Új vetítővászon és színpadtechnika a színház- és moziteremben

A Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtárban működő Martfű Mozi az eddiginél nagyobb és korszerűbb vetítővászonnal lesz gazdagabb, melynek köszönhetően a mozielőadások színvonala javul, a nagyobb átmérő és a vászon minősége a filmnézés élményét segíti elő, illetve a színpadtechnikai elemek is megújulnak.  A színház- és moziterem korszerűsítésének befejezése az év végére várható – tudtuk meg városunk kulturális intézményének vezetőjétől, Asztalosné Kocsis Enikőtől.– A 2020. évi költségvetésben Martfű Város Önkormányzatának Képviselő-testülete már februárban elfogadta, hogy az 1961 óta használt mozivásznat lecserélve, korszerű motoros vetítővásznat kapjon a Művelődési Központ – mondta az intézményvezető. – Ez egy 9x4 méteres motorosvászon, ami a 3D vetítéstechnikának is megfelelő vászonrendszerrel rendelkezik. A közel 500 kilós szerkezet távirányítással mozgatható.

A mozivászon külföldről, Olaszországból érkezett – árulta el Asztalosné Kocsis Enikő, hozzátéve, nagyon hálás az intézmény a Településellátó Szervezetnek, hogy kiváló logisztikával, sérülésmentesen be tudták tenni ezt a nehéz szerkezetet a színpadra.

A városi mozi több lépcsőben újult meg, 1961-ben, a 70-es évek második felében és 2000-ben volt korszerűsítve. 2015-ben új digitális vetítőgépet vásároltak, és a mozihoz kapcsolódó hangrendszereket tudták pályázati forrásból megújítani, illetve a színpadtechnika lámpáinak ledes lámpákra történő cseréje is elindult.

A színház- és moziterem többfunkciós tér. A mozi mellett különböző színházi, koncert és közösségi rendezvények helyszínéül is szolgál a több mint 400 főt befogadó terem, ezért az eredeti színpadtechnika része is teljes korszerűsítésre szorul – mondta az igazgató.

– Több éve keressük a lehetőségeket a színpadtechnika megújítására. Pályázati kiírások sajnos erre a célra nem voltak. Márciustól a Művelődési Központ a vírus miatt takarékosan működött. Sajnáljuk, hogy több rendezvény, program elmaradt, de ebből adódóan úgy gondolta a képviselő-testület, hogy a működési megtakarításból és belső átcsoportosítással próbáljuk meg azokat a színpadtechnikai elemeket kicserélni, felújítani, ami szükségessé vált.

A működési megtakarítás fedezetéből felújítjuk a teljes színpadi függönyrendszert, ami magába foglalja a takarófüggönyöket és a mennyezeti szuffita (színpad feletti takaró) függönyöket is. A zsinórpadláson lévő trégereket (díszlettartó híd) szintén modernizáljuk, amik a díszletek és a plusz lámpák elhelyezését segítik a színpadtérben. Ez jelenleg két ember nehéz, kézi mozgatásával történik. A fejlesztéssel most sikerül a tréger húzórendszert kézicsörlőssé átalakítani, ami már biztonságtechnikailag is előrelépés, és egy ember is könnyedén tudja kezelni.

A színpad belső része egy kisebb, 5x3 méteres motoros vásznat is kap, ami a színházi - ünnepi eseményeknél a színpadtérben történő vetítést segíti. A 70-es évektől kezdve a négy BEAG hangfalunk nagyon jól kiszolgált minket. Ezek cseréje is megtörténik, és korszerűbb hangrendszert alakítunk ki, ami mind a mozi, mind a színházi programok kiszolgálására is alkalmas lesz.

Az intézmény további fejlesztésre is igyekszik pályázni. A felújítás utolsó ütemében a terem oldalfalait szeretnénk megújítani, mellyel egységes és korszerű lesz a színház- és moziterem.

A mostani beruházás lehetővé teszi, hogy 2020-ban is előre lépjünk – mondta Asztalosné Kocsis Enikő, a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár vezetője, hozzátéve: – a fejlesztések hosszútávon megtérülnek, és bízom benne, hogy látogatóink örömére szolgálnak, hiszen a nézők is észre fogják venni a minőségi változásokat.

Székács Szidónia

2020-10-19 10:50