Koronavírus gyorstesztelés az általános iskolában – A martfűi eredmények kedvezőek

November 23-án hétfőn elkezdődött az alapfokú oktatási intézményekben a célzott koronavírus-tesztelés. A tervek szerint négy héten keresztül, országosan hetente 191 ezer dolgozót szűrnek az iskolákban, a bölcsődékben és az óvodákban.A Martfűi József Attila Általános Iskola dolgozóinak első csoportos tesztelésére kedden, november 24-én került sor. A helyi általános iskolában 58 főt teszteltek, közülük egy munkatárs bizonyult koronavírusra pozitívnak – tájékoztatott Mészáros Ágnes intézményvezető-helyettes.

Az oktatási intézmény szinte valamennyi dolgozója élt az önkéntes, ingyenes gyorsteszt lehetőségével.

Az iskola dolgozói, pedagógusok és technikai munkatársak, külsős oktatók, fejlesztőpedagógusok és a hitoktatók bevonásával végzett csoportos tesz eredményét kedvezőnek ítéli az iskola vezetése. Korábbi tapasztalataik alapján is úgy látják, hogy Martfű az általánosnál kevésbé fertőzött koronavírussal.

A tesztelést négyfős bizottság végezte, tagjai között két orvostanhallgatóval és a megyei kormányhivatal segítőjével.

Az orron át végzett mintavétel kb. három másodpercig tart, és nem különösebben kellemetlen. Egyes vélemények szerint olyan érzés, mintha szénsavas üdítő fogyasztásakor a szénsav az orrunkba menne. A csoportos tesztelés előre meghatározott sorrendben, szervezetten, három óra alatt lezajlott.

Az alkalmazott antigén gyorsteszt öt perc után már eredményt mutat. Az általánosan elfogadott szakmai álláspont szerint csak a negatív antigén gyorsteszt eredmények lehetnek bizonytalanok, a gyorsteszt által kimutatott pozitivitást nagy többségében igazolják az utólagosan elvégzett PCR tesztek.

Az országos tesztelés első hetében a martfűi általános iskola dolgozói közül kiszűrt és karanténba került, egyébként tüneteket nem mutató pedagógus a hagyományos és a távoktatást ötvöző, ún. hibrid oktatás keretében online, otthonról is megtartja az óráit – tájékoztatott az oktatási intézmény.

Herbályné Kalmár Irén

2020-11-25 17:01