Önkormányzati beruházások terén az idei év jobb lehet, mint az előző – Kemény munkavégzés folyik minden intézménynél

Talán soha nem volt ekkora szükség az összefogásra, az egymásra való odafigyelésre, mint most, a járványvédelmi nehézségek idején. Az egészségügyi intézkedések előtérbe kerülésével az önkormányzati működés és beruházások terén is biztosan visszafogottabb volt a 2020-as év, de Martfű hatékonyan reagál a kihívásokra.Az alkalmazkodáson és a kitartáson túl mit hozhat a város és az itt élők számára 2021, és ehhez mit tud a saját eszközeivel hozzátenni az önkormányzat? Az új esztendő az önkormányzatot és Martfű közösségét is érintő nehézségeiről és lehetőségeiről dr. Papp Antalt, Martfű város polgármesterét kérdeztük.

Az előző év nehéz volt mindannyiunk számára, hisz mégiscsak volt egy vírushelyzet, ami jelenleg is fennáll. Az önkormányzat anyagi lehetőségeihez mérten próbáltunk segíteni mindenkinek, aki kérte, maszkosztással, ételkihordással, gondozással. Martfű abban a szerencsés helyzetben van, hogy talán a Szolnoki Kistérség egyetlen településeként, a gondozás terén nincs várólista. Fontosnak tartom, különösen ilyen helyzetben, hogy az idősekre figyelnünk kell! – emelte ki a polgármester.

Az eddigi jelentős költségvetési megszorításokat követően, a kormány úgy döntött, hogy a helyi önkormányzatok saját bevételét képező, a kis- és középvállalkozások (kkv) által fizetendő helyi iparűzési adó 50 százalékát elengedi, ami országosan nagyjából 150 milliárd forint támogatás a vállalkozások számára. Az önkormányzatok 2021-ben nem emelhetik a helyi és a települési adókat és új adót sem vezethetnek be.

– Elkezdtük a költségvetést készíteni, ami nagyon sok munkával és nehézséggel is jár.

Az elvonások az önkormányzatoktól nem most kezdődtek. ’98-99-ben már voltak iparűzési adó változások, hisz akkor telephely módosítások miatt elég sok visszafizetése keletkezett az önkormányzatnak, hitelt kellett felvenni. Idővel változtak a finanszírozási módszerek is. 2013-ban a normatív elszámolásról feladatfinanszírozásra tértek át, és megjelent a szolidaritási adó is, ami befizetésként jelentkezett. Ezt először a feladatfinanszírozási rendszerből vonták vissza, most pedig, az idei évben különadóként kell befizetnie az önkormányzatnak.

Elvonás történt a gépjárműadóban is. Volt, hogy a teljes gépjárműadó összegét megkapta a város, ez lecsökkent 2013-ban, amikor 60%-ot vontak el, most pedig a megmaradt 40% is elvonásra került.

A kis- és közepes vállalkozók számára megjelent 1%-os kedvezmény, ahogy számolgattuk, 54 millió forintos elvonást jelent az önkormányzatunknál, de azt a tájékoztatást kaptuk, hogy ezt a feladatfinanszírozásba beépítik.

Ezek alapján úgy gondolom, hogy igen, csökken az önkormányzat bevétele, de nem annyira drasztikus mértékben, mint ahogy arról az első híradások szóltak. Kevesebb adóval számolunk azért is, mert a járványhelyzet miatt az adózóknak is kevesebb bevétele keletkezik, gondolok itt a szolgáltatókra, vagy a Termál SPA-nál a szinte teljesen lenullázódott idegenforgalmi adóra.

A készülő költségvetésben az idei évre vonatkozóan más kérdőjelek is vannak. A minimálbérről és a garantált bérminimumról még mindig nem született megegyezés. Ez befolyásolja majd a béreket nálunk is, hisz sajnos olyan rossz helyzetben vannak az önkormányzatok és a dolgozók is, hogy nagyon sokan a bérminimumokért dolgoznak, amik változni, emelkedni fognak. Nagyobb béremelések nálunk és országosan sem lesznek sajnos, mert olyan helyzet van.

