tájékoztatott Molnár Aranka október első napján. – Karanténba került 19 pedagógus, akik közül, a kontaktkutatás alapján, senki sem kapta el a vírusfertőzést. Az érintett pedagógus osztályában is elvégezték a szűrést, ahol négy diák fertőzöttségére derült fény. Ők vagy a tanárnőtől, vagy máshol kaphatták el a vírust. Közülük két diák még mindig karanténban van, újra tesztelték őket, és várják a teszt eredményét.

A történtek miatt szeptember 10. és 18. között online oktatási rendre tért át a Dami. A tanítás azonban szeptember 21-től újra rendes munkarendben, személyes jelenléttel zajlik a martfűi középiskolában is.

Október 1-jén, szerencsére, egyetlen diák vagy dolgozó hőmérséklete sem utalt ebben az oktatási intézményben sem a vírusfertőzés jelenlétére.

Herbályné Kalmár Irén

2020-10-02 12:53