Február 11-én csütörtökön megkezdődik a 60 ÉV ALATTI, KRÓNIKUS BETEGEK oltása is

Martfűn első körben a dr. Despotov Svetozar háziorvosi körzetéhez tartozók közül kaphatják meg tízen a védőoltást, a másik két háziorvosi körzetben még várniuk kell e korosztály krónikus betegeinek a vakcinára. Arról, hogy melyik körzetbe érkezik oltóanyag, bizottság dönt, a körzet létszáma, valamint az oltásra regisztráltak száma alapján – tájékoztatott dr. Despotov Svetozar.A 60 év alatti, védőoltásra regisztrált, krónikus betegek oltási sorrendjében, ebben az esetben, az AstraZeneca oltóanyagnál, a háziorvos mérlegelheti, hogy ki kapja meg az oltást a regisztráltak listáján szereplők közül. Az oltóanyag érkezésétől függően, a 60 év alatti, krónikus betegek oltása, regisztráció alapján, tovább folytatódik – mondta el dr. Despotov Svetozar. Az érintetteket a háziorvosok személyesen értesítik.

A koronavirus.gov.hu oldalon ma, február 10-én megjelent tájékoztatás alapján, a 60 év alatti, krónikus betegek oltására 2040 háziorvos kapott 1-1 db ampulla AstraZeneca-vakcinát, amelyből 10 embert tudnak beoltani.

A mostani oltási szakaszban a háziorvosok értesítik az oltandókat az oltás pontos helyéről és időpontjáról. A háziorvosok a praxisukhoz tartozó védőoltásra regisztráltak listáját heti frissítéssel megkapják. A központi tájékoztatás szerint mindenki sorra fog kerülni, aki online vagy postán regisztrált.

Eddig 292 627 fő kapott oltást, közülük 113 570 fő a második oltását is megkapta.

Az oltás első két szakasza lezárult: az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok, bentlakásos szociális intézmények kampányszerű oltása már megtörtént.

A múlt héten megkezdődött és csütörtöktől folytatódik a VÉDŐOLTÁSRA REGISZTRÁLT LEGIDŐSEBBEK oltása a kórházi oltópontokon és a háziorvosoknál, az ehhez szükséges Pfizer-vakcinákat folyamatosan kapják meg a háziorvosok, emellett négy budapesti kórházi oltóponton is oltanak majd Szputnyik-vakcinával.

A háziorvosok megkezdik a 60 év alatti krónikus betegek oltását is, az ehhez szükséges AstraZeneca-vakcina kiszállítása első körben megtörtént.

A központi tájékoztatás alapján a nyugati vakcinákon túl 2,5 millió ember oltásához elég kínai Sinopharm oltóanyag érkezik a következő 4 hónapban. Oroszországból pedig 1 millió ember oltására elég Szputnyik-vakcinát vár a kormány 3 hónap alatt.

A védőoltás ingyenes és önkéntes. A védőoltásra eddig közel 2 millióan regisztráltak a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon.

Az oltási munkacsoport   folyamatosan dolgozik, követi az oltások menetét, a várható vakcinaszállítmányokat, és felkészült a tömeges oltásokra is, ha jön elég vakcina.  Minden célcsoport időben értesülni fog a rávonatkozó tudnivalókról.  Attól függően, hogy mennyi vakcina áll rendelkezésre, ütemes és tömeges oltás is lehetséges. Oltópontonként számolnak a kórházi oltópontokkal, a járóbeteg-szakrendelőkkel, a háziorvosi rendelőkkel, és szükség esetén akár a szavazóhelyeket is be lehet vonni. 

A kormány március 1-ig meghosszabbította a védelmi intézkedéseket. A fokozatos újranyitásra vonatkozóan pedig online nemzeti konzultáció keretében várják a véleményeket, február közepétől.

Herbályné Kalmár Irén

2021-02-10 18:39