A beruházásaink viszont, amelyek a tavalyi évben elkezdődtek, mindenképpen folytatódni fognak. Bízom benne, hogy ezen a téren jobb, sokkal jobb évünk lesz, mint a tavalyi év!

Folytatnunk kell azokat a nyertes pályázatainkat, amelyeknek a finanszírozása is megtörtént, gondolok itt a szociális alapszolgáltatás bővítésére. Ezt követheti, erre épülne rá az idősek otthona, egy 50-70 fő befogadására alkalmas létesítményt létrehozva. Hozzáteszem, ez hatalmas összegbe kerül, közel egymilliárdos beruházásról van szó, amelynek a fedezete jelenleg nincs meg az önkormányzatnál. A pályázat csak az alapszolgáltatás bővítésére, konyha, étkező, szociális és más helyiségek kialakítására vonatkozik.

A most lezárult, hétéves ciklust követően, elfogadták az Európai Unió új költségvetését. 2021-től 27-ig egy új ciklus kezdődik, új pályázatokkal, új lehetőségekkel. Reméljük, hogy sok pályázatot nyerünk majd ebben az időszakban is!

Folyamatban van a garzon felújítása is, ahol tavaly elvégeztük a tető hő- és vízszigetelését, illetve a csatornázást. Az idei évben folytatjuk az épület hőszigetelésével, ajtó-ablak cserékkel és az akadálymentesítéssel. A Sportcsarnokra is nyertünk egy kisebb pályázatot, ott az öltözők felújítását illetve a világításkorszerűsítést szeretnénk megvalósítani.

Mindegyik pályázathoz jelentős önerőt kell hozzátenni.

Komoly összegű beruházás folyik az új telkek kialakításával kapcsolatban, amely közel 140 millió forintba kerül, ahogy számolgattuk, de nagy az érdeklődés a telkek iránt, és remélem, hogy sok beköltöző lesz majd azon a területen. Beadtuk a beruházásra a kivitelezési anyagot, elkészültek az úttervek, a villamos hálózatra várunk még az E.On értékesítése és az új szolgáltató miatt.

A közvilágítás, a ledes világítás kiépítése a város területén önmagában újabb 100 milliós tétel. További beruházásként a belvízelvezető rendszert is szeretnénk megújítani. Ez fontos probléma Martfűn, hisz sík vidékről beszélünk, és valamerre el kell vezetni az esővizet. Az ipari parkba betelepülő, kisebb vállalkozások miatt oda mindenképpen ki kell az utat építenünk. A kis Szolnoki úton pedig be kell fejezni a járdaépítést.

Sok-sok beruházást tervezünk, ami összértékben körülbelül a tavalyi szinten teljesülhet. Ehhez az önkormányzati intézményeknél is komoly költségvetési visszafogásra van szükség. Létszámleépítést azonban nem tervezünk, próbáljuk a dolgozóinkat megtartani és védeni, inkább a dologi kiadásokat igyekszünk csökkenteni, most talán egy kicsit jobban, mint az előző években.

Ha sikerül az idei évet azzal a költségvetéssel végigvinni, amely már talán lassan kezd összeállni, akkor megint jó éve lesz a városnak. Látványos fejlődés lesz, mint ahogyan eddig is volt, most már jó pár éven keresztül. Sajnos egyszerre nem megy minden, ezt tudomásul kell venni, de sok minden változik majd, fejlődni fog a város!

– A megszorítások terén nem tehet mást az önkormányzat, mint alkalmazkodik. A város működtetése azért túlmutat a beruházásokon: az itt élők és a gazdasági szereplők kiszolgálása, egyáltalán, a kapcsolatrendszer, a közösségi élet, a civil élet terén hogyan látod az előttünk álló évet?

–  Bízom benne, hogy előbb-utóbb ennek a veszélyhelyzetnek vége lesz, és újra kezdődik az élet, hisz Martfűn elmondhatjuk, hogy a környéken az egyik legjelentősebb közösségi - civil élet folyt. Rengetegen találkoztak a Művelődési Központban, számos rendezvény volt, mozit működtettünk, ami a megyében összesen három helyen van. Ezeknek vissza kell térnie.

