Több mint 130 fülesbagoly telel Martfűn

Ha szemfülesek vagyunk, a téli időszakban mi is találkozhatunk erdei fülesbaglyokkal városunkban. A madarak ilyenkor kisebb-nagyobb csoportokban, szívesen behúzódnak a lakott területekre, ahol a nappalokat rejtőzködésre alkalmas helyeken, főleg örökzöld fákon töltik.A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) január 29. és február 1-je között, a lakosság bevonásával, országos erdei fülesbagoly telelőhely felmérést végzett. A számlálás eredménye alapján az idei télen 133 fülesbagoly telel Martfűn – árulta el megkeresésünkre Kovács Ágnes, az MME erdei fülesbagoly téli számlálásának koordinátora.

A felmérésbe nagy arányban kapcsolódik be a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata, egészen pontosan a Közép-Tisza-Jászság Természetvédelmi Tájegység – mondta Kovács Ágnes. – Martfűn a nemzeti park egyik kollégája, Nagy Gábor természetvédelmi őr végezte a számlálást. A 133 madárból 131 a martfűi SZSZC Damjanich János Szakképző Iskola és Kollégium udvarának fáin tartózkodott, két madarat pedig a Május 1 úton észlelt a kerület természetvédelmi őre.

A lakosság részéről egyetlen megfigyelés érkezett január 29-én. A megfigyelő 48 baglyot számlált össze, szintén a Dami udvarán.

Az országosan összehangolt szinkronszámlálás végeredménye általában pontos. Ilyenkor az összes szóba jövő helyet átnézik a felmérők, akik regisztrálják a baglyok egyedszámát és összeírják azt is, hogy a madarak milyen fafajokon ülnek. Sok bagoly tartózkodik tujákon és lucfenyőkön, de érdekes színfoltja a felmérésnek, hogy 24 madarat amerikai kőrisen észleltek, ami nem általános ülőhelyük.

Hogy télen ilyen szép egyedszámban vonulnak be a lakott területekre, annak egyik fő oka, hogy ezeken a helyeken mindig néhány fokkal melegebb van, mint a természetben. A másik, hogy bent a településeken nagyobb sikerrel találnak olyan örökzöldet, aminek rejtekét élvezhetik, és ahol el tudnak bújni az őket fenyegető nappali ragadozók elől. Ilyen például a héja vagy egerészölyv, de a nyestekkel is összetűzésbe keveredhetnek.

De miért olyan kedvező telelőhely városunk az erdei fülesbaglyok számára?

 Martfű is azon települések közé tartozik, melynek külterületét nagy arányban foglalják el szántóföldek és gyepek, melyek gazdag kisrágcsálózsákmány-kínálata ennyi baglyot is bőségesen el tud tartani – tudtuk meg Kovács Ágnestől, az MME erdei fülesbagoly téli számlálásának koordinátorától.

Mivel napi három-hat kisrágcsálót is elfogyasztanak, az erdei fülesbaglyok jelenléte természetvédelmi, környezetvédelmi és gazdasági szempontból is kifejezetten hasznos.

Székács Szidónia

Tovább a képekhez>>>

2021-02-19 12:55