Elismerés a Magyarország Legszebb Konyhakertje mozgalom martfűi résztvevőinek

Január elejét írjuk, bár az időjárás eddig még késő őszinek mutatta magát, de a „Kutya nem eszi meg a telet” mondás bizonyára erre a téli időszakra is igaz lesz. Természetesen a kis- és nagyobb kerttulajdonosok várják a tavaszt. Tervezik az ágyásokat, gondolkodnak, válogatnak a vetőmagvak, növényvédőszerek kínálatából. Így tettek 2020-ban is. A felhívásunkra pedig beneveztek a Magyarország Legszebb Konyhakertje Mozgalomba, amelynek a kiírója Sári Kovács Szilvia, Karcag alpolgármestere.Nem 2020 volt az első év, hogy a martfűi kerttulajdonosok egy része jelentkezett. Volt, aki a kertes háza kertjével, más a Zsófia Zártkertben lévő területével, megint mások a lakótelepi loggiájukon termelt zöldség- és fűszernövényekkel neveztek. Szép sikerek is születtek, hiszen Örökös Díjazottja is van Martfűnek a kezdeti időkből, Törőcsik Károly és Törőcsik Károlyné személyében.

A 2012-ben elindult programban az utóbbi években megemelkedett a résztvevők száma, hiszen a nevezési lehetőségeket is kibővítették. 2020-ban több mint 1.800 jelentkező volt, hiszen már magánkerteken kívül közösségi kertek, önkormányzati kertek, óvodák és bölcsődék is jelentkezhettek. Szintén várták az iskolakertek nevezését is szerte az országból, sőt határon túlról is voltak olyan kerttulajdonosok, akik megmutatták az általuk művelt kerteket.

Ez nagyon örvendetes, hiszen a kerti munka hasznos elfoglaltságot ad, kikapcsolja a mindennapi „mókuskerék” forgásából a kertészkedőt, példát lehet mutatni vele a gyerekeknek, a fiataloknak. S nem utolsósorban tudni lehet, hogy mi kerül az asztalra, mennyivel egészségesebb a többszáz, vagy ezer kilométerről érkező, bizonytalan eredetű zöldáruval szemben. Az, hogy nem kell érte közvetlenül pénzt kiadni, csak ráadás!

2020-ban a vírushelyzet miatt a lebonyolításban is voltak változások. Pl. kevesebbet és később tartották a központi programokat is. Mi Martfűn is később tartottuk, a megfelelő védekezés betartásával, az értékelő programunkat.

I. hely:

Zártkert zöldség - Erdélyi András és felesége

Zártkert vegyes - Polgár András és felesége

Normál kert - Szabó Andrásné és férje

Mini kert - Bognár Brigitta és családja

II. hely:

Normál kert - Pásztor Gyula

Oklevél:

Normál kert - Marton Jánosné

A díjazottak táblát, oklevelet és a kertészkedésben felhasználható kellékeket, növényeket, cserepesvirágokat vehettek át jutalmul. 2020-ban a koordinátori teendőkbe Ulacs Beáta is bekapcsolódott. A tárgyjutalmakat Robi boltjából, az Ibolya virágbolttól, Kovács Zsolt vállalkozótól és az Alföldi Smaragd kkt-tól kaptuk.

Megköszönve minden résztvevő, segítő és támogató munkáját, várjuk és hívjuk a régi és új jelentkezőket 2021-re is.

Vinczéné Balogh Magdolna

zsűrielnök

Martfűi Városszépítő Egyesület

2021-01-08 14:10