Bízom benne, hogy az elkezdett oltási akciók eredményesek lesznek, ez az év is sikeres lesz, és felszabadulunk. Jó lenne, ha minél hamarabb vége lenne, és mindenfele mehetnénk, a lakosok is, és tudnánk találkozni. Szükségünk van a közösségi életre, hogy újra induljon a város is, újra induljon a gazdaság és a szolgáltatások.

Tavaly január óta Martfű Város a Tiszazugi Önkormányzatok Társulásának vezetője, a társulás elnöki tisztségét dr. Papp Antal polgármester látja el. A társulás tevékenységében tizenkét önkormányzat és más szerződések alapján további három önkormányzat vesz részt.

– A társuláson belül a fő ügyintézés elsősorban az orvosi ügyelettel van kapcsolatban. Tárgyalásokat folytatunk a szolgáltatóval, hogy az ügyelet hogyan működhetne tovább, mert jelentős díjemelést szeretne. Az ügyeleti rendszerben talán tizenhét éve nem emelkedtek a díjak. Az állam megemelte a finanszírozási díjat 30%-kal, ami kevés, mert az orvosok fizetése most komoly összeggel emelkedett, amit valahogy ki kell gazdálkodni.

Próbálunk a társuláson belül arra is koncentrálni, hogy együtt pályázzunk különböző beruházásokra, kerékpárútra Tiszaföldvár felé, a Tisza gáton sétányra vagy más olyan lehetőségre, amelyen el lehetne jutni Tiszakürtig, Tiszainokáig a gáton, kerékpárral vagy sétálva. Bízunk benne, hogy ezek a beruházások vagy pályázati eszközök sikerrel járnak a társulási formában.

A két-három éven belül várható, új pályázati kiírások mellett, várjuk a beígért kisvárosi program pályázati lehetőségeit is, az idei évben, vagy legkésőbb jövőre. Az a reális, hogy az uniós pályázatok is a jövő évi választások után nyílnak meg.

– A veszélyhelyzet és a járványügyi korlátozások a helyi gazdasági szereplők működésére is negatív hatással vannak.

– Elsősorban a szolgáltató cégeknél vet fel nagy problémát a jelenlegi helyzet. A város turisztikai nagycégénél, a Termál SPA-nál is hatalmas kiesések vannak. A kültéri úszómedence átadása is csúszik. Különösen a kisebb vállalkozásoknál okozhatnak komoly problémákat a megszorítások, attól is függően, hogy milyen mértékben vehettek igénybe állami támogatást.

A sportolási lehetőségek is korlátozottak, elvileg csak az igazolt versenysportolók edzhetnek.

Az idei évben sajnos az önkormányzati sporttámogatások is csökkenni fognak. Ezt tudomásul kell venni, mert az önkormányzat bevételi forrásai, mint ahogy jeleztem, erőteljesen csökkenésnek indultak. Ez egy nagyon kellemetlen dolog mindenkinek, de egy torta van, amelyből most kisebb szeletek jutnak mindenkinek.

Martfű szerencsére abban a helyzetben van, hogy itt viszonylag magasabb volt a sporttámogatás, mint sok környező településen. Ha visszább is veszük ezt a támogatást, arányosan még mindig magasabb lesz, mint máshol. Remélem, hogy előbb-utóbb több támogatást kap az önkormányzat, és ezáltal többet is tud adni a civilszervezeteknek és a sportegyesületeknek.

– Az önkormányzat és intézményei működése is a vírus elleni védekezés jegyében zajlik, és úgy tűnik, hogy - a megfelelő mennyiségű vakcina megérkezéséig - ez nem is változik.

