Felkészültek a télre

A közterületek csúszás- és síkosságmentesítése Martfű város közigazgatási területén a Martfű Város Önkormányzata Gyermekjóléti és Szociális Szolgáltató Központ Településüzemeltetési szakmai egységének feladata. Az ehhez használt gépeket, eszközöket már ősszel felkészítik, és beszerzik a szükséges síkosságmentesítő anyagokat is – tájékoztatott Tóth Ferenc, a Településüzemeltetési szakmai egység vezetője.2019. évben egy új ISEKI típusú kistraktorral bővült a téli mentesítésbe bevonható gépek száma, amely lényegesen megkönnyíti a feladat elvégzését. A korszerű, komfortos, fülkével, fűtéssel ellátott kistraktorhoz szóró- és toló adapter is tartozik, így egyszerre tudja a havat letolni és a síkosságmentesítő anyagot kiszórni.

A közutak takarításában két Pronar típusú kistraktor és egy IFA teherautó vesz részt. A kerékpárút és a járdák csúszás- és síkosságmentesítéséhez az ISEKI kistraktor mellett egy fűnyíráshoz is használt, de hótoló adapterrel is rendelkező fűnyíró traktor áll rendelkezésre.

Egyes területeket, mint pl. a buszmegállókat és a parkolókat az ott álló autók miatt, csak kézi erővel lehet letakarítani.

A településüzemeltetési ágazat munkatársai, a közfoglalkoztatás visszaszorulása miatt egyre csökkenő létszám ellenére is, törekszenek a feladataikat időben elvégezni. Az utóbbi időszakban az időjárás kegyes volt hozzánk, de ettől függetlenül a téli időszakban folyamatos készültséget tartanak fenn.

Az idei télre is, mint az eddigi téli időszakokban, megfelelő mennyiségű síkosságmentesítő anyag áll rendelkezésre.

A környezettudatos gondolkodás jegyében az önkormányzat több éve ZeoKal és Kalcium-klorid tartalmú síkosságmentesítő anyagokat használ. Ezek az anyagok jóval drágábbak, mint a régebben használatos útszóró só (nátrium-klorid) és a Pétisó (műtrágya). A különbözet éves viszonylatban milliós nagyságrendet tesz ki.

Egy esetleges ónos esőzésre szóró homokot is raktároz a Településüzemeltetési ágazat, amit a hatékonyság növelése érdekében, szükség esetén síkosságmentesítő anyaggal kevernek – tudtuk meg Tóth Ferenc ágazatvezetőtől.

Az biztos, hogy még nem eszi meg a kutya a telet. Ha bekeményít az időjárás, az önkormányzat felkészülten áll elébe.

Herbályné Kalmár Irén

2021-01-25 13:49