A szilárd hulladékok eldugíthatják a csöveket és üzemképtelenné tehetik a szennyvízátemelőkbe épített szivattyúkat

FELHÍVÁS – BÁCSVÍZ ZRT

A csatornahálózatok a lakosság kényelmének szolgálata mellett a szennyvíz biztonságos elvezetését, a környezet szennyezéstől való megóvását is szolgálják. A Bácsvíz Víz- és Csatornaszolgáltató Zrt. február első hetében, Martfűn, a Szolnoki út csatornahálózatának mosatása során a csatornában olyan oda nem illő tárgyakat is talált, amelyek következtében a szolgáltató fontosnak tartja felhívni a lakosság figyelmét arra, hogy a szennyvízcsatornába csak a mosás, mosogatás, tisztálkodás, takarítás és a wc-használat során keletkező szennyvíz kerülhet.Mindannyiunk érdekében tilos a csatornába juttatni: benzint, olajat és más robbanásveszélyes folyadékot, festéket és más vegyi anyagokat, földet, építési anyagot, törmeléket, harisnyát, ruhát, felmosórongyot, papírtörölközőt, pelenkát, tampont, vattát, fültisztítópálcikát, konyhai maradékot, használt sütőzsiradékot, állati tetemet, húst, belsőséget, szőrt, állati hígtrágyát.

 A szilárd hulladékok elzárhatják a szennyvíz útját, eldugítják a csöveket, üzemképtelenné válnak a szennyvízátemelőkbe épített szivattyúk és szerelvények, ezért akár a szennyvíz kiömlése is bekövetkezhet.

A szennyvíztisztító telepek a normál életvitellel járó szennyvíz megtisztítására alkalmasak, az említett anyagok azonban túlterhelést okoznak a rendszerben. A zsírok és olajok a csatornában kihűlnek, reakcióba lépnek a szennyvíz más összetevőivel, és kemény, szappanszerű lerakódást okoznak, ezért a szennyvízcsatorna keresztszelvénye előbb leszűkül, majd teljes mértékben eldugul.

A Bácsvíz Víz- és Csatornaszolgáltató Zrt. arra kéri a lakosságot, hogy környezettudatos magatartásukkal segítsék a szennyvíz szakszerű, biztonságos elvezetését és megtisztítását, figyelve ezzel egymásra és a környezetünkre.

A szolgáltató tisztító telepein környezetvédelmi megfontolásból, a szennyvíztisztítást elsősorban mikroorganizmusok segítségével végzi. Ezek a szervezetek igen sérülékenyek, a szennyvízbe juttatott mérgező anyagoktól könnyen elpusztulnak, ami a tisztító technológiát károsítja, rontja a tisztítás hatékonyságát és veszélyezteti az élővizekbe érkező tisztított szennyvíz minőségét.

A településeken általában elkülönített szennyvíz- és csapadékcsatorna-hálózat üzemel. Éppen ezért a szennyvízcsatornába nem szabad sem esővizet, sem talajvizet vezetni. Ellenkező esetben heves záporok idején előfordulhat, hogy a csővezeték túlterhelt lesz, az esővízzel kevert szennyvíz pedig elönti az utcákat és az ingatlanokat. Ez - a környezet károsításán túl - növeli a fertőzésveszély kockázatát is.

A csapadékcsatorna-hálózat feladata az esővíz összegyűjtése és megfelelő elvezetése. Ennek hatékonyságát jelentősen befolyásolja a víznyelő aknák és a csővezetékek tisztasága, állapota. Kérjük, ügyeljen arra, hogy a lakókörnyezetében található víznyelők rácsai mindig akadálymentesek legyenek, az aknába ne kerülhessen falevél vagy más hulladék, ami a csatorna dugulását okozhatja!

2021-02-11 11:04