Nagy zajongással, mondókázással űzték el a hideg és dermesztő fagyot az óvodások

A „Jöjjön a tavasz, vesszen a tél…” rigmustól, mulatságtól, bohóckodástól voltak hangosak az óvodák csoportszobái február második hetében. Hagyományos ünnepeink közé tartozik a Farsang, amit az idén a járványhelyzet miatt rendhagyó formában, csoportonkénti szervezésben tartottunk meg. Örömteli, vidám hangulatot teremtve töltötték a gyermekek az egész hetet, élményeket és ismereteket szerezve a Farsangról.Egy-egy csoportba bekukkantva vidáman táncoló, mulató királylányokat, lovagokat, mesehősöket láthattunk. A borús téli napokon a zene, a tánc és a színes maskarák igazi karneváli hangulatot varázsoltak az óvodákba.

Idei újdonságunk az interaktív Mesélde volt, amikor internetes kapcsolatban voltunk a Városi Művelődési Központ Könyvtárával, kivetítőn keresztül láthattuk Székácsné Tálas Gabi nénit, akivel együtt énekeltünk, mondókáztunk.

Ebben az évben sem maradhatott el a farsangi fánk, amit a farsangi hét lezárásaként, pénteken kóstolhattak meg az ovisok. Ebben a különleges helyzetben, amikor a szülők által sütött finom fánkokat nélkülöznünk kellett, segítségünkre siettek a GYSZSZK konyhájának dolgozói, akiknek jóvoltából illatos szalagos fánkok kerülhettek az asztalra, amit ezúton is köszönünk nekik.

A pandémia miatt közös mulatozást nem tarthattunk ugyan, de arra törekedtük, hogy minél izgalmasabb, emlékezetesebb programokat kínáljunk a gyermekeknek saját csoportszobáinkban.

A Munkácsy úti Óvodában a legkisebbek, a „Méhecskék” farsangi zenéléssel, tánccal, mozgásos ügyességi játékokkal várták egész héten a pénteki közös télűző programunkat. Maskarába öltözködve, jót játszva és mulatozva hessegették el a telet. Nem maradhatott el a hagyományos farsangi kalap készítése sem, melyet minden gyermek boldogan vitt haza az utolsó napon.

A kis-középső csoportos „Pillangók” több táncos koreográfiát tanultak a héten, legkedvesebb mozgásos játékuk a „lufizás” volt, a gyermekeknek „lufiütővel” kellett egymásnak továbbítani a színes léggömböket. A héten érdekes jelmezeket öltöttek, majd péntekre mindenki pingvinné változott. Az egész heti tánc, jókedv, versengés, szórakozás után, már nagyon várták a „pillangók” a pénteki forgatagot is.

A nagy-középső csoportos „Cicák” szebbnél szebb jelmezekben táncoltak egész héten. Nagyszerű jelmezbemutatót tartottak, ahol minden gyermek lehetőséget kapott a szereplésre, a jelmezének bemutatására. A móka, kacagás, vidámság a közös játék, alkotás, a farsangi népszokások felelevenítése töltötte ki a farsangi hetüket.

A nagycsoportos „Csigák” a népi farsangi szokásokra fektették a hangsúlyt, s egyben ők szervezték és vezették a pénteki záró programunkat is. A színes és ötletes jelmezek, a mosolygós gyermekarcok, a mulatság, közös játék jellemezte a „csigás” farsangi napokat.

„Jöttünk vígan maskarába, télbosszantó maszkabálba…” Ezzel a kis rigmussal hívogatták a nagyok a többi csoportot egy télűző csörömpölésre. Az udvaron megtartott közös hangoskodás, csörgés, kereplőzés hallatán még a nap is kisütött a télűzés végére.

A Kossuth úti Tagóvodában, a nagycsoportos „Tacskók” és a felnőttek is nagyon várták, hogy idén is elzavarhassák a telet és előcsalogathassák a tavaszt. Mindenki ötletesebbnél-ötletesebb jelmezben érkezett pénteken, a farsang napján az óvodába. Sok-sok játékkal és táncos mulatsággal töltötték el a délelőttöt.

A kis-középső csoportos „Mókusok” ebben az évben a gyermekekkel közösen bohócos hangulatúvá varázsolták csoportszobájukat. A „bohóckodás” az egész hetet végig kísérte, színes gyurmával bohócfejet készítettek, bohócokat színeztek, farsangi kalapot díszítettek, amiben természetesen lehetett mulatozni, bohóckodni is. A vidámság mellett ismerkedtek a télűzés hagyományaival, a mohácsi Busójárással, más népek farsangi szokásaival.

A kiscsoportos „Süniknek” az egész hét a farsang jegyében telt. Volt itt „Állatok Farsangja”, szemüvegdíszítés, farsangi maszkkészítés, „farsangi fánk” fánksütés gyurmából. A pénteki napon vidám farsangi felvonulást rendeztek farsangi jelmezben, ahol mindenki egyénileg mutathatta be, minek öltözött. Tréfás vetélkedőt is szerveztek, ahol többek között fakanállal lábast kereshettek bekötött szemmel, aminek nagy sikere volt.

Mindkét óvodában egész héten sokat táncoltunk, zenéltünk, énekeltünk, mondókáztunk, verseltünk és természetesen sokat viccelődtünk, nevettünk a maskarákban.

A mulatság zárásaként az udvaron a többi csoporttal együtt, nagy zajongással, mondókázással igyekeztünk véglegesen is elűzni a hideg és dermesztő fagyot. Bízunk benne, hogy sikeresek voltunk és tényleg hamarosan eljön a tavasz!

Játékvár Óvoda és Bölcsőde óvodapedagógusai

Tovább a képekhez>>>

2021-02-19 12:52