– Kemény munkavégzés folyik minden intézményünkben, amit köszönök nekik, akármelyik területre gondolok. Az óvónőknek dupla annyi munkájuk van, hisz a gyerekekkel a vírusvédekezés miatt többet kell foglalkozniuk. A konyhai dolgozókat is kiemelhetem, hisz ott is voltak hatalmas problémák, amiket meg kellett oldanunk, akár napi szinten is. A gyermekjóléti és szociális intézmény és a kereteiben működő településüzemeltetési ágazat munkáját is köszönöm, nagyon sokat tesznek le, úgy gondolom, mindannyian az asztalra.

A költségek miatt visszatérek az óvodához, ahol sajnos csoportösszevonásra került sor, nem most, hanem már tavaly. Egy csoporttal kevesebb van, illetve a csoportokba 3-4 gyerekkel több került, ez is komoly munkát és terhelést jelent az óvónők számára.

Sok-sok megbeszélés van ezek mögött a döntések mögött, hisz mindannyian szeretnénk több csoportos óvodát, ahol egy csoportban kevesebb gyerekkel kell foglalkozni, de ennek az anyagi vonzatát jelenleg nem biztosítja a kormány.

Köszönöm a Művelődési Központ dolgozóinak a munkáját is, ahol pl. a könyvtárszolgáltatás úgy működik, hogy telefonos egyeztetést követően kiadják a könyveket, hisz az intézménynek zárva kell lennie.

Minden önkormányzati terület működik, próbál működni, a veszélyhelyzet ellenére is. De ez azzal jár, hogy nagyon sok munkát kell elvégezni. Ez mindenütt megfigyelhető, itt a hivatalban is. A hivatali dolgozók munkáját is köszönöm. Hisz itt is volt olyan, amikor szombat-vasárnap is benn kellett lennünk, ha megjelent egy jogszabály péntek este, amit hétfőtől alkalmaznunk kellett.

Fontos a hiteles tájékoztatás, a média dolgozóinak a munkája is. A városi honlapon, a helyi újságban és a média közösségi oldalán próbáljuk a lakosokat minden mozdulatunkról mindig tájékoztatni. Úgy hiszem, hogy egy önkormányzatnak átláthatónak kell lennie, tudnia kell az itt élőknek, hogy éppen milyen munkák folynak, ki a kivitelező, és ez mennyibe kerül.

Köszönöm a városlakóknak is, hogy ezt a helyzetet is megértéssel fogadják, és együtt tudunk dolgozni. Nagyon fontos ez az együttműködés. Az itt élők korrekten és jól kezelik ezt a kellemetlen állapotot, amitől, remélem, minél hamarabb megszabadulunk!

Városunk egyre népszerűbb a beköltöző fiatalok körében, és évek óta emelkedik a gyermeklétszám is. Martfű biztonságos, kereskedelmi szempontból jó ellátottságú, és viszonylag egy kis városról beszélünk. Jók a tanáraink, az óvodapedagógusaink, jó a közösségi élet. Ha biztonságos a város, ha jó az ellátás, az óvoda, az iskola, akkor szívesen jönnek ide a fiatalok, és biztonságban érzik a gyereküket, hisz egy családban ez az egyik legfontosabb.

– Nehéz és kiszámíthatatlan évnek intettünk búcsút. A védelmi intézkedések és korlátozások, a tétova, maszkos biccentések ideje azonban még nem zárult le…

– Remélem, hogy a vírushelyzetnek gyorsan vége lesz, és a hagyományos rendezvényeinket megtarthatjuk! – fogalmazott dr. Papp Antal, abban gondolkodva, hogy hamarosan magunk mögött hagyhatjuk ezt a mindannyiunk számára megterhelő időszakot. – A téli események még semmiképpen sem, de a május elsejei programok, ahol együtt szoktunk főzni, remélem, hogy már mindenképpen megtarthatóak lesznek. Ezt követheti a gyereknap, ami nagyon stílusos szokott lenni Martfűn, illetve az augusztus 20.-i ünnepkör. Remélhetőleg az idei évben a Mindenki Karácsonya is megvalósul, együtt fogunk ünnepelni és találkozhatunk majd, személyesen is tudunk beszélgetni mindenkivel!

Herbályné Kalmár Irén

2021-02-01 16:04