Farsangi foglalkozás óvodásoknak online – 2021. február 8-11.

Farsang idején is szokásunk középsős és nagycsoportos óvodásokat fogadni a gyermekkönyvtárban, a kisebbekhez pedig ellátogatunk, és óvodájukban mesélünk nekik. Programjainkon a farsangi ünnepkörhöz illő meséket mesélünk, felidézzük a népszokásokat, a mesepedagógia módszereit alkalmazva drámajátékokkal, találós kérdésekkel, népdalokkal gazdagítjuk foglalkozásainkat, elevenítjük meg a meséket.A 2021. évi farsangot azonban a hagyományos módon nem szervezhettük meg, az ismert okokból nem lehettünk együtt, egy térben óvodásainkkal, pedig már nagyon szeretnénk. Az idén ezért ez a program is csak másképpen, a virtuális térben valósulhatott meg. Már-már lemondtunk az idei együtt farsangolásról az óvodásokkal, amikor Bettenbuch Tünde, a Játékvár Óvoda vezetőhelyettese felvetette, próbáljuk meg hagyományos foglalkozásainkat áthelyezni az online térbe, és így eljuttatni a meséket a gyerekekhez. A felnőttek világában a járványhelyzet kikényszerítette a virtuális kommunikációs eszközök, programok használatát. Rájöttünk, egy videókonferencia alkalmazás nem csak komoly felnőtteknek, komoly megbeszélésekre való, működhet óvodásokkal meseszolgáltatás céljára is.

Február második hetében így „eljutottunk” minden martfűi óvodás csoporthoz. A gyerekek kivetítőn nézték, hallgatták a farsangi témában összeállított mesefoglalkozást. Hallhattak meséket, farsangi népdalokat, válaszolhattak találós kérdésekre, énekelhettek ők is a mi örömünkre, és a technikának hála még beszélgetni is tudtunk.

Nagy élmény volt a „találkozás” velük. Nagyon hiányoznak a gyerekek a gyermekkönyvtárból. Szívmelengető, megható volt tapasztalni, hogy ők is hasonlóan éreznek. Hálás vagyok a lehetőségért, a szervezésért az óvónéniknek. Nagyon nagy szükség van arra, hogy kihasználva a technikai lehetőségeket, életben tartsuk kapcsolatainkat, kapcsolatunkat a legkisebb, lehálásabb korosztállyal is. Remélem, hamarosan találkozhatunk a valóságban is, hogy ne csak képernyőn keresztül láthassuk a csillogó kis szemeket.

Székácsné Tálas Gabriella

könyvtárvezető

2021-02-15 15:54