Sokan igényelnének tűzifát az önkormányzattól

A közterületeken kivágott fákat tűzifaként évről évre, a téli időszak előtt az erre szociálisan rászorultaknak juttatja el Martfű Város Önkormányzata. 2020-ban a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság felajánlásában további jelentős famennyiség növelte az önkormányzati kiutalásra szánt tűzifa keretet – tudtuk meg Tóth Ferenctől, a Martfű Város Önkormányzata Gyermekjóléti és Szociális Szolgáltató Központ Településüzemeltetési szakmai egységének vezetőjétől. Az ingyenes tűzifát lehetőség szerint összevágott állapotban szállítják ki, ezzel is segítve a felhasználását.A kiutalási igényeket a Polgármesteri Hivatalban kellett jelezni, amelyek elbírálását követően szállította ki a Településüzemeltetési ágazat a kiutalásonként öt mázsányi tűzifát.

– A fakivágások során keletkezett tűzifát a krízishelyzetben lévőknek juttatja el az önkormányzat. Mennyisége éves szinten változó, vagy van, vagy nincs, ami a közterületen kivágandó fák számától függ – erősítette meg Kesjár Attiláné, a Polgármesteri Hivatal szociális ügyekkel foglalkozó főmunkatársa. – Évente átlagosan tíz fő kaphat az így kitermelt famennyiségből, de volt olyan év, amikor negyven nehéz helyzetben lévő embert tudtunk ebben a segítségben részesíteni.

Ha a fakivágások során nagyobb mennyiségű tűzifa keletkezik, azt jelzi felénk a Településüzemeltetés. Sokan igényelnének tűzifát, hosszú a lista, de ez nem segély, inkább felajánlás, ha úgy vesszük.

Senkit sem hagyunk megfagyni! – hangsúlyozta Kesjár Attiláné. – Az önkormányzati segélykeretből tűzifára, tüzelőre jelentős összeget fordít a hivatal, amit szintén természetbeni juttatásként, tűzifaként kapnak meg az arra rászorulók.

Ez azért is igaz, mert az állami szociális célú tüzelőanyag program keretében, amely évről évre többszázezer rászoruló családot érint, a Martfűn élők nem számíthatnak segítségre. A háztartások tüzelőanyag-költségeit csökkentő állami támogatás csak az ötezer fő alatti kistelepüléseken élő családok, idősek, szociálisan rászorulók számára elérhető.

Herbályné Kalmár Irén

2021-02-11 18:41